Imparatul de marmura: Legenda ultimului carmuitor al Bizantului (II) - Documentar

Luni, 30 Iulie 2012, ora 20:10
6497 citiri
Imparatul de marmura: Legenda ultimului carmuitor al Bizantului (II) - Documentar
Foto: lakonistas.gr

Luptele inversunate ale imparatului Constantin Paleologul impotriva turcilor otomani printre ruinele capitalei bizantine au incheiat cu litere de aur ultima pagina a istoriei statului roman din rasarit. Moartea sa in lupta a trimis un ecou prin timp si ramane unul din cele mai impresionante momente ale caderii Constantinopolului.

Timp de aproape doua luni tunurile mesterului Urban au lovit necontenit fortificatiile, in timp ce ostasii bizantini luptau cu inversunare sa respinga atacurile otomane.

Imparatul de marmura: Legenda ultimului carmuitor al Bizantului (I)

Insa, sultanul Mehmed al II-lea a simtit ca aparatorii erau extenuati si ca moralul le era la pamant, asa ca hotaraste ca pe 29 mai sa atace pe intreaga lungime a zidurilor sperand ca in cele din urma vor ceda.

Nici nu se crapase bine de ziua ca puhoiul de ostasi otomani a inceput sa se reverse peste zidurile orasului, unde sunt macelariti cu sutele.

Medicul venetian Nicolo Barbaro aminteste de pizma lor: "(...) turcii veneau si ii luau pe cei morti fara sa le pese cat de aproape erau de ziduri. Oamenii nostri trageau in ei cu arme de foc si arbalete, tintind turcul care isi cara compatriotul mort, iar amandoi cadeau morti la pamant, iar apoi veneau alti turci si ii luau, niciunul temandu-se de moarte, ci fiind dispusi sa se lase ucisi decat sa sufere rusinea de a lasa un singur corp de turc sub ziduri".

Deseori imparatul Constantin lupta alaturi de ostasii sai, prezenta sa printre ei insuflandu-i sa lupte cu si mai multa indarjire.

In mai multe randuri sultanul s-a oferit sa-i crute viata daca va renunta la oras, dar nu s-a lasat induplecat. Era decis sa nu lase capitala bizantina sa incapa in maini otomane.

Eroismul unui capitan genovez

Mehmed al II-lea a atacat puternic sectiunea mediana a zidurilor, iar capitanul genovez Giovanni Giustiniani Longo soseste pentru a-l ajuta pe imparat in luptele grele date aici. El a reusit timp de mai multe ceasuri sa-i impiedice pe otomani din a cuceri zidurile, insa in cele din urma este grav ranit de un obuz.

Multi dintre oamenii de sub comanda sa renunta la lupta, vazandu-si comandantul insangerat luat de pe metereze, lasandu-i pe putinii ostasi bizantini sa indure greul atacurilor otomane.

Constantinopolul este cucerit

Sultanul profita de acest moment trimitandu-si trupele de elita. Ei reusesc sa cucereasca portiuni insemnate ale zidurilor, in ciuda eforturilor deznadajduite ale imparatului.

Constantin Paleologul a reusit totusi sa isi tina oamenii in frau si sa-i mobilizeze pentru a tine sub control inaintarea inamica, dar otomanii reusesc sa intre printr-o poarta lasata neaparata si isi ridica steagul pe una din cladirile inalte ale orasului.

In acelasi timp tunurile otomane reusesc in a darama un turn de aparare si odata cu el o parte a zidului aflat langa poarta Sfantul Roman, iar panica s-a instaurat si in randurile ostirii bizantine.

Sacrificiul ultimului imparat bizantin

Constantin Paleologul nu renunta si intr-o ultima incercare disperata cheama la el ultimii sai oameni si porneste catre poarta Sfantul Roman.

Nicola Sagundino ii relateaza regelui Alfonso al V-lea din Aragon ce s-a intamplat apoi. De indata ce a ajuns la poarta este surprins sa ii vada pe otomani cum se instapanira pe metereze si cum din ce in ce mai multi vrajmasi treceau de aparatori si in oras.

Vazand ca totul este pierdut cere ostenilor sa-i verse sangele, sa nu cada prizonier, insa nici unul nu s-a dovedit suficient de curajos. Nevrand sa ajunga in lanturi la picioarele sultanului el isi leapada insemnele regale pentru a nu fi deosebit de oricare alt soldat si se arunca in mijlocul luptei, unde este ucis.

O relatare asemanatoare o are istoricul bizantin Doukas, care aminteste ca "imparatul cuprins de disperare, cu sabia si scutul in mana a strigat: 'Nu este niciun crestin aici care sa-mi ia capul pentru mine', deoarece era abandonat si singur.

Atunci unul dintre turci s-a napustit in fata si l-a ranit. El la randul sau riposteaza. Insa, un altul din spate i-a dat o ultima lovitura si a cazut la pamant. L-au lasat de mort ca un simplu ostas, deoarece nu stiau ca era imparat".

Insa, ce s-a intamplat cu siguranta ramane invaluit in mister. In anii care au urmat, in jurul mortii imparatului Constantin s-au tesut nenumarate legende.

In una din ele, ultimul carmuitor al Bizantului nu ar fi murit, deoarece un inger ar fi preschimbat trupul sau in marmura, inainte de a muri.

Imparatul astfel adormit este ascuns intr-o caverna de langa Poarta de Aur si asteapta clipa trezirii sale, cand ii va alunga pe otomani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#sacrificiu imparat bizantin, #lupta moarte Constantin Paleologul, #imparat marmura inger , #istoria culturii si civilizatiei