Marele fals al ultimului mileniu (I) - Documentar

Luni, 20 August 2012, ora 22:25
11262 citiri
Marele fals al ultimului mileniu (I) - Documentar
Foto: moellerhaus.com

Biserica Romano-Catolica, inconjurata de ramasitele inca fumegande ale statului roman la sfarsitul secolului al V-lea, devine singura autoritate capabila sa tina in frau si sa guverneze populatiile fostului imperiu.

Influenta clericilor s-a raspandit chiar si in randurile elitei militare barbare, motiv pentru care puterea ecleziastica s-a pronuntat si mai mult. Nu a durat pana cand pontifii Romei incep sa emita pretentii dincolo de taramul confesional.

Lupta pentru suprematie a papalitatii nu s-a purtat doar impotriva scaunelor episcopale orientale, care se opuneau cu incapatanare dominatului Romei, ci si impotriva conducatorilor seculari.

Numai ca, in aceste dispute, un document semnat de imparatul Constantin cel Mare si trimis papei Silvestru I, cateva secole mai inainte, s-a dovedit istoric.

Un dar nemaiintalnit al imparatului Constantin

Prin edictul imperial cunoscut drept "Donatia lui Constantin", el ii recunoaste ca lideri incontestabili ai bisericii crestine pe episcopii Romei, incepand cu Silvestru I.

Insa imparatul merge mai departe de atat, aratand supunere in fata sa si punandu-se voit intr-o pozitie inferioara, chiar de subordonare.

In acel document, Constantin cel Mare marturiseste ca, bolnav fiind de lepra, ar fi fost indemnat de preotii pagani sa verse sange de prunc si sa se imbaieze in el pentru a scapa de chinurile bolii. Numai ca el nu accepta sa duca la bun sfarsit un astfel de sacrificiu abominabil.

Drept urmare, intr-una din nopti, el are o revelatie divina, in urma careia este induplecat sa caute sfat la episcopul Romei, Silvestru I.

Tainele si invataturile crestine legate de salvare ale papei il determina in cele din urma sa fie convertit la crestinism. In momentul botezului imparatul ar fi fost vindecat in mod miraculous si de lepra.

Mai departe in text, Constantin cel Mare recunoaste intaietatea Romei, in detrimentul patriarhiilor crestine ale Constantinopolului, Antiohiei, Ierusalimului sau Alexandriei, datorita liniei succesorale a papilor intemeiata de Sfantul Petru.

Se face referire si la scaunul episcopal al papalitatii care este statornicit in Bazilica de la Lateran, precum si la darurile oferite bisericilor catolice in semn de venerare.

De altfel, inaltii clerici primesc aceleasi distinctii ca si senatorii romani, iar pontifii aceleasi ca si imparatii.

Constantin cel Mare i-a oferit lui Silvestru I, dar si succesorilor sai, onoarea de a purta mantia purpurie, coroana cat si restul insemnelor imperiale. Insa Silvestru I refuza coroana si in schimb primeste un phrygium sau mitra papala.

In continuare le ofera pontifilor teritoriile occidentale ale imperiului pentru a le conduce, hotarandu-se ca el sa se retraga si sa-si faca o noua capitala in Byzantium, neconsiderand drept ca un conducator lumesc sa detina aceeasi putere sau sa se suprapuna cu cea a unui om al lui Dumnezeu.

Implicatiile acestui document au avut consecinte de lunga durata in lumea medievala occidentala, papii luptand sa-si impuna autoritatea pe continent legitimandu-se nu in mica parte prin prerogativele donatiei lui Constantin.

Un instrument politic prin excelenta

Documentul se crede ca a iesit la lumina prima oara in secolul VIII cand pontiful Stefan al II-lea a primit de la Pepin, regele francilor, teritorii care in timp vor forma nucleul puterii temporare a papalitatii.

Prezenta acestui edict imperial estompa importanta donatiei lui Pepin, demonstrand ca regele francilor nu a facut nimic altceva decat sa repuna in drepturi Biserica, dominionul ei fiind stabilit in fapt cu mult timp in urma, inca de pe vremea lui Constantin cel Mare.

Insa primul care s-a folosit neindoielnic de acest document a fost Papa Leon IX si l-a intrebuintat impotriva patriarhului Constantinopolului, Mihail I Cerularius.

In ciuda invocarii edictului constantinian, pretentiile de suprematie ale episcopului Romei au fost respinse de patriarh. La scurt timp, tensiunile au culminat cu excomunicarea reciproca si schisma lumii crestine.

Patru secole au mai trebuit sa treaca pana cand umanistii au dovedit ca documentul este un fals, dar in acest rastimp papalitatea s-a intrebuintat din plin de actul donatiei lui Constantin.

Afla adevarul despre cel mai important fals al ultimului mileniu din partea a doua a acestui documentar de exceptie, ce va fi publicata marti.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#fals donatie imparat, #document papa Silvestru I, #Constantin cel Mare lepra , #istoria culturii si civilizatiei