De ce iubesc comunistii culoarea rosie?

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 11:26
7200 citiri
De ce iubesc comunistii culoarea rosie?
Foto: Arhiva

Rosul este culoarea comunistilor. Acest lucru se stie demult, dar probabil ca nu multa lume cunoaste cum s-a ajuns ca aceasta culoare sa fie simbolul doctrinei comuniste.

Rosul este culoarea revolutiei. In timpul cresterii influentei iacobinilor, dupa revolutia franceza, stegurile rosii au fost arborate pentru a semnifica democratia.

"Moda" franceza s-a raspandit apoi in Germania, Danemarca, Italia, Austria si Polonia, explica Slate.

Dupa 1848 a fost publicat Manifestul comunist, iar adeptii sai au folosit tot culoarea rosie, pentru a-l promova.

Steagul rosu nu a fost intotdeauna simbolul revolutiei. Initial, era folosit drept semnal de urgenta pentru instaurarea legii martiale. In 1791, regele Ludovic al XVI-lea a primit steagul rosu, cu putin timp inainte de a dispune masuri speciale.

In "Poveste despre doua orase", Charles Dickens a descris momentul in care "o multime agitata flutura steaguri rosii, clamand ca tara este in primejdie".

Primul regim de tip comunist care a instaurat culoarea rosie a fost Comuna din Paris, revolutionarii fluturand steagul rosu in locul drapelului francez. Politia a interzis ulterior folosirea altor simboluri decat cele nationale, drept care culoarea rosie "a luat o pauza".

Odata cu Revolutia Bolsevica, in 1917, si cresterea Armatei Rosii, culoarea a devenit un fenomen global. Italia a experimentat folosind-o incepand din 1919. In Statele Unite, fenomenul a fost invers.

Prin anii '50, teama de socialism era atat de mare incat echipa de baseball Cincinatti Reds si-a schimbat numele in Cincinatti Redleg, pentru a evita orice confuzie.

In istoria moderna, lucrurile s-au mai schimbat. Liberalii din Marea Britanie folosesc aceasta culoare, iar americanii nu se mai tem de ea.

Republicanii de peste Ocean folosesc culoarea rosie, in timp ce democratii si-au ales-o pe cea albastra, dar aceste lucruri au fost stabilite abia la alegerile din 2000.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#comunisti culoarea rosie, #culoarea revolutiei rosu, #comunism culoarea rosie , #istoria culturii si civilizatiei