Festivalul International de Film Bucuresti: O romanca a luat Premiul pentru Cel mai bun regizor

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 21:14
9969 citiri
Festivalul International de Film Bucuresti: O romanca a luat Premiul pentru Cel mai bun regizor
Foto: istoriafilmului.ro

Regizoarea lungmetrajului "Autoportretul unei fete cuminti", Ana Lungu (foto), a castigat Premiul pentru Cel mai bun regizor si Premiul publicului la Gala de inchidere a celei de-a unsprezecea editii a Festivalului International de Film Bucuresti.

Festivalul s-a desfasurat sambata seara la Cinema Studio, in prezenta invitatului special al festivalului, actorul italian Franco Nero.

Potrivit unui comunicat de presa transmis duminica, premiul pentru Cel mai bun film a revenit productiei franceze "Loin des hommes/ Departe de oameni", in regia David Oelhoffen.

Juriul si-a motivat alegerea la Premiul pentru Cel mai bun regizor precizand ca a fost acordat "pentru controlul vizionar al actorilor profesionisti si amatori prin montajul inteligent, umorul ironic si cadrele lungi, atunci cand granitele invizibile dintre fictiune si neprevazutul evenimentelor reale improvizate dispar si descopera curajos simbolurile si incertitudinile tinerei generatii".

Din 25 septembrie filmul "Autoportretul unei fete cuminti" va rula si pe marile ecrane din Romania.

"A Girl Walks Home Alone at Night/ O fata merge acasa singura in noapte" (SUA, regia Ana Lily Amirpour), unul dintre cele mai asteptate filme din selectia BIFF, a castigat o Mentiune Speciala "pentru stilul vizual ce-ti taie respiratia, pentru imaginea alb-negru impresionanta si pentru modul ingenios de a spune povestea, plin de simboluri ascunse ce incurajeaza imaginatia spectatorului".

Potrivit comunicatului, debutul Anei Amirpour a fost si pe placul celor trei membri ai juriului criticii, care i-au acordat Premiul Criticii "pentru capacitatea cinematografica remarcabila de a umaniza misterios si discret prototipul legendar al vampirului, evidentiind prin contrast dezumanizarea si criza de identitate tipice specifice tot mai multor oameni ai societatii contemporane din aproape orice parte a lumii".

Juriul celei de-a 11-a editii a Bucuresti IFF a fost format din Selma Mehadzic, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actrita germana Anjorka Strechel, Laurentiu Damian, presedintele Uniunii Cineastilor din Romania, Feti Dautovic, producator si profesor universitar de origine sarba, si Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului International de Film de la Vilnius.

Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul a avut si un juriu al criticii, compus de aceasta data din Catalin Olaru, Michal Klimkiewicz si Horia Barna.

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Charta si se desfasoara cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Institutului Cultural Roman, si Uniunii Cineastilor din Romania, sub inaltul patronaj al principelui Radu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#castigatori festival film Bucuresti 2015, #Ana Lungu regizor premiu Festival , #festival film