Festivalul International de Film Bucuresti isi deschide portile

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 10:48
1892 citiri
Festivalul International de Film Bucuresti isi deschide portile
Foto: Arhiva

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film Bucuresti (Bucharest IFF) isi deschide luni portile cu lungmetrajul "Cirkus Columbia", al regizorului bosniac Danis Tanovic.

Conceput ca un festival deschis cinematografului de arta, care descopera talente si promoveaza tineri realizatori de film, Festivalul isi respecta renumele si la aceasta editie (11-17 aprilie), organizand o competitie de lung metraj in cadrul careia cele mai bune filme vor fi rasplatite cu Trofeul Festivalului International de Film "Bucuresti", Premiul pentru cea mai buna imagine, Premiul criticii si Premiul Publicului.

Toate peliculele din concurs sunt prezentate in premiera absoluta in Romania, iar 90% dintre ele reprezinta debuturi in lungmetraj.

Selectia filmelor din competitie, realizata de directorul artistic al festivalului, Andrei Cretulescu, cuprinde cateva dintre cele mai titrate pelicule ale anului cinematografic 2010 precum "Abel" - debutul in regie al actorului mexican Diego Luna; "Animal Kingdom" - primul film al australianului David Michod; "Beyond" - debutul in regie al celebrei actrite Pernilla August, film care a castigat premiul sectiunii Settimana de la Critica a Festivalului International de la Venetia 2010; "Exit through the Gift Shop" - debutul in regie al legendarului artist grafician stradal Banksy, pelicula nominalizata la premiul Oscar 2010 pentru Cel mai bun documentar; "Four Lions" - primul film de cinema al britanicului Chris Morris, distins cu premiul BAFTA 2011 pentru Cel mai bun debut; "Meek's Cutoff" - regizat de o cunostinta mai veche a Bucuresti IFF, Kelly Reichardt; "Winter's Bone" - cel de-al doilea lung-metraj al Debrei Granik.

Festivalul va avea si un juriu al criticii

Juriul din acest an al Festivalului este compus din cineastul roman Radu Gabrea - presedinte, Necati Sonmez, Umberto Rossi si Marian Crisan. Anul acesta, pentru prima data in cei sapte ani de la debut, festivalul va avea si un juriu al criticii, compus din Manuela Cernat, Cristina Corciovescu si Dana Duma, toate trei membre FIPRESCI.

Bucharest IFF va beneficia la aceasta editie si de prezenta a doi mari regizori, Andrei Konchalovsky, care va veni la Bucuresti vineri, 16 aprilie, pentru trei zile, si Danis Tanovic, care va fi prezent in Romania in perioada 11 - 13 aprilie, urmand sa participe la deschiderea Festivalului cu cel mai recent film al sau - "Cirkus Columbia".

Proiectiile din cadrul festivalului vor avea loc in trei sali - Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR) din incinta Muzeului Taranului Roman si Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez din Bucuresti.

Biletele de intrare la festival au preturile standard percepute de acestea, intre 7 si 10 lei. Pentru studenti, in limita locurilor disponibile, accesul este gratuit la Cinema Studio.

Bucharest IFF, initiat si coordonat de Dana Dimitriu - Chelba, este unicul festival competitiv din Bucuresti destinat exclusiv filmelor de lungmetraj si promite sa-si respecte standardul inalt fixat in editiile precedente, cand a lansat titluri ca "Lust, Caution" (de Ang Lee), "Eldorado" (Bouli Lanners), "Tokyo!" (Michel Gondry, Leos Carax & Bong Joon-ho), "A Serious Man" (fratii Coen), "Thirst" (Park Chan-wook), "A Single Man" (Tom Ford), dar si filmele romanesti "Cea mai fericita fata din lume" (Radu Jude) si "Portretul luptatorului la tinerete" (Constantin Popescu).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Festival International Film Bucuresti, #incepe festival film Bucuresti , #festival film