Doua filme romanesti, premiate la Festivalul de la Salonic

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 08:26
1718 citiri
Doua filme romanesti, premiate la Festivalul de la Salonic

Doua filme romanesti, "Periferic" realizat de Bogdan George Apetri, si "Morgen" de Marian Crisan, au fost recompensate sambata seara cu principalele premii ale celei de-a 51-a editii a Festivalului international de film de la Salonic: cel mai bun film, cel mai bun realizator, cel mai bun actor si cea mai buna actrita.

"Periferic" povesteste 24 de ore din viata unei tinere detinute ce beneficiaza de o zi de libertate pentru a fi prezenta la inmormantarea mamei ale. El a obtinut Alexandru de Aur, dotat cu un premiu de 20.000 de euro, mentioneaza AFP. Ana Ularu, care joaca rolul principal, a fost recompensata cu premiul pentru cea mai buna actrita.

"Morgen", ce evoca prietenia dintre un roman si un imigrant turc, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor, cei doi actori ai filmului Andras Hathazi si Yilmaz Yalcin primind de asemenea ambii premiul de interpretare masculina.

Noul cinematograf grec a fost de asemenea premiat cu premiul special al juriului /Alexandru de Argint, dotat cu un premiu de 5.000 de euro/ atribuit lui "Attenberg" al realizatoarei Athina Rachel Tsangari.

Acest film povesteste o relatie aparte intre un tata bolnav si fiica sa, legatura ce se naste intre ei in jurul bolii si mortii, nu lipsita de umor, totul insotit de un set de referinte scoase atat din teatrul antic grec, cat si din filme de actiune cu animale preistorice ale lui Richard Attenborough.

Festivalul, marcat de criza ce loveste Grecia si de erori de gestionare ale precedentei conduceri, a fost nevoit sa reduca la jumatate valoarea premiilor distribuite in acest an, continuand totusi sa ofere o selectie de filme foarte bogate, de la traditionala panorama asupra cinematografiei Balcanilor pana la omagii aduse acolo celor doua femei cineaste Susanne Bier si Dorota Kedzierzawska, sau inca irakianului Mohamed al-Daradji, care era de asemenea membru al juriului.

Juriul a fost in acest an prezidat de criticul si cineastul Michel Demopoulos.

Festivalul prevede pentru 2011 sa puna mai mult accentul pe cinematograful arab si al Orientului Mijlociu, deja traditional foarte prezent la Salonic, a indicat presedintele sau Dimitris Eipides. AGERPRES

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#filme romanesti premii Salonic, #premiu film Periferic, #Morgen film premiat , #festival film