Scandalul finantarii ICR - Caramitru: Sunt neplacut surprins

Vineri, 15 Martie 2013, ora 15:37
1692 citiri
Scandalul finantarii ICR - Caramitru: Sunt neplacut surprins
Foto: Arhiva

Ion Caramitru, presedintele UNITER, s-a declarat "neplacut surprins" de decizia Institutului Cultural Roman (ICR) de a considera Festivalul National de Teatru neeligibil pentru a primi o finantare de la ICR.

Pe lista proiectelor neeligibile publicata miercuri se regaseste Festivalul National de Teatru (FNT) - editia a XXIII-a, organizat de Uniunea Teatrala din Romania (UNITER).

Ion Caramitru, presedintele UNITER, a precizat pentru Mediafax ca nu a primit nicio instiintare oficiala, afland din presa despre acest lucru.

"Sunt surprins, neplacut surprins ca un eveniment de o asemenea anvergura nu-si gaseste loc in activitatea ICR", a spus Ion Caramitru.

El a precizat ca in privinta acestui aspect va fi convocat Senatul UNITER. "Senatul UNITER trebuie convocat pe aceasta poveste, pentru ca este o activitate de prima importanta, de importanta nationala acest festival", a mai spus Caramitru.

Numeroase proiecte importante inscrise la concursul organizat de ICR au fost declarate neeligibile. Intre acestea se regasesc si Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Anonimul, dar si un proiect de promovare a filmului "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, premiat la editia din 2012 a Festivalului de Film de la Cannes.

ICR respinge TIFF, Next si Dupa Dealuri, dar finanteaza Udatul Nevestelor

In schimb, Institutul Cultural Roman va finanta proiecte precum: "Povesti romanesti in Africa" - Festival international de povesti in Kenya, Expozitie de carti de povesti, Festivalul Udatul Nevestelor (proiect al Asociatiei Culturale Hodaceana), "Rudarii: o enigma etnografica in spatiul european" - Realizarea de cercetari sociale pe cultura minoritatii rromilor, contribuind la coeziunea sociala bazata pe conceptul de cunoastere, Spectacolul pluridisciplinar pornind de la "Jurnalul fericirii" al lui Nicolae Steinhardt - "Libertatea are chipul lui Dumnezeu", "Analiza strategiilor de dezvoltare urbana pe coasta Marii Negre in anii 60 - 70.

Scandalul finantarii la ICR Marga se apara: E o alerta falsa, nu s-a respins nimic!

Andrei Marga a declarat vineri, la RFI Romania, ca "nu s-a respins nimic. Este o competitie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Roman. Competitia are doua etape: o etapa, daca vreti, tehnico-financiara si o etapa a selectiei valorice. In acest sens este un regulament afisat pe site, se vede limpede".

Seful ICR spune ca "pana acum, a avut loc prima etapa, adica o verificare a actelor, conform unei Ordonante, este Ordonanta 51 din '98, care reglementeaza accesul la resursele institutiilor publice din sfera culturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Caramitru reactie finantari ICR, #ICR proiecte respinse , #festival film