Beethoven, un monstru sacru la aniversare

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 07:43
7309 citiri
Beethoven, un monstru sacru la aniversare

La 16 decembrie 1770, s-a nascut la Bonn cel care va fi compozitorul Ludwig van Beethoven, fiul lui Johann van Beethoven si al Magdalenei Keverich, casatorita van Beethoven.

Nu exista termen de comparatie, nu exista calificativ de apreciere cu care sa ne putem referi la opera acestui gigant al muzicii. Nu exista in lume orchestra simfonica, nu exista interpreti clasici sau formatii camerale in al caror repertoriu sa nu figureze Beethoven.

Repertoriul consacrat

In Bucurestiul de dinainte de razboi, se incetatenise traditia ca, in preajma Craciunului, sa se execute la Ateneul Roman Simfonia a IX-a de Beethoven, cu solisti (in ultima parte) de la Opera Romana. De obicei, dirija George Enescu, iar, in lipsa acestuia, Alfred Alessandrescu.

Nu era usor sa obtii un bilet, in ciuda preturilor ridicate la asemenea ocazii. In sala Ateneului, de-a lungul timpului, a putut fi ascultat aproape intreg repertoriul beethovian, din care as aminti:

* 9 simfonii (inclusiv simfonia a IX-a, al carui final a fost adoptat ca imn al Uniunii Europene)

* 7 concerte (din care 5 concerte pentru pian, inclusiv cunoscutul "concert imperial"),

* 16 cvartete de coarde,

* 32 de sonate pentru pian (inclusiv "sonata primaverii", "sonata lunii", "Appasionata"},

* 10 sonate pentru vioara si pian (inclusiv "sonata Kreutzer",

* 5 sonate pentru Violoncel si pian,

* Opera "Fidelio",

* 2 messe,

* Mai multe uverturi, numeroase variatiuni pentru pian, piese instrumentale si de camera.

S-a afirmat in viata prin forte proprii

Tatal lui Beethoven era muzician de curte, cunoscut mai mult ca alcoolic decat ca artist. Pregatirea muzicala a copilului Ludwig nu are la baza experienta de muzician a tatalui, ci lectiile primite la varsta de 10 ani de la organistul Christian Gottleb Neefe, care ii faciliteaza si o calatorie la Viena.

Aici, la Viena, il cunoaste pe Mozart, de la care ia cateva lectii, intrerupte brusc, din cauza imbolnavirii mamei sale, care, scurt timp dupa aceea, moare.

In perioada urmatoare, il gasim la Bonn, unde continua studiul, compunand totodata o cantata, cu prilejul mortii imparatului Iosif al II-lea. Revenit la Viena, ia lectii de la Haydn, apoi de la Salieri.

Beethoven reusesete in scurt timp sa se bucure de atentia aristocratiei vieneze prin concerte private, cu care ocazie capata faima de virtuos pianist si de compozitor. Gratie acestor relatii, Beethoven reuseste sa dobandeasca o anumita independenta si chiar autoritate.

Un geniu al muzicii, fara auz

Problema capitala pentru viata lui Beethoven a fost pierderea treptata a auzului, incepand cu anul 1798. In 1818 devine complet surd, fara sa poata auzi nici un sunet, pana in anul 1827, cand moare.

Este uluitor cum acest geniu al muzicii a compus cu un auz din ce in ce mai slabit, pana cand, in cele din urma, a fost incapabil sa mai asculte propriile compozitii, ceea ce nu l-a impiedicat, totusi, sa compuna.

Contemporanii au fost socati de momentul reprezentarii celebrei simfonii a IX-a, considerata un apogeu al creatiei muzicale, cand a asistat la premiera, privind orchestra si publicul, fara sa poata auzi nici un acord.

Se zice ca, observand agitatia deosebita din sala, dupa incheierea concertului, a trebuit sa-i explice o solista, prin semne, ca publicul aplauda in delir.

Recunostina postuma

In decembrie 1826, se imbolnaveste de ficat, este tintuit in pat si inceteaza activitatea componistica. Boala evolueaza galopant. Suporta in tacere o grea suferinta, timp de trei luni.

La 26 martie 1927, cand Ludwig van Beethoven pleaca spre cele vesnice, patru mii de vienezi (cifra enorma pentru acea vreme) au urmat cortegiul pana la cimitirul Wahringer, unde cuvantul de adio l-a rostit poetul Franz Grillparzer.

Mai tarziu, ramasitile pamantesti ale compozitorului au fost deshumate si reingropate in Cimitirul Central (Zentralfriedhof) din Viena, unde se afla si astazi.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Beethoven aniversare, #Beethoven biografie , #istoria culturii si civilizatiei