TIFF 2013 - Stephen Frears va primi un premiu pentru intreaga cariera

Marti, 14 Mai 2013, ora 14:58
1121 citiri
TIFF 2013 - Stephen Frears va primi un premiu pentru intreaga cariera

In perioada 31 mai - 9 iunie, la Cluj va avea loc cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Film Transilvania. Zece zile pline de proiectii speciale, premiere nationale sau internationale, ateliere si masterclass-uri care au ca protagonisti invitati importanti din industria de film, concerte, expozitii si multe alte evenimente.

190 de filme din 53 de tari vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival si peste 700 de invitati sunt asteptati in acest an la Cluj.

Programul TIFF va cuprinde si in acest an sectiunile traditionale Competitie, Supernova, Umbre, Fara limita, Ce se intampla, documentarule?, Zilele Filmului Romanesc, Ziua HBO, Ziua Maghiara, EcoTIFF.

O noutate in agenda festivalului o reprezinta sectiunea tematica This is the End/ Acesta e sfarsitul, care exploreaza apocalipsele globale sau personale, printr-o selectie de filme recente. Grecia si Slovacia sunt in centrul atentiei in Focus, cu cele mai reprezentative titluri recente din cinematografiile lor, iar sectiunea 3X3 le aduce un omagiu regizorilor Olivier Assayas, Eyal Sivan si Stephen Frears.

TIFF-ul revine anul acesta in locatii precum Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultura a Studentilor, Institutul Francez, Casa TIFF, inaugurata cu succes la editia precedenta, Ursus Open Air (Piata Unirii). Muzeul de Arta redevine locul de desfasurare al TIFFArt - o selectie de evenimente, proiectii si concerte dedicate in principal artistilor din regiune. Castelul Banffy de la Bontida, una dintre cele mai spectaculoase si mai apreciate locatii ale festivalului, va fi gazda, pe 1 si 2 iunie, a unui program cu totul special, Weekend la Castel.

Sambata, 1 iunie, publicul se va putea delecta cu spectacolul Apolodor (muzica pe versurile lui Gellu Naum), sustinut de Ada Milea si Dorina Chiriac, o sesiune de gustari si bauturi spaniole traditionale, un concert de chitara spaniola, dar si cu proiectia-eveniment, de la 21.30, a filmului mut Blancanieves (r. Pablo Berger).

Duminica, 2 iunie, echipa de bucatari "Niste tarani" va pregati bucate evreiesti, iar de la ora 21:30, spectatorii vor avea ocazia sa (re)vada Manasse (1925), in regia lui Jean Mihail, unul dintre filmele romanesti mute remarcabile ale anilor 20, intr-o proiectie acompaniata live de cvartetul Minima (UK).

In cadrul acestei editii, renumitii cineasti Jiři Menzel si Stephen Frears vor fi distinsi cu Premiul pentru Intreaga Cariera / Lifetime Achievement Award, iar actrita Luminita Gheorghiu va primi Premiul de excelenta.

Stephen Frears, premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2013

Unul dintre cei mai apreciati regizori britanici, Stephen Frears, va primi Premiul pentru Intreaga Cariera / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Film Transilvania. Nominalizat la Oscar si la BAFTA pentru filme ca My Beautiful Laundrette, Dangerous Liaisons sau The Queen, Frears va urca pe scena Teatrului National din Cluj pe 8 iunie, la gala de inchidere TIFF 2013.

Stephen Frears s-a nascut in Leicester, in 1941, si a studiat dreptul la Cambridge, inainte de a se indrepta spre teatru. In 1964, s-a alaturat Royal Court Theatre, iar primul sau job in cinema a fost acela de asistent de regie la filmul Morgan - A Suitable Case for Treatment (r. Karel Reisz, 1966). Au urmat ani in care a regizat, cu succes, productii TV si spoturi publicitare.

