TIFF 2017 a debutat in forta, la Cluj: sute de filme vor fi difuzate, Alain Delon va primi un trofeu special

Sambata, 03 Iunie 2017, ora 10:47
6262 citiri
TIFF 2017 a debutat in forta, la Cluj: sute de filme vor fi difuzate, Alain Delon va primi un trofeu special
Foto: Facebook/TIFF/Chris Nemes

Cea de-a 16-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inceput, vineri seara, la Cluj Napoca, in prezenta a peste 3.000 de persoane.

In deschiderea festivalului, Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, a spus ca orasul condus de Emil Boc are potential sa devina un platou imens de filmare.

"Incercam de multi ani sa convingem autoritatile locale ca orasul Cluj are potential sa devina un platou imens de filmare, orasul in sine si ce este in jur poate fi speculat cinematografic si e important ca festivalul sa aduca multi regizori care sa filmeze aici, sa cheltuie bani aici, iar in 10 - 15 ani Clujul sa devina un important centru de productie cinematografica.

La sfarsitul saptamanii viitoare va sosi Alain Delon, parca festivalul se invarte in jurul lui, actorul va primi premiul de excelenta la gala de inchidere", a spus Giurgiu, citat de Mediafax.

Astfel, pana pe pe 11 iunie, cei prezenti vor putea viziona 225 de filme (188 de lungmetraje si 37 de scurtmetraje) din 53 de tari, sa participe la concerte, expozitii, workshop-uri, dezbateri si lansari.

Editia din aceasta este un record in privinta numarului de bilete vandute si in curand va fi depasit inca un record, cel al invitatilor prezenti la festival. Circa 1.300 de invitati vor sosi la Cluj in perioada festivalului, iar printre acestia se numara si starul francez Alain Delon, caruia i se va inmana Premiul pentru intreaga cariera, conform unui comunicat al organizatorilor.

Si actrita Tora Vasilescu va fi distinsa, in acest an, cu Premiul de excelenta pentru merite deosebite si pentru contributia adusa cinematografiei romanesti.

In Piata Unirii Open Air a fost instalat cel mai mare ecran in aer liber din istoria festivalului si unul dintre cele mai mari din Europa Centrala si de Est. Vestea buna pentru bucuresteni este ca, pentru prima data cele 10 filme prezentate in Piata Unirii vor rula, simultan, in Bucuresti, la Cinema City din AFI Cotroceni, de la aceeasi ora: 21.45.

Tehnologia viitorului in cinema, testata la TIFF

"Pe 3 iunie, va fi inaugurat noul program al TIFF, dedicat tehnologiei viitorului in cinema: InfiniTIFF, in fosta Casa de Moda din Cluj (George Baritiu, 4-6). Spectatorii vor putea testa echipamente de ultima ora si urmari cele mai noi filme realizate in Virtual Reality. Totodata, vor fi printre primii care vor trai experienta Doom Room, o instalatie interzisa celor sub 18 ani, adusa in avanpremiera din Danemarca.

Sase persoane vor intra simultan in jocul de auto-descoperire propus de instalatia care include elemente performative si VR. InfiniTIFF cuprinde si cinema interactiv, workshop-uri, intalniri cu vloggeri cunoscuti, expozitii, vizionari de scurtmetraje si clipuri Youtube", anunta organizatorii.

Weekendul va fi plin de evenimente si pentru cei mici, dar si pentru cei mari. Urmeaza doua zile de jocuri, muzica si filme la Castelul Banffy de la Bontida. Pe 3 si 4 iunie, intre 12:00 si 17:00, copiii vor avea de ales intre zeci de ateliere, anunta organizatorii. Acestia vor invata sa cante la frunza, sa pregateasca dulceata de capsuni, sa construiasca folosind materiale gasite in natura, sa picteze pe ceramica sau sa acorde primul ajutor.

Organizatorii transmit ca printre noutatile editiei din acest an se numara sectiunea dedicata exclusiv adultilor.

"Carte Blanche Viva Erotica aduce filme 'fara perdea' din programul Viva Erotica Festival din Helsinki. Cinefilii se vor delecta cu copiile pe 35 mm sau 16 mm ale clasicelor 'Diavolul in doamna Jones / The Devil in Miss Jones' (1973), regizat de Gerard Damiano (Premiul pentru intreaga activitate oferit de Adult Film Association of America in 1989), sau 'Mano Destra' (r. Cleo Ubelmann, 1986), un studiu erotic cu doua lesbiene", noteaza acestia.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#TIFF 2017, #festival film TIFF, #filme TIFF, #recorduri TIFF , #festival film