Cristi Puiu, presedintele juriului la Festivalul Open City de la Londra

Joi, 16 Iunie 2011, ora 17:42
621 citiri
Cristi Puiu, presedintele juriului la Festivalul Open City de la Londra
Foto: Arhiva

Regizorul Cristi Puiu este presedintele juriului la Festivalul de Film Documentar Open City, care are loc la Londra in perioada 16-19 iunie. Institutul Cultural Roman din Londra sustine participarea regizorului la prima editie a festivalului, care isi propune sa devina in scurt timp unul dintre cele mai apreciate evenimente de acest gen din Marea Britanie.

Este cunoscut interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar, interes ce transpare si in filmele sale: "Documentarul e privit la scoala ca ruda mai saraca a filmului, lasat undeva in spate, la coada. Eu nu cred ca exista documentar si exista fictiune. Exista doar cinema. In documentar camera de filmare actioneaza pe post de instrument antropologic", afirma regizorul roman.

Din juriul festivalului fac parte importante nume ale industriei cinematografice britanice si apreciati jurnalisti: Dave Calhoun (editor film la revista Time Out London), Eddie Berg (director artistic la British Film Institute), Simon Chinn (producator al filmelor Man on Wire si Project Nim), Marek Hovorka (director al Festivalului de Film Documentar de la Jihlava), Lucy Musgrave (director la Publica), Pawel Pawlikowski (regizor castigator al unui premiu BAFTA pentru My Summer of Love), Nick Pearce (director la Institute for Public Policy Research), Gillian Wearing (regizor si artist castigator al premiului Turner), Rachel Wexler (regizor) si Penny Woolcock (regizor documentare si opera).

Printre cele peste 140 de filme proiectate in festival se regasesc si numeroase filme romanesti, realizate atat de regizori consacrati, cat si de tineri cineasti emergenti: Metrobranding si Victoria, de Ana Vlad si Adi Voicu, Cateva lucruri despre Ana, de Diana Munteanu, Colivia, de Adrian Sitaru, Votul meu, de Monica Lazurean-Gorgan si Andrei Gorgan, Close to Heaven, de Titus Faschina. Evenimentul se va incheia cu o proiectie de gala a filmului Blestemul ariciului, de Dumitru Budrala.

Parteneriatul dezvoltat de ICR Londra cu festivalul Open City reprezinta inca un pas catre o mai buna cunoastere a filmului romanesc in Marea Britanie. De la inceputul anului, s-au organizat lunar evenimente de promovare a filmului, atat ca sectiuni romanesti in cadrul festivalurilor deja consacrate, cat si ca proiecte independente - la Belfast, Dublin, Londra si Edinburgh. Seria va continua in toamna la Reykjavik (Islanda) si Cork (Irlanda).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cristi puiu regizor roman, #cristi puiu open city festival londra, #cristi puiu presedinte juriu open city , #festival film