Pianist din Kazahstan: Bucurestiul este Parisul din Europa de Est Interviu

Luni, 30 Iunie 2014, ora 08:31
4712 citiri
Pianist din Kazahstan: Bucurestiul este Parisul din Europa de Est Interviu
Foto: hannover-kunst.de

Amir Tebenikhin este un pianist din Kazahstan, laureat al editiei din 2007 a Concursului George Enescu.

Cand a venit pentru prima data in Romania stia foarte putine despre tara noastra, dar l-a emotionat faptul ca oamenii au fost foarte prietenosi si a plecat cu o impresie buna de aici, dupa cum a declarat in cadrul unui interviu acordat Ziare.com.

Amir Tebenikhin a inceput sa cante la pian inca de la sase ani, dragostea pentru muzica mostenind-o de la parintii sai, ambii fiind artisti.

Ai studiat in Rusia si Germania. Care sunt diferentele intre sistemele lor de invatamant?

Rusia are cel mai bun sistem educational muzical. In Rusia, incep la varste foarte fragede cu o educatie serioasa si cu profesori foarte buni. Si apoi, ei au lucruri minunate, precum Conservatorul din Moscova sau Conservatorul din St. Petersburg. In Germania, practic, nu exista educatie pentru copii, dar acum pun bazele acestui sistem.

Eu am fost foarte norocos, pentru ca am putut studia atat la Conservatorul din Moscova, cu legendarul pianist si pedagog Mikhail Voskresensky, si in Hanovra, Musikhochschule, care este cel mai bun liceu muzical pentru pianisti din Germania. Acolo am studiat cu Karl-Heinz Kammerling. De asemenea, un pedagog exceptional.

Diferentele sunt foarte mari. In Rusia am fost complet liber in interpretarile mele muzicale, nemtii sunt mai stricti in acest sens.

Ce conservator ati recomanda unui tanar aflat la inceput de drum?

In mod sigur, Conservatorul din Moscova. Este cel mai bun loc in care poti studia pianul.

Cand ati auzit prima data de Festivalul George Enescu?

Stiam de Concursul George Enescu sectiunea Pian, pentru ca profesorul meu Mikhail Voskresensky a fost castigatorul primului Concurs George Enescu sectiunea pentru Pian in 1958. Stiam, de asemenea, ca aceasta competitie are o istorie bogata si ca e o reusita sa fii laureat al concursului.

Vlad Stanculeasa, violonistul care ii calca pe urme lui George Enescu Interviu

Cat de mult v-a ajutat in cariera castigarea concursului Enescu?

Primesc propuneri foarte bune pentru concerte. A fost un mare ajutor in cariera mea. De exemplu, am concertat la Londra, in Germania (Klavier-Festival-Ruhr) etc.

La ce varsta v-ati descoperit pasiunea pentru pian? Dintre toate instrumentele, de ce ati ales pianul?

Ambii parinti au fost muzicieni, au cantat la pian si orga. Deci a fost ceva natural ca am inceput sa cant la pian la varsta de sase ani. Am cantat si la orga pana la 15 ani, dar atunci m-am hotarat sa ma concentrez asupra pianului.

Ce stiati despre Romania inainte de a ajunge aici?

Foarte putine. Desigur, stiam despre marele compozitor George Enescu si despre concurs. Stiam, de asemenea, ca Bucurestiul este un oras foarte frumos - Parisul din Europa de Est.

Ce v-a impresionat in tara noastra?

Mi-a facut o impresie buna. Am intalnit oameni prietenosi, vremea a fost buna. Au fost momente frumoase pentru mine.

"Romania conteaza!" Interviu cu organizatorul Festivalului George Enescu, despre Yehudi Menuhin si concursul din 2014

Cum este tara noastra in comparatie cu Kazahstanul?

Oamenii sunt cam la fel - prietenosi, deschisi. Restul este diferit, desigur. Avem o tara mare, cu stepe, deserturi si munti mari.

Cand sunteti in fata publicului, care este cel mai important lucru pe care doriti sa il comunicati, lucrul pe care il pretuiti cel mai mult la o interpretare live?

Cel mai important lucru pentru mine este sa cant live, adica nu doar sa canti note. Cand canti, spui publicului o poveste despre o alta lume.

Ziare.com va prezinta o serie de interviuri speciale cu fosti laureati ai Concursului Enescu si personalitati culturale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Amir Tebenikhin pianist, #Amir Tebenikhin laureat George Enescu, #Amir Tebenikhin concurs George Enescu , #Festival Enescu
Comentarii