Un film de Oscar deschide TIFF 2014. Experiment "Boyhood", in inchidere (Video)

Vineri, 21 Martie 2014, ora 12:10
3287 citiri
Un film de Oscar deschide TIFF 2014. Experiment "Boyhood", in inchidere (Video)

Doua filme-eveniment vor marca deschiderea si inchiderea celei de-a 13-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Pe 30 mai, incepand cu 20.45, gala de deschidere va aduce cateva surprize si un titlu nominalizat, printre altele, la Oscarul pentru Cel mai bun film, Philomena, in regia lui Stephen Frears.

In ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, spectatorii vor avea ocazia sa asiste la proiectia celui mai asteptat film al anului, Boyhood, un experiment unic pentru care Richard Linklater a castigat Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

Nominalizata la patru premii Oscar, trei Globuri de Aur si patru premii BAFTA, Philomena e adaptarea cartii "The Lost Child of Philomena", bazata pe o istorie adevarata: timp de 50 de ani, irlandeza Philomena Lee (Judi Dench) si-a cautat fiul dat spre adoptie, fara voia ei, de catre manastirea la care fusese crescuta. Jurnalistul Martin Sixsmith (Steve Cooogan) o ajuta sa dea de urma lui si sa desluseasca un caz controversat care implica Biserica Catolica. Filmul a fost premiat pentru scenariu la Festivalul de la Venetia, in 2013, si a starnit numeroase reactii, inclusiv din partea Bisericii Catolice si a manastirii vizate.

Tot in premiera in Romania, TIFF aduce Boyhood, noul film al regizorului seriei Before Midnight/ Sunrise/ Sunset. Richard Linklater a filmat periodic, timp de 12 ani, evolutia reala a personajului sau, adolescentul Ellar Coltrane. Un film profund personal, Boyhood surprinde eforturile unui cuplu divortat (Ethan Hawke si Patricia Arquette) de a-si creste fiul. In film apare si fiica regizorului, Lorelei Linklater.

"Credeam ca seria Before... e cel mai original proiect la care voi fi luat parte vreodata, dar Rick m-a implicat in ceva inca si mai bizar", spunea Hawke intr-un interviu.

Pe langa aceste doua premiere-eveniment, alte trei titluri vor fi proiectate pe ecranul urias din centrul Clujului. Printre aceste titluri se regaseste si In Order of Disappearance/ Kraftidioten, care se anunta unul dintre hit-urile anului in cinematografe.

Un umor negru delicios traverseaza acest film noir norvegian in care sfarsesc in moduri inventive vreo 20 de personaje, amintind de Fargo sau Pulp Fiction. In Order of Disappearance va fi unul dintre titlurile incluse in sectiunea tematica a TIFF 2014, care va fi anuntata in curand.

Programul complet al proiectiilor din Piata Unirii va fi anuntat la sfarsitul lunii aprilie.

Pretul unui bilet pentru gala de deschidere din 30 mai, care va incepe la 20.45, este 30 de lei. Pentru filmul de inchidere, care va fi proiectat in Piata Unirii pe 8 iunie, de la 21.45, un bilet cumparat in avans costa 10 lei, iar in ziua proiectiei - 12 lei. Pentru studenti si pensionari, pretul este 8 lei. Biletele pentru filmele de deschidere si inchidere pot fi achizitionate deja de pe www.biletmaster.ro.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#film deschidere TIFF 2014, #Philemona TIFF 2014, #film oscar TIFF 2014, #Boyhood TIFF 2014 , #festival film