De ce ii mai doare si azi pe armenii din Romania "rana facuta cu iataganul" acum 100 de ani Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 12:43
17504 citiri
De ce ii mai doare si azi pe armenii din Romania "rana facuta cu iataganul" acum 100 de ani Interviu
Foto: Ararat Online

Genocidul armean ramane o rana necicatrizata a armenilor de pretutindeni.

In Romania, cu toate ca autoritatile nu recunosc oficial genocidul, Biserica Ortodoxa organizeaza anual slujbe de pomenire pentru cei 1,5 milioane de armeni morti, spune Mihai Stepan Cazazian, redactor sef al revistei Ararat, publicatie a Uniunii Armene din Romania.

Mihai Stepan Cazazian explica, intr-un interviu acordat Ziare.com, de ce statul roman nu recunoaste genocidul si de ce ramane important, dupa 100 de ani de la tragedie, ca aceasta sa fie recunoscuta oficial.

Cat de important este faptul ca papa Francisc a recunoscut genocidul armenilor?

Nu papa Francisc a recunoscut genocidul. Statul Vatican a recunoscut inca din anul 2000 iar inaintasul sau, papa Ioan Paul al II-lea, a vorbit de drama armenilor ca fiind un genocid si s-a recules la Monumentul Genocidului de la Erevan (vizita a fost in anul 2001) si a spus: "Asculta, Doamne, plangerea care se inalta din acest loc, asculta chemarea celor morti in adancurile de la Metz Yeghern (Marele Rau) ".

Asteptati acelasi gest si din partea altor confesiuni?

In marea lor majoritate, bisericile crestine vorbesc si inalta rugaciuni pentru armenii ucisi in 1915. Si in bisericile ortodoxe din Romania au avut loc in anii trecuti slujbe, iar reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si ai altor confesiuni au participat/participa la slujbele de pomenire pentru cei morti, ce au loc in fiecare an, pe 24 aprilie, in bisericile armenesti din Romania si diaspora.

Ce atitudine are Biserica Ortodoxa Romana fata de acest eveniment tragic?

O pozitie oficiala nu exista, dar asa cum am spus in raspunsul anterior reprezentanti ai Bisericii participa pe 24 aprilie la slujba de la Catedrala Armeana din Bucuresti.

De ce credeti ca statul roman nu recunoaste genocidul? Ce eforturi se fac in acest sens?

Raspunsul scurt ar fi ca interesele economice si politice (parteneriat strategic si militar cu Turcia, membru NATO) determina oficialitatile romane sa se abtina, deocamdata, de a avea o pozitie ferma si, deci, de a recunoaste genocidul.

De ce Romania nu recunoaste genocidul impotriva armenilor

Sau ar trebui sa intrebati Ministerul de Externe daca doriti un punct de vedere oficial.

Reprezentantii comunitatii armene vorbesc in fiecare an in Parlament despre aceasta drama a poporului armean, dar pana in prezent nu exista o masa critica, daca putem spune asa, pentru a avea o initiativa parlamentara in sensul recunoasterii genocidului.

Desi - asa cum spune europarlamentarul Cristian Preda care miercuri, 15 aprilie, a avut o contributie importanta la redactarea unei rezolutii privind genocidul, adoptata de Parlamentul European - deci Cristian Preda spunea: recunoasterea genocidului e o problema de memorie, nu de istorie.

Cum interpretati faptul ca presedintele american Barack Obama nu recunoaste genocidul, desi a promis in urma cu cativa ani, cand candida la presedintie, ca o va face?

Toti presedintii si candidatii la functie din Statele Unite, cel putin in ultimii sa spunem 30 de ani, promit ca vor recunoaste genocidul pentru a atrage votantii de origine armeana si familiile lor. Dupa ce sunt alesi uita, pentru ca interesele politice ce-i leaga de Turcia, a doua armata in NATO si cel mai important pion in zona Orientului, ii determina (pe presedintii americani) sa vorbeasca doar de"Marea Drama" a poporului armean.

Obama, liderul care nu vede si nu aude raul - Ipocrizia fata de genocidul armean

Cum s-a schimbat mentalul colectiv al armenilor dupa aceasta tragedie?

Armenii considera, in continuare, ca acea rana facuta cu iataganul pe corpul poporului armean nu s-a cicatrizat, nu s-a inchis. Si nici nu are cum sa se inchida atata timp cat cel ce a facut-o nu recunoaste, iar comunitatea internationala (cel putin o parte a ei) nu doreste sa gasim antidotul.

Traumele de atunci s-au transmis ca un ADN si urmasilor. E adevarat, acum vorbim despre fapte petrecute acum 100 de ani, iar timpul a mai estompat din imagini, dar cei vizati atunci (strabunici, bunici, frati, surori) vorbeau de crime, deportari, infometare. Cu alte cuvinte, tinerii armeni de azi nu pot, evident, sa constientizeze si sa vibreze 100% la acea drama pentru ca sunt urmasii urmasilor celor care au supravietuit si, repet, au trecut, totusi, 100 de ani, dar NU pot uita si tin mai departe aprinsa flacara adevarului, daca putem spune asa.

Care sunt in acest moment problemele comunitatii armene din Romania? De ce este in continuare importanta recunoasterea genocidului?

Comunitatea armeana din Romania nu are probleme speciale. Ne desfasuram activitatile in jurul Uniunii Armenilor si al Bisericii Armene. Avem zeci de activitati atat laice, cat si religioase, nu suntem cenzurati in nici un fel in activitatile noastre si nici in ceea ce priveste chestiunea genocidului. Cu alte cuvinte, noi vorbim despre si comemoram genocidul, publicam carti sau organizam simpozioane pe aceasta tema fara a avea restrictii.

Daca oficialitatile participa sau nu la aceste actiuni (cand e vorba despre genocidul armean) este o alta chestiune.

Dar recunoasterea este importanta pentru ca face parte din existenta noastra, din drama poporului nostru care are inca multe de spus si facut pentru umanitate. Din pacate, istoria nu este intotdeauna asa cum vrem. Are momente cu bucurii, dar si drame.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#armeni Romania genocid, #genocid armeni recunoscut Papa, #genocid armeni , #istoria culturii si civilizatiei