Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (I)

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 14:46
18578 citiri
Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca (I)
Foto: reedperry.com

Milioane de credinciosi musulmani fac in fiecare an un pelerinaj neindurator pana la Mecca, locul nasterii profetului Muhammad.

Punctul focal al acestei calatorii este inconjurarea templului Kaʿba, considerat de musulmani drept cel mai sfant loc al intregii planete, aici aflandu-se in pastrare misterioasa Piatra Neagra.

In Coran apare ca templul a fost ridicat de Avraam si de fiul sau, Ismael, sub indrumare divina, insa traditia musulmana adauga faptul ca fundatiile erau ale unui alt templu mai vechi construit de insusi Adam, la scurt timp dupa alungarea sa si a Evei din Eden.

Astfel, se spune ca locul construirii templului initial fusese marcat printr-o piatra trimisa din ceruri si a rezistat veacuri, numai ca in timpul Potopului sanctuarul a fost maturat de ape, iar piatra divina a fost pierduta.

Insa, mai tarziu, lui Avraam i-a fost dezvaluit locul de ingerul Gabriel si impreuna cu fiul sau au ridicat un nou templu pe fundatiile celui vechi.

Gabriel apoi le-a inmanat celor doi Piatra Neagra pentru a o aseza din nou in temelia sanctuarului, Ismael si urmasii sai fiind incredintati de Allah cu paza lacasului sfant.

Avraam pleaca in lume pentru a da de veste oamenilor si pentru a-i chema in pelerinaj la acest sanctuar.

Traditia legata de Piatra Neagra din templul Kaʿba

De-a lungul timpului oamenii au inceput sa se inchine la divinitati false, drept pentru care templul a devenit un loc al idolatriei.

Muhammad a fost apoi ales de Allah pentru a-i readuce pe oameni la dreapta credinta, prima dintre prioritati fiind renuntarea la idoli si scoaterea lor din templu.

Astfel, importanta sanctuarului este atestata de includerea lui in doi din cei cinci stalpi de credinta islamica, care subsumeaza fundamentele acestei religii.

Orice rugaciune trebuie facuta in directia templului Kaʿba, iar in timpul vietii un credincios are obligatia sa mearga cel putin odata in pelerinaj la Mecca si sa inconjoare acest templu de sapte ori. Daca sunt indeajuns de norocosi pot ajunge chiar sa sarute Piatra Neagra.

Ibn Abbas, unul dintre cei mai respectati invatati din timpul lui Muhammad, mentiona ca insusi profetul sustinea ca Piatra Neagra cazuse din paradis si ca fusese de un alb imaculat, numai ca pacatele fiilor lui Adam au reusit sa o innegreasca de-a lungul veacurilor.

Dupa Ibn Abbas, Muhammad a fost si cel care a legat Piatra Neagra de ritul musulman, acesta spunand ca "Allah o va aduce in fata in Ziua Reinvierii si va avea doi ochi sa vada si o limba sa graiasca si va da marturie in favoarea celor ce au atins-o cu sinceritate".

O istorie altfel decat cea a Coranului

Inaintea aparitiei islamului, Peninsula Araba a fost populata in special de triburi nomade rivale, intre care violentele erau un lucru obisnuit, dar exista si o minoritate sedentara care se indeletnicea cu agricultura in regiunile care favorizau acest tip de activitate.

Un trib era impartit in mai multe clanuri, iar fiecare clan la randul lui in mai multe familii. Legatura de sange asigura unitatea in cadrul unui trib, iar moartea unui om trebuia sa fie razbunata de toti cei care se inrudeau cu el.

Spre deosebire de credinta monoteista practicata mai tarziu, acum ei aveau un panteon variat, felurite sanctuare aparand mai ales in apropierea oazelor, ajungandu-se la un consens intre diferitele triburi ca orice ostilitati sa se incheie in jurul acestora.

O trasatura particulara era faptul ca pietrele de o forma sau culoare aparte erau venerate.

In intreaga peninsula se faceau pelerinaje la aceste sanctuare, Gustave Edmund Von Grunebaum mentionand in "Islamul clasic: O istorie din 600 e.n. pana in 1258 e.n." inca doua astfel de temple construite in jurul unor pietre, una de culoare rosie in orasul Ghaiman si una alba in Tabala. In timp s-au infiintat orase sau targuri in jurul lor.

Mecca si templul Kaʿba nu fac exceptie, numai ca un puternic trib de negustori a fost reunit sub Qusai ibn Kilab din tribul Quraish si a reusit sa ia sub control Mecca. El impreuna cu descendentii sai au sustinut ca se trag din unul dintre fiii lui Ismael, primul dintre custozii sanctuarului, asigurandu-se astfel ca autoritatea lor nu va fi contestata.

Pelerinajul an de an a ajuns sa le aduca venituri consistente, iar in acest fel Mecca a prosperat, insa aparitia lui Muhammad avea sa schimbe totul. Monoteismul practicat de el reprezenta o amenintare pentru prosperitatea marilor familii conducatoare.

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a documentarului "Demistificarea unei religii: Sanctuarul musulman de la Mecca"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sanctuar islam Mecca, #Piatra Neagra pelerinaj, #profet Allah Muhammad, #istorie pelerinaj Mecca, #istorie temple Mecca , #istoria culturii si civilizatiei