Opt lectii de la Cannes

Autor: Ana Ilie
Marti, 28 Mai 2013, ora 12:57
1612 citiri
Opt lectii de la Cannes

Un nou festival de film la Cannes, o noua experienta cinematografica unica. Care sunt noile talente descoperite pe Croazeta? Ce controverse au fost starnite anul acesta? Care au fost cele mai bune petreceri?

CNN raspunde acestor intrebari si altora, enumerand opt lectii invatate la festivalul de la Cannes.

1. Cannes, locul unde arta se intalneste cu politica

Premiul Palme d'Or a fost acordat lui Abdelatiff Kechiche si filmul sau de trei ore despre dragostea intre doua femei: "Blue is the Warmest Colour". Poate ca Steven Spielberg, presedintele juriului de la Cannes, nu a dorit sa faca din asta o luare de pozitie politica, insa asa s-a intamplat.

In conditiile in care Franta a devenit, in urma cu o saptamana, a noua tara europeana care a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex si zeci de mii de oameni au marsaluit in Paris impotriva acestei legi, festivalul de la Cannes a acordat cel mai important premiu unei povesti de dragoste lesbiana.

2. Nu exista publicitate negativa

Fostul sef al FMI, cazut in dizgratie in urma mai multor scandaluri sexuale, Dominique Strauss-Kahn, a aparut pe Croazeta, la brat cu o noua iubita, la proiectia ultimului film al evenimentului, spre bucuria paparazzilor. Coincidenta sau nu, DSK a ales sa-si faca aparitia la filmul lui Jim Jarmusch, "Only Lovers Left Alive" (Doar amantii sunt lasati in viata - trad. aprox.). Ar fi putut foarte bine sa mearga pe covorul rosu la filmul lui Nicolas Winding Refn, "Only God Forgives" (Doar Dumnezeu iarta - n.red.).

3. Vremea proasta

Vantul a batut cu putere si ploaia torentiala a cazut in prima saptamana a festivalului. Insa asa s-au creat momente memorabile. Oaspetii au sosit plouati la petrecerea pentru "The Great Gatsby", iar flash mob-ul muzical pentru centenarul Bollywoodului a fost anulat.

4. Televiziune vs. cinema

Stephen Frears si Steven Soderbergh si-au etalat cele mai recente filme, pentru TV, produse de HBO. Primul, despre lupta dintre Mohammed Ali si Curtea Suprema, al doilea despre artistul Liberace, jucat de steaua hollywoodiana Michael Douglas. "TV preia controlul conversatiei care era pana acum domeniul exclusiv al filmelor. Este a doua epoca de aur a televiziunii care are loc in SUA acum", crede regizorul Steven Soderbergh.

5. Ce e vechi e bun

Kim Novak, de 80 de ani, Jerry Lewis, de 87 si Alain Delon, de 77, au fost ovationati pe covorul rosu. Mai mult, filmele s-au adresat in special unei audiente globale in varsta, un grup mare si cu bani, cu timp la dispozitie pentru a umple cinematografele.

6. Estul domina

Investitorii si producatorii asiatici au fost peste tot la Cannes anul acesta. China a iesit in fata, cu Jia Zangke, in competitie cu "Touch of Sin", care a primit premiul pentru cel mai bun scenariu.

7. Stilul nu e suficient

Desi este impresionant din punct de vedere vizual, filmul lui Nicolas Winding Refn, cu Ryan Gosling in rolul principal, a fost criticat pentru violenta gratuita. Superb ca imagine, lipsa totala de sentiment a declansat comentarii precum "nihilism nazist". Regizorul danez Refn a plecat cu mana goala de la Cannes.

8. Noi talente

Filmul palestinian "Omar", al lui Hany Abu Assad, filmat in Cisiordania, a castigat premiul juriului la sectiunea Un Certain Regard. Premiul First Film a fost acordat, pentru prima data, unui film din Singapore, "Ilo Ilo," al lui Anthony Chen, de 29 de ani.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Festival Cannes 2013, #Festival Cannes premii 2013 , #Festival Cannes