Hipatia: Ultima pagana a Alexandriei (I) - Documentar

Sambata, 03 Martie 2012, ora 22:44
7544 citiri
Hipatia: Ultima pagana a Alexandriei (I) - Documentar
Foto: primeroscristianos.com

Invatata Hipatia a atras admiratia contemporanilor pentru cunostintele temeinice pe care le detinea in domenii ca matematica, astronomia sau filosofia. Era cu totul deosebit pentru acele timpuri ca o femeie sa atinga un asemenea nivel intelectual, fiind una din rarele exceptii care demonta mentalitatea bine impamantenita de-a lungul secolelor legata de inferioritatea intrinseca a femeilor.

Hipatia a preluat un rol atribuit indeobste barbatilor, cel de invatator, instruind in astronomie si filosofie studentii dornici sa priceapa mai bine aceste discipline.

Independenta manifestata si spiritul ei puternic i-au permis sa iasa in fata si sa fie considerata un egal intr-o societate dominata de barbati.

Nascuta in a doua jumatate a secolului al IV-lea, in Alexandria provinciei romane a Egiptului, Hipatia a fost fiica unui alt matematician cunoscut al vremii, Teon. Ea isi depaseste parintele, afinitatile ei extinzandu-se in arii ca astronomia sau filosofia.

Mostenirea intelectuala a Hipatiei

O parte a lucrarilor ei includ comentarii la adresa textelor lui Diofant "Aritmetica" sau a lui Apollonius "Conicele". A editat opera lui Ptolemeu "Almagest" si a lui Euclid "Elementele". A mai scris si "Canon astronomic".

In corespondenta pastrata dintre Sinesius, episcop de Cirene si Hipatia, fostul ei elev ii descrie un astrolab, un instrument folosit in urmarirea si consemnarea pozitiei astrilor pe cer, precum si rugamintea ca ea sa ii construiasca un densimetru, aparat ce masura densitatea unui lichid. Aceasta informatie ne permite si mai mult sa deducem detalii referitoare la campul variat de cunostinte de care dispunea.

O invatatoare a poporului

Obisnuia sa imbrace un pallium sau mantia filosofilor, un obiect vestimentar specific barbatilor si sa vorbeasca in fata oamenilor care se adunau in fata casei ei, explicand conceptele si principiile filosofice ale lui Platon sau Aristotel pentru o mai buna intelegere.

Socrate Scolasticul in "Istoria ecleziastica" mentioneaza ca Hipatia era o prezenta obisnuita in preajma magistratilor si participa in adunarile orasului pentru a-si oferi sfatul. E neindoielnica astfel stima si respectul de care se bucura Hipatia, mai ales ca Damascius aminteste in "Viata lui Isidor" ca Hipatia a fost exemplu de virtute civica si atragea admiratia si iubirea intregii urbe, mai ales pentru cinstea ei.

Intreaga ei viata a urmat cu rigoare si strictete sistemul de idei neoplatonist. Damascius relateaza un episod in care un student a facut indiscretia sa-si proclame afectiunea fata de invatatoarea sa.

Hipatia l-a confruntat dupa cateva zile, aratandu-i cateva fasii rupte de panza, patate cu sange menstrual, zicandu-i ca "Asta este ceea ce tu iubesti, tinere, si nu este ceva frumos".

O aluzie subtila la dihotomia dintre lumea spirituala si cea materiala prezenta in conceptia neoplatonista si primatul celei dintai.

Gestul acesta a fost indeajuns pentru ca studentul sa iasa de sub euforia infatuarii si sa-si dea seama de imprudenta ce o facuse.

Conflicte religioase in Alexandria secolului IV

Moartea Hipatiei s-a petrecut in contextul tensiunilor crescande dintre pagani si crestini. Sub imparatul Teodosius crestinismul este ridicat la rangul de religie oficiala a imperiului, iar incepand cu 389 e.n. a dat o serie de edicte menite a starpi paganismul.

Imparatul a interzis ritualurile pagane, a instigat la distrugerea templelor si profanarea obiectelor de cult, chiar si pedepsirea celor care in intimitatea propriei case se inchinau altor zei. Situatia era cu atat mai instabila in Alexandria, care inca din 249 e.n. a cunoscut lupte de strada intre crestini si pagani.

Violentele s-au escaladat dupa edictele date de Teodosius, fiind devastat de crestini templul pagan dedicat zeului Serapis, unde facuse intamplarea sa se retraga si invatatii dupa distrugerea Bibliotecii din Alexandria cu doar cateva veacuri in urma.

Printre cei care au predat in Serapeum la acea vreme s-a numarat si Hipatia care a avut nesansa sa fie martora distrugerii scolii in care a predat ani la randul.

Legaturi privite cu suspiciune

In conditiile in care din ce in ce mai multi oameni treceau la crestinism de frica represaliilor, Hipatia a ramas totusi fidela credintelor ei pagane.

Ea inca avea o mare autoritate si influenta, mai ales ca un numar mare de fosti studenti reusisera sa dobandeasca posturi inalte in ierarhia bisericeasca, dar si cea a statului roman. Orestes, spre exemplu, ajunsese prefectul Alexandriei si guvernatorul Egiptului.

Il acompania adeseori pe fostul ei student intre cei doi existand o buna intelegere, chiar daca acesta era crestin. Insa, coreligionarii prefectului nu priveau cu ochi buni aceasta legatura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#neoplatonism Hipatia Alexandria, #violenta religiosa Alexandria, #imparat Teodosius edict , #istoria culturii si civilizatiei