AFP deplange Romania pentru lipsa cinematografelor

Vineri, 25 Martie 2011, ora 08:39
2380 citiri
AFP deplange Romania pentru lipsa cinematografelor
Foto: yahoo.fr

Filmele romanesti sunt apreciate in intreaga lume, dar prea putine pot fi vizionate in Romania, din cauza lipsei cinematografelor. Pentru a umple acest gol, filmul "Periferic" va fi lansat online, in aprilie.

Pelicula, care a castigat premii importante la festivalurile de film din Locarno si Thessaloniki, va fi disponibila, contra cost, pe site-ul www.webkino.ro, dupa care va fi lansata, in luna mai, in cinematografe, relateaza AFP, care subliniaza lipsa salilor de cinema din Romania.

"Periferic" este prima dintr-o serie de productii romanesti ale anului 2011 care vor fi lansate si pe platforma online sustinuta de Voodoo Films, dupa o idee Q2M.

Dragos Stanca, fondatorul Q2M, afirma ca primii care vor putea viziona "Periferic" vor fi cinefilii de la sate si din orasele unde nu exista cinematograf.

"Am decis sa facem acest experiment unic pentru ca in Romania exista o situatie paradoxala: desi tot mai multa lume doreste sa vada filme romanesti, salile de cinema lipsesc, in multe zone ale tarii", afirma Stanca.

Cinematografele din Romania sunt printre cele mai putine din Europa: 74 de cinematografe - cu 182 de sali de cinema - la 21,5 milioane de locuitori.

Prin comparatie, Franta, care are de trei ori mai multi rezidenti, are de 30 de ori mai multe sali de cinema, remarca agentia franceza de stiri. Multe sali de cinema din tara noastra au fost inchise de autoritati si transformate in sectii de politie, sali de concert sau chiar magazine.

Scenariul peliculei "Periferic", a carei protagonista este actrita Ana Ularu, este scris de Tudor Voican si Bogdan George Apetri. In cele 24 de ore cat primeste invoire pentru a merge la inmormantarea mamei sale, Matilda planuieste sa-si ia fiul si sa fuga impreuna din tara.

Inainte de a ajunge insa la copilul pe care l-a lasat in urma, ea trebuie sa se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o si cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viata mai buna ii aminteste ca libertatea poate atarna de o simpla alegere.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Periferic lansare, #cinematografe Romania, #filme romanesti 2011 , #festival film