Radu Jude a castigat pentru Romania primul Glob de Cristal la Festivalul de Film Karlovy Vary

Sambata, 07 Iulie 2018, ora 21:17
5792 citiri
Radu Jude a castigat pentru Romania primul Glob de Cristal la Festivalul de Film Karlovy Vary
Foto: captura video

Filmul lui Radu Jude "Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari" a castigat sambata Globul de Cristal, Marele Premiu de la Karlovy Vary International Film Festival, devenind prima productie romaneasca inclusa oficial intre castigatorii trofeului acordat in Cehia.

"Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari" a primit sambata Marele Premiu al Festivalului International de Film de la Karlovy Vary, in valoare de 25.000 de dolari. Este oficial prima data cand un film romanesc castiga trofeul Globul de Cristal.

Una dintre cele mai vechi din lume, considerata, inainte de 1989, cel mai important festival pentru filmele realizate in tarile socialiste, manifestarea de la Karlovy Vary a fost trecuta de multe ori in palmaresul peliculei "Valurile Dunarii" in regia lui Liviu Ciulei. Multi critici de film romani au redat acest fapt. In realitate, palmaresul oficial al festivalului din Cehia nu mentioneaza niciun alt film romanesc in calitate de castigator al Globului de Cristal inaintea peliculei lui Radu Jude.

In prezent Festivalul International de Film de la Karlovy Vary este cel mai vizibil festival de film din Europa Centrala si de Est.

"Cred ca este evidenta o influenta de la Jean-Marie Straub si Daniele Huillet, pentru ca ei au facut filme ce se bazau mult pe prezenta actorilor si nu pe text. Exista si cateva influente de la Jean-Luc Godard, din filmele sale. Dar cred ca principala influenta, daca ar fi sa gasesc una, nu vine din cinema, ci din literatura, si sunt sigur ca il stiti in Cehia, pentru ca o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de povesti istorice documentate privind relatia dintre trecut si prezent, folosind fotografii in carti si alte element diferite.

Cand l-am descoperit pe Sebald, acum cativa ani, m-a impresionat intr-o asemenea masura ca mi se pare ca este influenta principala. (...) Nu cred ca un film, filmul meu, poate sa schimbe felul in care gandesc spectatorii singurul lucru pe care il poate face este sa fie... Cred ca Wittgenstein spunea ca isi vede cartile filozofice ca pe o scara, iar oamenii se urca pe ea si apoi o arunca. Cu toata modestia, cred ca filmul meu face acelasi lucru, este o scara pe care oamenii pot urca si apoi gasesc sau se gandesc la ceva mai interesant decat am fost eu in stare sa arat. (...)

Cand apartii unei comunitati simti ca esti responsabil intr-un mod simbolic de tot. Si daca a facut cineva ceva rau, nu vrei sa te simti vinovat, nu vrei sa te simti responsabil. Poate ca este mai usor din punct de vedere psihologic sa spui 'noi n-am facut asa ceva'. Pentru mine cred ca e mai important faptul ca toti tinem de o comunitate si asta ar trebui sa fie o chestiune practica, nu ar trebui sa-ti tratezi comunitatea cum se poarta suporterii de fotbal cu echipa lor. Apartii unei comunitati dar poti sa fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu vad nicio problema in asta si nu inteleg de ce oamenii au o problema cu asta.

De ce ar fi o problema sa spui ca unii cehi din 1945 i-au dus pe nemti intr-un mars al mortii in care si-au pierdut viata cateva mii de oameni, ca regretam acum si ca putem sa vedem cum s-a intamplat si de ce. Pentru ca nu sunt vinovati cehii de azi de ceea ce s-a intamplat in trecut, nu sunt vinovati romanii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem sa ne uitam la ce s-a intamplat, sa incercam sa intelegem de ce si ce putem sa intelegem din asta. E foarte simplu", declara despre Radu Jude despre "Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari" organizatorilor de la Karlovy Vary.

Scenografa Iuliana Vilsan, care a semnat costumele si decorurile productiei, a notat pe o retea de socializare imediat dupa aflarea vestii: "Ador coincidentele.... v-am mai spus... Azi ziua de nastere a lui Liviu Ciulei ... Azi e ziua lui Radu Jude sa castige globul de cristal...Acum nu-mi intru in piele de bucurie... pentru ca este primul lung metraj la care am lucrat... Multumesc in special echipei care m-a urmat in aceasta aventura".

Filmul lui Jude primise sambata dupa amiaza si Premiul Label Europa Cinemas, acordat de un juriu al retelei de cinematografe de arta europene.

Premiul special al juriului alcatuit din Mark Cousins, Zrinka Cvitesic, Marta Donzelli, Zdeněk Holy and Nanouk Leopold a mers la productia argentiniencei Any Katz, Sueno Florianopolis. Protagonista acestei pelicule, Mercedes Moran a primit trofeul pentru cea mai buna actrita. Premiul pentru cel mai bun actor l-a primit Moshe Folkenflik, pentru rolul din pelicula Geula.

Premiul pentru cel mai bun regizor l-a luat cehul de origine slovena Olmo Omerzu pentru "Winter Flies". Juriul a mai acordat doua mentiuni speciale, una peliculei "Jumpman" si alta pentru "History of Love". Premiul East of the West a mers la pelicula realizata de Elizaveta Stishova, "Suleiman Mountain". Un premiu special al acestei sectiuni a mers la productia maghiara "Blossom Valley". Competitia dedicata filmelor documentarea a fost castigata de filmul lui Vitali Manski, "Putin's Witnesses", iar un premiu special al juriului pentru documentar a rasplatit filmul "Walden".

A 53-a editie a Festivalul International de Film de la Karlovy Vary a avut loc intre 29 iunie si 7 iulie, in Cehia, printre oamenii de film care au fost premiati la aceasta editie numarandu-se actorul Tim Robbins si regizorul peliculei Rain Man, Barry Levinson, care au primit trofee Globul de Cristal pentru contributia la cinematograful mondial.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Radu Jude film premiu Europa Cineas , #festival film