Debutul in lungmetraj a venit in 1971, cu Gumshoe, povestea unui jucator de bingo (Albert Finney) care viseaza sa devina detectiv, insa cariera i-a fost lansata cu adevarat abia in 1985, cu My Beautiful Laundrette. Regizat dupa un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis in unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar si la doua premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF in sectiunea 3X3, alaturi de Prick Up Your Ears (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton, cu Gary Oldman si Alfred Molina.

Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternand proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul The Hi-Lo Country (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penelope Cruz si Patricia Arquette in distributie, distins cu Ursul de Argint la Berlin, Liam (2000), celebrul High Fidelity (2000), cu John Cusack pe afis, Dirty Pretty Things (2002), povestea unor imigranti ilegali in Londra, The Deal (2003), o drama politica de televiziune despre Tony Blair, nominalizata la BAFTA, Mr. Henderson Presents (2005).

Premiere absolute in sectiunea Zilele Filmului Romanesc

Una dintre cele mai asteptate sectiuni ale Festivalului International de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj) aduce pe ecrane, intre 6 si 8 iunie, cateva productii autohtone in premiera in Romania.

Selectia Zilelor Filmului Romanesc, realizata de directorul artistic Mihai Chirilov, cuprinde 11 lungmetraje si 20 de scurtmetraje, unele proiectate in premiera absoluta la TIFF. Este prima editie ZFR cu trei regizori din Cluj in competitie: Cecilia Felmeri (Pastila fericirii), Paula Onet (Dupa fel si chip) si Cristian Pascariu (Caseta numarul 4: Alexandra). Acesta din urma revine in competitia de scurtmetraje dupa Betisoare rock'n'roll (2010).

In premiera absoluta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia sa vada noul lungmetraj al lui Alexandru Maftei (Buna! Ce faci?). O noua adaptare dupa proza fantastica a lui Mircea Eliade, Domnisoara Christina ii are pe Tudor Aaron Istodor, Ioana Anastasia Anton, Anastasia Dumitrescu, Ovidiu Ghinita, Ioana Sandu, Maia Morgenstern si Ioan Andrei Ionescu in distributie.

Tot in premiera absoluta va rula, in competitia ZFR, si Experimentul Bucuresti, de Tom Wilson. Pornind de la concluzia ca Revolutia din 1989 a fost, de fapt, o lovitura de stat, DJ-ul si jurnalistul britanic stabilit in Romania regizeaza un fals documentar despre un experiment al Securitatii care n-a avut niciodata loc, acela de a transforma "omul socialist" in "omul capitalist". Personajele: Andrei Juvina si Carmen Anton. Wilson este si autorul unui scurtmetraj inclus in competitie, Before the Fall.

In perioada 2 - 6 iunie 2013, la TIFF va avea loc si a doua editie a Transilvania Talent Lab. Timp de 5 zile, 18 pasionati de film si new media vor parcurge toate etapele realizarii unui film si unui eveniment cultural in sfera cinematografica. Ei vor participa la proiectii speciale din cadrul TIFF, seminarii si masterclass-uri de regie, scenaristica, imagine, sunet, montaj, productie, crowdfunding, marketing, distributie sau strategii de festival si vor avea sansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialisti renumiti din industria filmului, romani si straini, invitati la TIFF.

Un alt proiect care se afla la a doua editie este si 10 pentru FILM, menit sa promoveze figuri noi in filmul romanesc. 10 dintre cei mai talentati actori de pe scenele din tara, care nu au avut pana acum sansa afirmarii in cinema-ul romanesc vor fi prezentati profesionistilor din lumea filmului si publicului, intre 6 si 8 iunie, in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.

Programul complet al festivalului precum si toate noutatile celei de-a 12-a editii vor putea fi gasite pe tiff.ro.

Biletele pot fi achizitionate si de la Cinema Florin Piersic, Cinema Arta, Cinema Victoria, Piata Unirii, si Casa TIFF (doar pentru invitati si persoanele acreditate) incepand cu data de 27 mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#festival film Cluj Napoca, #festival film TIFF, #festival film TIFF 2013 , #festival film