Sandrine Bonnaire vine in Romania la "Les Films de Cannes a Bucarest"

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 23:00
1454 citiri
Sandrine Bonnaire vine in Romania la "Les Films de Cannes a Bucarest"

Celebra actrita franceza Sandrine Bonnaire este unul dintre invitatii speciali ai evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest (25 - 31 octombrie, CinemaPRO, Studio si Elvira Popescu).

Ea se va intalni cu spectatorii romani la proiectia primului film de fictiune pe care l-a scris si regizat, J'enrange de son absence (2012), prezentat anul trecut la Cannes, in Semaine de la Critique.

La Bucuresti va veni pentru prima data si actorul Christophe Paou, unul dintre protagonistii celui mai "scandalos" film lansat anul acesta la Cannes, L'Inconnu du lac/ Stranger by the Lake, care a generat polemici intr-un moment-cheie in Franta, in luna mai, in toiul dezbaterilor despre legalizarea casatoriei intre homosexuali. Filmul a castigat Queer Palm, dedicat productiilor cu tematica gay, si Premiul de regie Un Certain Regard.

Sandrine Bonnaire (46 de ani) a jucat in peste 40 de filme, sub regia unor cineasti renumiti precum Maurice Pialat, Claude Chabrol, Agnes Varda, Jacques Rivette, Brian de Palma, Jacques Doillon, Patrice Leconte, Andre Techine, Raymond Depardon.

De sapte ori nominalizata la Premiile Cesar, Sandrine Bonnaire a castigat trofeul de doua ori: in 1984, pentru debutul sau in A nos amours, filmul lui Maurice Pialat care va fi proiectat la Bucuresti in retrospectiva dedicata regizorului, si pentru interpretarea din Sans toit ni loi (1986), de Agnes Varda.

Marele Premiu la Cannes si un film turnat in secret, la Les Films de Cannes a Bucarest

Descoperita de Maurice Pialat pe cand avea 17 ani si distribuita intr-un rol de adolescenta senzuala care descopera dorinta si iubirea, Bonnaire a cucerit in scurt timp critica si publicul. Cu Pialat a lucrat ulterior si in Sous le Soleil de Satan (unde joaca alaturi de Gerard Depardieu), filmul premiat cu Palme d'Or in 1987, si Police - pelicule care pot fi vazute in festival. In 1995, performanta din La Ceremonie, in regia lui Claude Chabrol, i-a adus trofeul Coppa Volpi la Festivalul de la Venetia. A facut parte din juriile festivalurilor de la Berlin si Venetia.

De cativa ani, Sandrine Bonnaire a trecut in spatele camerei de filmat. A debutat in regie cu Elle s'appelle Sabine, un documentar-confesiune despre sora actritei, care sufera de autism, selectionat in Quinzaine des Realisateurs, in 2007.

Primul sau lungmetraj de fictiune, lansat anul trecut, va fi prezentat in premiera la Bucuresti, in prezenta actritei: J'enrange de son absence. Cu William Hurt si Alexandra Lamy, filmul proiectat in Semaine de la Critique anul trecut este povestea a doi oameni separati de suferinta provocata de pierderea copilului lor, care se regasesc ani mai tarziu.

Actorul Christophe Paou, invitatul Les Films de Cannes a Bucarest, le va povesti spectatorilor romani despre culisele acestei productii si despre reactiile de dupa Cannes, atat in ce priveste filmul, cat si pe el personal.

Adus in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest, L'Inconnu du lac, de Alain Guiraudie, a facut valva pe Coasta de Azur din cauza scenelor explicite de sex. Thriller-ul erotic este plasat undeva in sudul Frantei, intr-un loc in care comunitatile de homosexuali se intalnesc in fiecare an. "Vara. Un loc ascuns pe malul unui lac, un loc al barbatilor. Franck (Pierre Deladonchamps) se indragosteste de Michel (Christophe Paou), un barbat frumos, puternic si periculos. Franck o stie, insa vrea sa traiasca aceasta pasiune", spune sinopsisul filmului premiat cu Queer Palm, trofeul dedicat productiilor din selectia oficiala de la Cannes cu tematica gay.

E un film despre iubire, sexualitate si moarte pe care revista "Les Inrockuptibles" il numeste, fara urma de ezitare, "o capodopera". Juriul sectiunii Un Certain Regard i-a oferit, de altfel, regizorului Alain Guiraudie (Roi de l'evasion), Premiul pentru regie.

In plina polemica despre adoptarea legii privind casatoriile intre persoane de acelasi sex in Franta, afisul, un desen stilizat infatisand doi barbati sarutandu-se, a fost cenzurat in unele zone de catre autoritatile locale. "Pentru mine, este un caz clar de cenzura si de homofobie, in linie dreapta cu batalia pentru dreptul tuturor de a se casatori", declara atunci regizorul pentru "La Depeche". In Franta, filmul le-a fost interzis celor sub 16 ani.

Biletele s-au pus in vanzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiectiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro. Lista filmelor pentru care se pun in vanzare bilete va fi actualizata in permanenta pe www.filmedefestival.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#actria Sandrine Bonnaire Romania, #Sandrine Bonnaire Festival Cannes Bucuresti, #festival film Cannes Bucuresti , #festival film