Gala UNITER, discriminare intre actori si dramaturgi?

Luni, 10 Mai 2010, ora 14:35
2148 citiri
Gala UNITER, discriminare intre actori si dramaturgi?

Galateanca Ruxandra Badea, in varsta de 25 de ani, nominalizata la Premiul UNITER pentru cea mai buna piesa a anului 2009, ii reproseaza presedintelui UNITER, actorul Ion Caramitru, ca nu a fost invitata la Gala Premiilor, invocand intr-o scrisoare deschisa, o posibila discriminare intre actori si dramaturgi.

Galateanca a concurat pentru obtinerea acestui premiu cu trei dramaturgi consacrati: Radu F. Alexandru, care pe langa binecunoscutele scenarii de film, are in portofoliu si cinci piese de teatru, dramaturgul Radu Macrinici, care l-a si obtinut, si scriitorul Valeriu Butulescu, care a scris si publicat unsprezece piese de teatru, dintre care opt au si fost puse in scena.

Gala premiilor UNITER si-a desemnat castigatorii

Piesa pentru care a fost nominalizata Ruxandra Badea, "Reluare", este de fapt o traducere a piesei "Replay", pe care a scris-o in limba engleza.

Ruxandra Badea a absolvit Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Galati, iar in 2007 a devenit licentiata in Filosofie si Literatura Universala la Sectia Umanistica si Literatura la Warwick University, din Marea Britanie.

De la autoarea nominalizata am primit insa la redactie o "Scrisoare deschisa presedintelui UNITER":

Redam mai jos, textul integral al scrisorii

"In data de 19 aprilie 2010 am urmarit cu mare interes Gala Premiilor UNITER. Interesul mi-a fost fost sporit si de faptul ca piesa mea de teatru 'Reluare' a intrat, alaturi de trei alte piese, in selectia finala a concursului de dramaturgie 'Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2009'.

Am asteptat cu nerabadare sa primesc invitatia de a participa la Gala UNITER, la fel ca ceilalti nominalizati din randul actorilor, regizorilor, scenografilor s.a.m.d. insa invitatia nu a venit. Asa cum nu a venit nici telefonul sau scrisoarea care ar fi trebuit sa instiinteze cei patru dramaturgi care au fost alesi pentru Selectia Finala. Studioul in care a avut loc Gala UNITER a fost extrem de mic, insa trei locuri sigur s-ar fi gasit cu putina bunovointa.

De atunci, cateva intrebari imi staruie in minte: de ce exista aceasta diferentiere intre artistii scenici si dramaturgi? De ce exista aceasta decizie voita de a uita si ignora dramaturgii-asa cum a remarcat si domnul Radu Macrinici in discursul de acceptare a premiului? De ce nu exista mai mult respect pentru acesti oameni care au ales sa creeze? si daca nu respect, de ce nu macar amablitate? Sau, de ce nu, macar putina atentie?

Domnule Caramitru, poate reusiti dumneavoastra sa raspundeti la aceste intrebari, pentru ca eu nu am reusit sa gasesc un raspuns. in cultura romaneasca se vorbeste adesea de 'marii artisti ai scenei romane'. Insa teatrul nu este numai scena. Teatrul este o simbioza intre dramaturg, regizor, actori, scenografi s.a.m.d.

Fiecare veriga are importanta sa, iar importanta dramaturgului este de a da impulsul initial. UNITER se mandreste a sustine principiul libertatii de creatie, de aceea tin sa va reamintesc faptul ca a crea inseamna a transforma 'nimicul' in 'ceva'.

In acest intreg proces de interactiune, piesa de teatru este singurul act pur de creatie. Tot ce urmeaza este adaos de imaginatie si interpretare. Piesa castigatoare a concursului 'Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2009'- 'Jack lunetistul' de Radu Macrinici a primit drept premiu promisiunea de editare si publicare a textului la Editura Unitext.

Dar ce inseamna aceasta editare si publicare pentru o piesa de teatru? Scopul teatrului-asa cum a fost stabilit el in Grecia antica, unde isi are originile-este de a fi jucat. Pentru o piesa de teatru litera scrisa inseamna moarte prematura. Singura ei sansa la viata este reprezentatia scenica.

Acestea fiind spuse despre situatia actuala a dramaturgului, va rog domnule Ion Caramitru, sa aveti amabilitatea de a-mi raspunde la inca doua intrebari legate de pozitia pe care UNITER a ales sa o adopte: de ce organizatia pe care o conduceti incurajeaza aceasta discrepanta care tinde spre discriminare intre artistii scenici (actori, regizori, scenografi) si dramaturgi?

De ce aceasta prestigioasa Uniune Teatrala, care se mandreste a avea la baza principiul libertatii de creatie, nu incurajeaza sub nici o forma actul de creatie al dramaturgilor romani?

Inainte de a nega existenta teatrului roman contemporan, trebuie sa ne amintim ca Romania este totusi tara lui Ionescu si a lui Visniec. Acel 1 % inspiratie este responsabilitatea dramaturgului, dar cele 99 de procente de transpiratie ar trebui sa fie responsabilitatea teatrului ca institutie si a celorlalti 'creatori din domeniul teatrului'. Poate astfel, impreuna, vom savarsi un act de geniu. Poate astfel teatrul romanesc se va remarca din nou pe plan mondial prin excelenta si inovatie artistica. Cu respect, Ruxandra A. Badea".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Ion Caramitru UNITER, #nominalizare Ruxandra Badea, #discriminare actori dramaturgi , #gala