TIFF 2013: Incep Zilele Filmului Romanesc

Joi, 06 Iunie 2013, ora 15:00
889 citiri
TIFF 2013: Incep Zilele Filmului Romanesc

Proiectii speciale in prezenta echipei, intalniri cu cineasti romani, lansari de carte si de DVD, expozitii si dezbateri intra in programul uneia dintre cele mai asteptate sectiuni ale TIFF-ului - Zilele Filmului Romanesc (ZFR), care incepe joi, 6 iunie.

In selectia ZFR intra 11 lungmetraje si 20 de scurtmetraje, proiectate la Cluj in prezenta regizorilor si a unora dintre membrii echipei. In premiera absoluta joi, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00, va rula Domnisoara Christina, noul film al lui Alexandru Maftei, o adaptare dupa proza fantastica a lui Mircea Eliade. Inaintea proiectiei, va fi anuntat noul castigator al Bursei Alex. Leo Serban, aflata la a doua editie.

Experimentul Bucuresti, regizat de DJ-ul si jurnalistul Tom Wilson, un mockumentar care porneste de la concluzia ca Revolutia din 1989 a fost, de fapt, o lovitura de stat, este programat la Cinema Arta, de la 16.45, iar Deja Vu, de Dan Chisu, povestea unui barbat care decide sa divorteze dupa o casnicie de 20 de ani - sambata, 8 iunie, de la 17.30, la Victoria.

In premiera nationala ruleaza Matei, copil miner, debutul in lungmetraj de fictiune al Alexandrei Gulea, iar Love Building, primul lungmetraj al Iuliei Rugina, va avea o proiectie speciala in prezenta regizoarei si a actorilor Dragos Bucur, Alexandru Papadopol si Dorian Boguta vineri, la 18.15, la Cinema Florin Piersic. Cei patru vor fi invitatii TIFF Lounge-ului de joi, de la ora 17.00.

In selectia ZFR intra si documentarul Aici... adica acolo (r. Laura Capatana Juller), Domestic (r. Adrian Sitaru), Rocker (r. Marian Crisan), O luna in Thailanda (r. Paul Negoescu), Condamnat la viata (r. Bogdan Dreyer), Pozitia copilului (r. Calin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Berlin, va fi proiectat in Ursus Open Air, de la 21.45, in afara competitiei. In acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) - premiul al III-lea Cinefondation la Cannes, si O umbra de nor, filmul lui Radu Jude selectionat in Quinzaine des Realisateurs, sunt doua dintre cele 20 de scurtmetraje din competitia ZFR.

Pe 6 iunie, cand HBO sarbatoreste 15 ani de existenta, publicul TIFF va avea parte de o premiera absoluta, la Cinema Victoria, de la 17.15, in prezenta echipei: productia originala Anul Dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu), un documentar despre comunitatea de chinezi inchegata in ultimii ani in Romania. In Ziua HBO va rula, in premiera nationala, si Fata/ The Girl (r. Julian Jarrold), un film cu Toby Jones si Sienna Miller despre celebra obsesie a lui Alfred Hitchcock pentru actrita din filmul Pasarile, Tippi Hedren - la Cinema Florin Piersic, de la 15.30. Intrarea la ambele proiectii este libera.

Numele importante prezente la TIFF se vor reuni la Piano Cazola joi, intre 10.00 - 13.00, la o masa rotunda pe tema cooperarii regionale pentru gasirea unor noi modele de distributie si promovare a filmelor, moderata de criticul de film Martin Blaney, de la "Screen International".

Tot joi, la Mansarda Napoca 15, in cadrul Transilvania Talent Lab, vor avea loc doua masterclass-uri: de la 12.00, muzicianul Adrian Enescu, premiat pentru intreaga cariera la TIFF, si compozitorul si producatorul muzical Vasile Sirli vor vorbi despre muzica in cinema, iar de la 16.00, se va intalni cu publicul regizorul Sebastian Lelio, premiat recent la Berlin pentru Gloria si laureat al Trofeului Transilvania in 2007, cu La Sagrada Familia. Intrarea este libera.

Un eveniment special ii va fi dedicat joi documentarului Exploratorul (Titus Muntean, Xantus Gabor; producator Fundatia Arte Vizuale), care va avea premiera mondiala la 19.15, la Cinema Victoria. Despre celebra expeditie a navei Belgica, prima care a iernat in Antarctica, intre 1897-1899, si la care a luat parte si Emil Racovita, se va discuta la TIFF Lounge, de la 12.30, dupa care va urma o vizita la Muzeul de Speologie din Cluj. Fotografiile realizate de Helmut Ignat in timpul filmarilor in Antarctica poti fi admirate la TIFF Lounge pana pe 9 iunie.

In paralel, la ora 19.00, in Club Casa TIFF, Tomi Malkki, aka Malakias - membru al juriului sectiunii Umbre-Scurtmetraj - isi va lansa expozitia "Torn and Bleeding Clay". Formatia Tapinarii va incheia seara cu un concert la Casa TIFF, de la 22.00. Biletul costa 10 lei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#festival film Transilvania, #filme romanesti TIFF, #festival TIFF filme romanesti, #Festival International Film Transilvania , #festival film