Diogene: Lectiile filozofului cersetor (I) - Documentar

Vineri, 09 Martie 2012, ora 22:50
28701 citiri
Diogene: Lectiile filozofului cersetor (I) - Documentar
Foto: illusionsgallery.com

Au trecut peste doua milenii de cand legendarul filozof contraria cetatenii atenieni nu numai prin abordarea benevola a unui mod de viata auster, ci si prin critica sa taioasa legata de neajunsurile conventiilor si normelor impuse de societate.

Totusi, intamplarile si anecdotele ce i-au supravietuit isi gasesc relevanta intr-o lume dominata in mare de aceleasi metehne.

Cele mai multe detalii legate de viata lui Diogene le cunoastem de la un biograf omonim, care se presupune ca a trait candva in secolul III i.e.n.

Chiar daca lucrarea lui Diogene Laertius "Vietile si opiniile filozofilor eminenti" este criticata de invatatii moderni pentru accentul pus pe anumite aspecte triviale si nu pe amanuntirea conceptelor si a ideilor pronuntate de filozofii greci, ramane totusi o scriere de interes.

Izgonirea din Sinope

Cunoastem despre Diogene ca s-a nascut in 404 i.e.n la Sinope, o colonie a Miletului care se afla pe tarmul sudic al Marii Negre. Iese din anonimat cand este implicat intr-un scandal, alaturi de tatal sau, zaraful Tresius, legat de zdobirea unui numar de monede.

Motivatia din spatele acestui act, dupa cum aminteste Laertius, ar fi fost interpretarea gresita a spuselor oracolului din Delphi sau al celui din Delos, in functie de marturie.

Abia dupa ce a fost alungat din Sinope, Diogene si-ar fi dat seama ca de fapt oracolul nu s-a referit la distrugerea monedelor in sine, ci la obiceiuri, cuvantul folosit de acesta pentru denumirea celor doi termeni fiind acelasi ("nomisma"). Inarmat cu aceasta noua revelatie, se indreapta spre Atena, hotarat si sigur de noua lui menire in viata, adica cea a discreditarii oricarui fel de randuiala.

Fuga sclavului Manes

Indata ajuns in acest oras, Manes, sclavul care il insotise in tot acest drum, decide sa-si ia soarta in propriile maini si il paraseste pe Diogene. Intr-o maniera ironica, ce ii va deveni caracteristica, le raspunde celor care il indemnau sa nu il lase sa scape nepedepsit ca "Daca Manes poate trai fara Diogene si Diogene poate trai fara Manes".

In gratiile lui Antistene

Incepe la scurt timp sa il haituiasca pe Antistene, atras pe de o parte de stilul sau de viata auster si pe cealalta, de ideile sale referitoare la o viata traita in virtute. Diogene a incercat de nenumarate ori sa il convinga sa il accepte ca discipol, dar filozoful l-a refuzat de fiecare data.

Exasperat in urma insistentelor, Antistene isi iese din fire si il ameninta cu toiagul sau, dar acesta il pune sub cap si ii spune "Loveste, pentru ca nu vei gasi niciun toiag atat de puternic incat sa ma indeparteze atata timp cat vei vorbi".

In urma acestei patanii, spune Laertius, Antistene il ia ucenic pe Diogene, care devine la randul lui o figura marcanta, dezvoltand ideile mentorului sau.

Numele lui este legat astfel invariabil si de scoala cinica, fiind considerat unul din fondatorii acestui curent filozofic, alaturi de sus-numitul Antistene.

Invataturi urmarite cu rigoare

Chiar daca nu toti erau de acord cu observatiile sale, Diogene a fost totusi apreciat in timpul vietii datorita consecventei cu care isi urma propriile concepte. El vedea intr-un trai simplu cheia catre o viata implinita. Traia pe strazi si in saracie, cersind celor din jur.

Renega orice datina, cutuma sau sistem de valori, fiind considerate artificiale datorita cadrului societal.

El sesiza aici si principalul motiv al suferintei lumesti, datorita importantei acordate unor concepte plasmuite de colectivitate, care nu au nicio relevanta in lumea naturala. Desconsidera din aceste motive bogatia sau faima si privea cu admiratie autosuficienta, austeritatea si lipsa rusinii.

Porecla lui Diogene

Ceea ce el sustinea nu a fost privit mereu cu ochi buni si nu scapa fara a fi ocarat. Pana si numele de cinic se crede ca ar deriva de la o insulta pe care Diogene o primea des. Cuvantul "kynikos" in traducere "cainesc" era folosit in referire la comportamentul lui Diogene, fiind poreclit si "Kynos" sau "Cainele".

Ca raspuns, el insusi si-a asumat acest nume, considerandu-l unul demn. In vizunea sa, cainii trebuie apreciati pentru felul in care isi duc viata, fiind mai aproape de propria lor natura decat omul schimonosit de valorile nefiresti ale unei societati corupte.

Diogene mai observase ca acestia cunosc instinctiv cine le este dusman sau nu si faceau cunoscut acest lucru printr-un simplu latrat. Nimic din inselatoria si miselia oamenilor nu vedea la caini. Din aceasta cauza obisnuia sa spuna ca in timp ce alti caini isi musca inamicii, el isi musca prietenii pentru a-i salva.

Santinela a vietii morale

Desi alege sa se rupa de conventiile comunitatii, asta nu a insemnat ca el s-a retras din aceasta, ba dimpotriva. Traia in continuare printre oameni servind rolul unui paznic vigilent, in incercarea de a remedia neajunsurile morale ale acestora si pentru a critica derapajele societatii.

Ca urmare, pentru un cinic ca Diogene sarcasmul devine o arma cu un tais foarte ascutit. A reusit in acest mod sa il umileasca public pe mult mai celebrul Platon.

O relatie incordata

Dupa ce fusese laudat pentru definitia data omului de acesta, caracterizandu-l ca un animal biped fara pene, Diogene ii raspunde smulgand penele unui cocos si alergand cu el in Academie strigand "Acesta este omul lui Platon!".

De altfel, intre cei doi filozofi a existat o relatie tensionata, Diogene profitand de orice situatie pentru a-l discredita pe Platon. Il critica pentru ca obisnuia sa vorbeasca prea mult si pentru mandria sa exagerata.

Cand a fost invitat in casa acestuia, Diogene ii zdupaie covoarele spunand "Asa calc in picioare mandria goala a lui Platon!". Cand intr-o alta ocazie Platon l-a numit caine, Diogene riposteaza "Fara indoiala, caci m-am intors la cei care m-au vandut."

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a documentarului Diogene: Lectiile filozofului cersetor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#biografie filozof Diogene, #filozof Grecia Antica, #invataturi morale Diogene, #izgonire monede Sinope , #istoria culturii si civilizatiei