A fost Hitler bolsevic?

Luni, 17 Iunie 2013, ora 10:24
5801 citiri
A fost Hitler bolsevic?
Foto: Jewish Virtual Library

In tinerete, Hitler a fost reprezentantul consiliului de razboi al Guvernului, in timpul "Republicii Sovietice Munchen". In primavara lui 1919, capitala Bavariei, Munchen, a fost pentru putine zile "republica sovietica". Guvernarea centrala, social-democrata, a pus repede capat acestei incercari comuniste de acaparare a Bavariei.

In legatura cu ceea ce afirmam la inceput despre Hitler, istoricii nu se pot pune de acord asupra ideii ca acesta a impartasit idealurile bolsevice. O poza din 26 februarie 1919 a surprins un moment din timpul funeraliilor din Munchen, tinute in memoria celui ce fusese ucis cu cateva zile in urma, prim-ministrul bavarez Kurt Eisner, noteaza Deutsche Welle.

In grupul ofiterilor in uniforma se poate distinge lesne chipul unui om care, cativa ani mai tarziu, va cunoaste faima mondiala, Adolf Hitler. Aceasta fotografie sta marturie a participarii viitorului Fuhrer de extrema dreapta la inmormantarea unui om, inflacarat sustinator al ideilor de stanga, asa cum era Eisner.

Hitler insusi, in cartea sa, Mein Kampf, sustine ca la sfarsitul lui februarie 1919 nu s-a gasit la Munchen, ci undeva in Traunstein, de unde s-a intors de-abia in luna martie a aceluiasi an. Poza, insa, este o dovada ca Hitler ascundea adevarul - participarea la funeraliile socialistului Eisner.

In acel an, 1919, Hitler in varsta de 30 ani incepea sa isi contureze o noua ideologie, constand intr-un amestec de antisemitism si anticapitalism, idealuri popular-nationaliste si ura de rasa. Luniile de dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial isi lasa o puternica amprenta asupra formari morale a lui Hitler.

Pentru formarea sa ca personalitate, un mare rol il joaca faptul ca, la sfarsitul anului 1920, NSDAP (National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei sau pe scurt Partidul Nazist) este in crestere si arata o puternica influenta asupra vietii politice din tara, un peisaj care mai tarziu se va dovedi decisiv pentru viitorul Germaniei si istoriei europene.

In urma cu cativa ani, jurnalistul si biograful lui Goebbels, Ralf Georg Reuth, a scos o carte importanta care a pus la indoiala declaratiile unor martori care au vorbit inainte despre biografia lui Hitler dintre 1919-1920.

In acest fel, Reuth ajunge la noi amanunte inedite din trecutul Fuhrerului. Conform interpretarii lui Reuth, Hitler s-a transformat intr-un anitisemit radical in timpul innabusirii si exterminarii de catre social-democrati a Republicii Sovietice Munchen, in primvara lui 1919.

In acelasi timp, in cercurile conservator-nationaliste ale capitalei bavareze, se disting cateva idei pe care Hitler le preia. Sub influenta evenimentelor din 1919 din Munchen, in el se naste ideea bolnava ca, la fel ca si bolsevismul, si capitalismul sunt creatii evreisti: cam ca doua fete ale aceleiasi monede.

Radacinile urii

In anii '80, istoricul Ernst Nolte a lansat teza ca mania hitlerista de a distruge s-a format sub imperiul impresionantelor crime ale bolsevismului din Rusia. Spre deosebire de Nolte, Reuth sustine ca nu bolsevicii rusi, ci "Republica Sovietica Munchen" l-a transformat pe Hitler intr-un antisemit fanatic.

Renegarea radacinilor politice bolsevice l-au determinat pe Hitler sa fie nevoit a compensa trecutul sau, evident reevaluat ca gresit, mergand catre o directie extrema si radicala. Teza lui Reuth a starnit destule controverse printre istorici.

Expertul austriac Otmar Plokinger lanseaza o alta teza: el il contrazice pe Reuth si sustine ca, in primavara lui 1919, Hitler nu era sustinatorul ideilor de stanga, chiar daca indeplinea functia de reprezentant al consiliilor militare. Plokinger crede, de asemenea, ca varianta muncheneza a bolsevismului nu a jucat niciun rol in transformarea lui Hitler intr-un radical antisemit.

El este de acord cu Reuth din alt punct de vedere: radicalizarea lui Hitler poate avea legatura cu renegarea trecutului sau. El este de parere ca Hitler a avut nevoie de o compensatie morala pentru a-si ascunde pasivitatea din acea vreme. Istoric, este dovedit de exemplu ca, in acea vreme, Hitler nu s-a inscris la un curs de voluntariat nou infiintat, ci a stat in cazarma din Munchen.

Care dintre autori are dreptate e greu de spus. Este putin probabil ca raspunsul la aceasta intrebare sa fie aflat de Thomas Weber, autorul mult discutatei carti "Primul Razboi al lui Hitler". Weber lucreaza in acest moment asupra unei alte cercetari a vietii munchenze a lui Hitler.

Chiar daca e putin probabil ca va reusi sa explice total geneza ideilor radicale ale Fuhrerului, istoricii asteapta cu mare interes cartea sa. Multi spun ca tezele prezentate mai sus pot fi luate in considerare, dar avem nevoie de prudenta pentru ca un curent radical precum nazismul nu poate fi judecat in mod rational.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Hitler bolsevic, #Hitler republica sovietica munchen, #idei hitler antisemitism , #istoria culturii si civilizatiei