"Balonul", cel mai bun scurtmetraj de fictiune la Filmul de Piatra

Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 09:31
1150 citiri
"Balonul", cel mai bun scurtmetraj de fictiune la Filmul de Piatra
Foto: 1801.ro

Pelicula "Balonul", regizata de cineastul din Republica Moldova Sergiu Ciorescu, a castigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune la editia de anul acesta, a doua, a Festivalului Filmul de Piatra, desfasurata intre 6 si 9 ianuarie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.

"Balonul" spune povestea unei tinere de 17 ani care, dupa ce parintii i-au plecat in strainatate, este pusa in situatia de a-si ingriji bunicul bolnav. Juriul a apreciat pelicula pentru ca "abordeaza o problema sociala serioasa" si ca este "un film matur si emotionant, marcat de un puternic realism".

Dintre documentarele prezentate in competitia festivalului a fost premiat "Hot de biciclete in Bucuresti", de Vlad Ursulean. Protagonistul filmului reuseste sa fure de mai multe ori aceeasi bicicleta, in plina zi, in mai multe locuri foarte aglomerate din Capitala. In motivatia juriului se afirma ca filmul e "un studiu despre pasivitatea si despre alienarea din marile orase, redat intr-un mod accesibil si amuzant".

Roxana Bentu a castigat la categoria animatie, cu "Growing", un film despre evolutia individului in societatea de consum.

Cel mai bun film experimental din concurs a fost considerat "You can't hide love from gipsies", regizat de Maria Trifu, iar premiul pentru videoclip i-a revenit lui Dragos Bardac, pentru "Life Buoy" - piesa a trupei The Pixels.

Din juriul festivalului au facut parte regizorii Napoleon Helmis si Copel Moscu, directorul de imagine britanic David Procter, actrita Irina Saulescu si Benjamin Ribout, directorul artistic al festivalului de film pentru copii KinOdiseea.

Editia de anul acesta a Filmului de Piatra a fost consacrata scurtmetrajelor din Romania si Republica Moldova.

Festivalul este organizat de o echipa de voluntari, formata in majoritate din studenti. Evenimentul este sprijinit de numerosi parteneri locali, nationali si internationali, dintre care cel mai important este Primaria Piatra Neamt. De asemenea, festivalul a primit, la editia de anul acesta, o subventie de 20.125 lei din partea Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cel mai bun scurtmetraj, #fictiune festival film , #festival film