Nou succes romanesc la Cannes: Premiu pentru "Comoara" lui Corneliu Porumboiu

Sambata, 23 Mai 2015, ora 21:27
21464 citiri
Nou succes romanesc la Cannes: Premiu pentru "Comoara" lui Corneliu Porumboiu
Foto: Facebook/ Festival de Cannes - Page Officielle

Filmul "Comoara", de Corneliu Porumboiu, a primit sambata seara premiul Un Certain Talent, in cadrul sectiunii Un Certain Regard, la editia din acest an a Festivalului International de Film de la Cannes.

Sectiunea Un Certain Regard face parte din selectia oficiala a Festivalului de la Cannes, avand loc in paralel cu competitia oficiala.

Sectiunea a fost introdusa in 1978, de fostul presedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. In fiecare an, sectiunea Un Certain Regard prezinta o serie de filme cu viziuni si stiluri diverse, originale si diferite, care cauta recunoastere internationala.

Juriul sectiunii Un Certain Regard a fost prezidat anul acesta de actrita si regizoarea Isabella Rossellini.

Potrivit Variety, Corneliu Porumboiu a primit premiul Un Certain Talent pentru "magistrala naratiune" din "Comoara".

Lupita Nyong'o, fabuloasa pe covorul rosu, la Cannes - Ce au purtat vedetele (Galerie foto)

Filmul "Comoara" spune povestea lui Costi, care lucreaza la primarie si duce o viata linistita, cum ii place lui sa spuna. Seara obisnuieste sa-i citeasca povesti fiului sau de 6 ani. Preferata lor este "Robin Hood". Intr-o seara, un vecin il roaga sa-i imprumute niste bani. E disperat, banca i-a scos apartamentul la vanzare. Costi ezita, l-ar imprumuta pe vecin, dar asta i-ar periclita linistea, are si el credite la banca. Il refuza si se intoarce la fiul sau si la Robin Hood.

Vecinul revine. Ii spune ca in satul bunicilor sai exista o legenda: se zice ca strabunicul sau ar fi ingropat o comoara in curtea casei, inainte de venirea comunistilor la putere. In cazul in care Costi va plati pe cineva cu un detector de metale si vor gasi comoara, o vor imparti jumatate - jumatate. Costi nu sta prea mult pe ganduri. De a doua zi cauta pe cineva cu un detector de metale.

Premiu la Cannes pentru un film despre Auschwitz, in care joaca si un actor roman

Rolurile principale in filmul "Comoara" sunt interpretate de Cuzin Toma (cunoscut pentru peliculele "Aferim!", "Cainele japonez", "Domnisoara Christina"), Adrian Purcarescu si actorul amator Corneliu Cozmei, care au fost selectati dupa un proces amplu de casting, care s-a desfasurat pe parcursul a trei luni.

Vorbind despre personajele din filmul sau, regizorul Corneliu Porumboiu declara recent ca acestea "sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri".

"Mi-a fost intotdeauna teama sa urmez retete. Cand scriu un scenariu, imi place mult sa schimb la casting sau la filmare etc. Filmele mele par a fi destul de conceptuale, dar vreau sa am timp si libertatea de a improviza. Pentru mine, un film se face doar pe platoul de filmare. Pentru acest film, provocarea a fost de a gasi un ton bun.

Filmand cautarea comorii prea realist, as fi putut cadea in comedia situatiei sau caricatura. Dar m-am eliberat lucrand. Acum, personajele mele sunt destul de rafinate, aproape ca arhetipuri, cu fete suficient de puternice, sper eu, pentru a intruchipa povestile lor fara prea multe explicatii", a spus Corneliu Porumboiu.

Cannes 2015: Premiu prestigios pentru un film romanesc

Imaginea filmului "Comoara" este semnata de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat si la "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", iar productia este asigurata de Marcela Ursu (42 Km Film), in coproductie cu Les Films de Worso si Rouge International.

Proiectul a primit o finantare de 1.574.000 de lei de la Centrul National al Cinematografiei (CNC) si este sustinut de HBO Romania si Arte France.

Filmul are un agent international de distributie - Wildbunch -, urmand ca premiera in Romania sa aiba loc pe 29 mai.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanti regizori din noua cinematografie romaneasca, alaturi de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Radu Muntean. A primit premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes in 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost traita revolutia din 1989 intr-un oras de provincie. S-a intors la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, in 2009, cu "Politist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.

De asemenea, acesta a regizat "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", un film care a fost prezentat in mai multe festivaluri din intreaga lume.

Cea de-a 68-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a inceput pe 13 mai si se va incheia duminica.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Comoara premiu Cannes, #Comoara Un Certain Talent, #Corneliu Porumboiu premiu Cannes , #Festival Cannes