Diavolii stiintei: Experimentele infioratoare ale Unitatii 731 (II) - Documentar

Vineri, 17 August 2012, ora 08:48
16967 citiri
Diavolii stiintei: Experimentele infioratoare ale Unitatii 731 (II) - Documentar
Foto: pbs.org

Pe teritoriul Chinei, intre 1936 si 1945, o unitate de cercetare japoneza s-a facut responsabila de cele mai brutale experimente umane din istorie.

Mii de civili si prizonieri de razboi au fost ucisi pana la sfarsitul razboiului, prin metode care depasesc orice putere de intelegere.

Un loc de seama, in testele Unitatii 731, l-au avut si armele chimice. Iperita sau gazul mustar, folosit de germani in timpul a numeroase batalii in Primul Razboi Mondial, a fost studiat de oamenii de stiinta japonezi.

Diavolii stiintei: Experimentele infioratoare ale Unitatii 731 - partea I

Victimele au fost expuse iperitei si in cele mai dese cazuri plamanii sufereau leziuni, iar sangele si tesutul mort se acumulau in gat si victimele mureau sufocate.

Erau interesati si de efectele frigului. Detinutii erau expusi la temperaturi cu mult sub zero grade pana cand apareau degeraturi sau cangrene, care necesitau apoi amputarea membrelor.

Experimentele umane ale Unitatii 731

Unii subiecti au fost fierti de vii sau arsi, pentru a se vedea cat de bine rezista corpul uman la astfel de leziuni, in timp ce altii au fost electrocutati, pana la carbonizare.

Oamenii erau lasati sa atarne cu capul in jos atat de mult incat orbeau din cauza acumularii sangelui in spatele orbitelor. Multi mureau si din pricina edemelor sau a cheagurilor pricinuite de aceasta tortura.

In alte experimente, prizonierilor le erau taiate mainile, iar apoi cusute la loc pe cioturi, pentru a vedea daca isi pot recastiga functiile motorii.

In alte cazuri, prizonierii erau drenati de propriul sange, care era inlocuit apoi cu sange de cal. Urina de cal le era injectata si in rinichi. Pentru a provoca embolisme, le era introdus aer in artere.

Exercitii de tragere cu munitie de razboi

Detinutii erau folositi si pentru a studia eficacitatea munitiei de razboi. Tinuti incolonati, se faceau teste de tragere, pentru a stabili prin cati oameni ar trece un glont.

Unii erau impuscati in diferite parti ale corpului cu gloante de diverse calibre, iar medicii notau cu minutiozitate efectele.

In unele cazuri, victimele erau prinse de stalpi, iar in preajma lor erau aruncate grenade, pentru a observa efectele exploziei si ranile pricinuite. Nici aruncatoarele de flacari nu erau neobisnuite, iar multi au sfarsit sub jeturi arzande.

O fabrica a armelor de distrugere in masa

Laboratoarele Unitatii 731 produceau cantitati impresionante de agenti chimici si bacteriologici, dar se lucra si la metode de livrare pe campul de lupta.

In acest fel s-au creat bombe care puteau inmagazina incarcatura neconventionala si care puteau fi lansate din avioane deasupra unui centru urban sau a unui camp de batalie.

La o anumita distanta de sol o mica explozie avea loc raspandind patogenii.

Generalul Ishii a insistat asupra testarii armelor si in afara laboratoarelor sale.

In interiorul Chinei, sate si orase intregi au fost intesate cu gaze toxice si contaminate cu purici purtatori de ciuma bubonica, cu unele estimari indicand chiar si peste doua sute de mii de morti.

Insa un plan fusese pus la punct si impotriva Statelor Unite, prin care marile orase ale coastei de vest urmau sa fie supuse unui bombardament bacteriologic.

Exista sansa ca, odata pornita, o epidemie de ciuma sa aiba consecinte dezastruose si sa incapaciteze masinaria de razboi americana pe frontul din Pacific.

Lacatul pe usa Unitatii 731

Numai ca sfarsitul razboiului se apropia vertiginos. Invazia Uniunii Sovietice si atacurile atomice de la Hiroshima si Nagasaki l-au indemnat pe generalul Ishii sa distruga complexul.

Prizonierii ramasi au fost otraviti sau mitraliati, cladirile au fost dinamitate, iar documentele arse.

Sobolanii purtatori nu au putut fi ucisi cu totii si au scapat imprastiind ciuma in regiunile din jur. Recipientele unde erau tinuti agentii patogeni au fost ori deversate ori ingropate, pana si astazi zona fiind un pericol biologic.

Controversa unei amnistii

Intreaga echipa a lui Ishii a reusit sa scape, mai putin doisprezece oameni de-ai sai, care au incaput pe mainile sovieticilor, fiind si condamnati. Insa nu au stat foarte mult inchisi, fiind eliberati la cativa ani de la sfarsitul razboiului.

Statele Unite au cunoscut amploarea experimentelor facute de Unitatea 731 si dupa capitularea Japoniei au depus eforturi sa dea de urma celor implicati.

Sunt prinsi cu totii, chiar si generalul Ishii, care isi inscenase moartea. Li se prezinta posibilitatea renuntarii la acuzatiile de crime de razboi, in schimbul informatiilor dobandite in urma experimentelor. Toti cei implicati accepta oferta si ajung sa fie rasplatiti in anii urmatori cu functii inalte in guvernele nipone postbelice, in timp ce unii ajung chiar profesori in universitati prestigioase sau directori de companii farmaceutice.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#experimente ciuma bubonica, #arme chimice iperita, #crime razboi amnistie Statele Unite , #istoria culturii si civilizatiei