Ziare.com

Ce drepturi aveau femeile, atunci cand nu aveau nici un drept (I)

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 08:06

   

Ce drepturi aveau femeile, atunci cand nu aveau nici un drept (I)
Drepturile femeii preocupa inca si astazi societatea, dar in trecut ele erau foarte restranse, iar uneori nu existau deloc.

Cu oarecare ironie, observa un ganditor de pe vremea reginei Victoria ca femeia n-are in viata decat doua variante: ori sa fie regina, ori sa nu fie nimic.

Nu ne vine sa credem, dar, acum nici doua veacuri, femeia era cu adevarat nimic, in ce priveste drepturile ei, iar barbatul era totul - comenteaza ListVerse, scotand in evidenta cateva exemple.

Dreptul de vot

Nu mai departe de secolul XIX ar fi fost de neconceput sa te gandesti la participarea femeilor in viata publica. Anglia a introdus dreptul de vot pentru femei abia in 1918, iar SUA in 1920, dar si atunci numai pentru acele femei care nu erau de culoare.

Masura s-a generalizat atunci in Statele Unite pentru femeile albe, dupa ce, pe plan local, fusese adoptat experimental mai demult in statele Wyoning (1869) si Utah (1870).

In Romania, dreptul de vot pentru femei a fost introdus prin Constitutia din 1938, promulgata de regele Carol al II-lea. Acest drept insa n-a putut fi exercitat intrucat, in aceeasi perioada, regele a desfiintat practic viata politica, introducand dictatura carlista. Asadar, votul femeilor a inceput sa fie aplicat abia dupa razboi.

Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala


Chiar si la inceputul secolului trecut, in multe tari, femeile identificate ca fiind suferinde de boli venerice erau internate in carantina. Dar n-a existat niciodata carantina pentru barbatii suferinzi de aceleasi boli, desi ei puteau provoca raspandirea acestora in aceeasi masura ca femeile.

O actiune organizata in acest domeniu fusese initiata in 1864 de catre guvernul britanic, ca replica la imbolnavirea unor militari din armata regala. Reglementarea stabilea ca orice femeie, acuzata de un barbat ca i-ar fi transmis flagelul, poate fi examinata ginecologic de catre... politie.

In functie de expertiza politistului, femeia urma sa suporte rigorile legii, care constau de obicei in izolare, nepunandu-se problema tratamentului.

Non-persona

Multa vreme, femeile erau considerate, din punct de vedere juridic, "non-persona". Asta insemna ca nu puteau deschide un cont in banca, nu puteau incheia acte de vanzare-cumparare si nici macar nu puteau lua decizii cu privire la interventiile chirurgicale propuse de medic.

Toate acestea le facea, in numele femeii, sotul. Acesta ii administra de altfel toate bunurile, adesea inclusiv cele primite de ea ca dota din partea familiei.

Un detaliu: multa vreme, in baza studiilor intocmite de corpul medicilor din acea vreme, femeilor le era interzis sa mearga pe bicicleta, considerandu-se ca se produc efecte erotice prin calaritul pe sa.

Sclavia sexuala

Un ziarist britanic a descoperit intr-un ziar datand din a doua jumatate a secolului XIX pretul stabilit de o casa de toleranta pentru relatia in premiera cu o minora: 5 lire.

Prin "premiera" se intelegea dreptul de deflorare. Detinatorii de bordeluri din marile orase erau in permanenta cautare de adolescente de 12-13 ani provenite din familii sarace, pentru a le prostitua, dupa ce se producea bineinteles respectiva "premiera".

De remarcat faptul ca, in acea perioada, nu existau reglementari clare care sa protejeze minorii, pedofilia fiind considerata o simpla si onorabila fantezie sexuala, accesibila daca te tine buzunarul.

Munca femeilor

In aceeasi perioada - dar si mai inainte - conceptul despre munca era si el confuz. Excluzand prostitutia, femeile nevoite sa-si castige existenta aveau doua variante: ori se angajau ca menajere sau pentru alte servicii in case mai instarite, ori lucrau intr-o fabrica, de obicei in domeniul confectiilor, al tesatoriilor sau al tricotajlor.

Dar nimeni nu punea vreodata problema incheierii unui contract cu o "non-persona". Ca urmare, nu exitau drepturi, iar angajatele lucrau atat cat stabilea angajatorul, acolo unde hotara acelasi angajator si in conditiile decise de el.

In asemenea conditii, nu este de mirare ca, asa cum arata documentele vremii, una din noua femei din Anglia care erau nevoite sa-si castige singure existenta prefera prostitutia. In restul Europei, s-ar putea sa fi fost mai multe sau mai putine - asemenea satistica n-a tinut-o nimeni.

Vom continua acest material si marti, cand veti putea citi partea a II-a.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8100 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ehh... Ce Vremuri...

:)

 

Prima tara

din lume in care femeile au avut drept de vot a fost Noua Zeelanda (1883);in Europa,Finlanda a fost fruntasa la acest capitol (1907) cu toate ca era inca parte a Imperiului Tarist.

 

Wyoning 1869 si Utah 1870

Deci inaintea lui New Zeeland!
Si apoi a fost o decizie proasta avind in vedere ca femeile voteaza dupa cit sint de frumosi ochi catindatului!?

Votul trebuie dat celui ce plateste taxe la stat! Nicidecind celui pe ajutor de somer sau pe ajutor social!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor