Diogene: Lectiile filozofului cersetor (II) - Documentar

Sambata, 10 Martie 2012, ora 11:28
8564 citiri
Diogene: Lectiile filozofului cersetor (II) - Documentar
Foto: illusionsgallery.com

Au trecut peste doua milenii de cand legendarul filozof contraria cetatenii atenieni nu numai prin abordarea benevola a unui mod de viata auster, ci si prin critica sa taioasa legata de neajunsurile conventiilor si normelor impuse de societate. Totusi, intamplarile si anecdotele ce i-au supravietuit isi gasesc relevanta intr-o lume dominata in mare de aceleasi metehne.

Diogene nu tinea cont in niciun fel de statura si influenta celor pe care ii admonesta. Cand Perdiccas, unul din generalii lui Alexandru cel Mare, l-a amenintat ca il va omori daca nu va veni la el asa cum ii poruncise, Diogene i-a raspuns ca "Asta nu e nimic ciudat, pentru ca asta ar putea sa o faca si un scorpion sau un paianjen. Ar trebui sa ma ameninti ca, daca as sta deoparte, tu ai fi foarte fericit!".

In zile in care nu antagoniza persoanele influente ale timpurilor sale, surprindea oamenii de rand. Cand a fost primit de un om cu stare in casa lui, i s-a spus sa nu scuipe pe jos, la care, Diogene, dupa ce s-a strambat un pic il scuipa pe om in fata, zicand ca nu a putut gasi un loc mai bun.

Odata vede fiul unei prostituate cum arunca cu pietre in lume, iar el il avertizeaza "Sa ai grija, sa nu cumva sa iti lovesti tatal!".

Cu o alta ocazie vede un arcas care tot rata tinta asa ca Diogene merge si se aseaza langa ea strigand in acelasi timp catre arcas ca "Acum o sa fiu in afara pericolului!".

Capcanele inventive ale lui Diogene

Laertius ne mai spune ca intr-o zi a inceput sa le predice oamenilor de virtuti, dar era ignorat asa ca a inceput in schimb sa fluiere. Gestul lui a starnit curiozitate printre trecatori care au inceput sa se adune in jurul lui Diogene.

Imediat ce acest lucru s-a intamplat a inceput sa ii apostrofeze pentru ca s-ar aduna entuziasmati pentru prostii, dar sunt lenesi si indiferenti fata de lucrurile bune.

Inca una din incuietorile lui a fost sa cheme la el barbatii, iar cand se apropiau ii izgonea cu toiagul spunand "Am strigat dupa barbati, nu dupa canalii!". Insa, cand a fost intrebat daca a vazut vreodata barbati virtuosi "Barbati? Nicaieri, dar am vazut baieti buni in Lacedaemon", referindu-se la spartani.

Umbla in miezul zilei cu o lumanare spre consternarea oamenilor din jur, iar atunci cand era intrebat de ce face acest lucru, Diogene zicea ca era in cautarea unui om cinstit.

Desi acestea pot parea excentricitati la prima vedere, sunt in fapt exercitii filozofice, mereu existand in spatele lor o simbolistica ingenioasa.

Viata de cersetor

Diogene si-a trait viata intr-un hardau si cersind de la lume. Chiar si prin acest lucru spunea ca ii invata pe oameni ceva, anume generozitatea. In momentul in care o persoana era dificila si raspunsul lui era pe masura. Cand cineva i-a zis sa il convinga sa ii dea bani, Diogene ii spune ca "Daca te-as convinge, te-as ruga sa te spanzuri!".

Pildele aspre ale filozofului

Avea un dispret in mod special pentru barbatii efeminati. A refuzat sa ii raspunda unuia pana cand nu i-a clarificat daca este intr-adevar un barbat sau o femeie, datorita numeroaselor podoabe ce le purta.

Altuia i-a spus urmatorul lucru "Nu iti este rusine ca tu ai planuri mai rele pentru tine, decat cele pe care le-a avut natura? Pentru ca ea te-a facut un barbat, iar tu esti determinat sa fii o femeie!".

Mai gasea ciudat faptul ca barbatii se intrec in lupte, dar nu in virtuti sau ca muzicienii potrivesc corzile lirei, dar uita sa faca acelasi lucru cu propriul suflet.

Si-a declarat dezamagirea fata de umanitate pentru ca "In cursul vietii mi s-a dat sa vad marinari, medici, filozofi si am gandit ca omul este cel mai inteligent dintre animale, dar dupa ce mi-am aruncat ochii asupra interpretilor de vise si asupra prezicatorilor si celor ce ii asculta atunci am gandit ca nu exista animal mai nesabuit ca omul!".

Patria omului este intreaga lume

Pentru o vreme in care identitatea unui om era inseparabil legata de locul nasterii sale, Diogene a facut o alta afirmatie, cu totul incredibila pentru acea vreme, declarandu-se un cetatean nu al unui anume oras, ci "cosmopolites" adica al lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#concept cosmopolitism Diogene, #general Perdiccas, #critica morala societate , #istoria culturii si civilizatiei