Ziare.com

Mitul oinei: Inventia sportului national (I)

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 23:04

   

Mitul oinei: Inventia sportului national (I)
Originile oinei cu greu pot fi clarificate, iar sursele documentare sunt sarace in acest sens. Insa, ii putem multumi lui Nicolae Iorga pentru descoperirea primei mentiuni a jocului in cazania de la Ramnic.

Iesita de sub condeiul preotului Nicolae Soica, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, el scria despre cum in anii petrecuti de el la Timisoara juca lopta mica. Dupa cum vom vedea era doar unul din nenumaratele nume purtate de acest joc.

Revenind la sursele documentare, in manualul de dietetica din 1782 al medicului Istvan Natyus, se mentioneaza in treacat beneficiile oinei.

Pe urma, intr-un proces verbal din 1802 al cadrelor didactice apartinand de liceul din Sighetu Marmatiei, regasim iarasi oina printre jocurile permise elevilor.

Incepand cu secolul al XIX-lea suntem martori la o crestere considerabila a mentiunilor legate de oina. De la un document pastrat la Muzeul Unirii cunoastem ca personalitati ca Avram Iancu jucau lopta-pila, o varianta regionala.

Graitor este si episodul infiintarii scolii de la Targu Neamt de catre domnul Grigore Ghica, cand doi dintre elevii noii scoli, Ion Creanga si Vasile Conta, au intarziat in timpul ceremoniei de deschidere pentru ca s-ar fi jucat oina.

Folcloristii incep si ei sa-si indrepte atentia catre jocurile traditionale, iar in urma cercetarilor intreprinse, s-a vazut ca oina apare sub nume distincte in intreg arealul locuit de romani.

Imprejurul Sucevei sau Botosaniului este consemnat cu numele de ogoi, imprejurul Blajului, cu numele de matca mare, baciul, de-a lunga sau lopta lunga si imprejurul Baii Mari, cu numele ciocota.

Chiar si la romanii de la sud de Dunare, in Ohrida, un joc similar oinei purta numele de suca, iar la romanii din Bitolia topca sau topa.

O universalitate a jocului

Prin excelenta o exprimare ludica pastorala, traiul ciobanilor rasuna in multe din elementele jocului, numai ca trebuie sa avem in vedere ca dincolo de caracterul sau intrinsec, regulile acestuia variau de la regiune la regiune pentru ca era, in cele din urma, un joc a carui natura era universala.

Pe intreg continentul european, ba chiar si in lume, au existat jocuri similare care s-au dezvoltat independent. Desi de multe ori s-a spus ca baseball-ul american se trage din jocul de oina al transilvanenilor emigrati, trebuie sa luam genul acesta de informatii cu un gram de sare. Si rusii considera ca baseball-ul deriva din jocul lor traditional de "lapta" ajuns in State tot prin emigranti.

Numai ca in contextul definirii unei identitati romanesti ochii se vor intoarce catre folclor pentru a suprinde acele elemente originale ale poporului roman. Oina va capta interesul, iar variantele locale sunt reunite intr-un sport codificat.

Nasterea unui sport national

Dupa ce folcloristii romani scriu despre acest joc, Dimitrie Ionescu, profesor de gimnastica la liceul Gheorghe Lazar, devine unul dintre promotorii jocului in scoli. El pune la punct si un regulament care este publicat in revista Albina in 1895.

Numai ca Spiru Haret va fi cel care va aduce oina in prim plan. In calitate de ministru al Instructiunii Publice in trei guverne liberale, el va reforma sistemul de invatamant romanesc din temelii.

Haret are o intalnire cu cei mai insemnati institutori de gimnastica, precum Dimitrie Ionescu sau Gheorghe Moceanu, spunandu-le ca "Nu mai merge. Tinerimea noastra scolara de azi nu mai e acel tineret sglobiu, vioiu, rezistent, de pe cand eram eu in liceu. In scoalele noastre nu mai vad jucandu-se busita, barul, mingea batuta, mingea la zis si indeosebi unul din jocurile noastre originale cele mai frumoase: Oina. As dori ca d-voastra sa incepeti o campanie in aceasta directiune si va asigur de tot concursul meu. As dori ca d-voastra sa incepeti chiar de pe acu, sa invatati pe elevi sa joace acest joc care pune in miscare tot corpul si desvolta atat indemanarea, vederea, ca si initiativa proprie...".

Si mult mai important, intr-o circulara emisa pe 4 iulie 1898, Haret isi face cunoscuta dorinta "... ca oina sa devina sportul nostru national, precum pe aiurea este tenisul, cricketul, canotajul si altele."

Bibliografie:

 • Fascinatia oinei- Jocul romanilor de pretutindeni, Nicolae Postolache, Editura Profexim, 2009, Bucuresti
 • Redescoperiti si invatati sportul nostru national oina, editie ingrijita de Calin Moje, Sergiu Frangulea, Radu Roata, Laurentiu Siclovan, Editura Muntenia, Constanta, 2011
 • Istoria igienei, dr. I. Felix, Institutul de Arte Grafice "Carol Gobl", Bucuresti, 1903
 • Lui Spiru C. Haret "Ale tale dintru ale tale" la implinirea celor seasezeci ani, Institutul de Arte Grafice "Carol Gobl", Bucuresti, 1911


 • Nu rata partea a doua a documentarului despre sportul national al romanilor, ce va fi publicata vineri, numai pe Ziare.com!

  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 5018 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  13 comentarii
  Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

  Oina a ajuns sport national in America si se cheama Baseball...

  Gratie romanilor ajunsi peste ocean in secolul XIX...

   
   

  THE ORIGINS OF BASEBALL

  The origins of Baseball are uncertain. Traces of a game played with a bat and a ball date back to ancient Egypt and a ball used over 2000 years ago is on display in the British Museum in London.

  Games that may recall Baseball were played in Walacchia, nowadays a part of Romania, (Oina: 2 Federations, in Moldova and Romania, still play the game in Europe) and Russia (Lapta) in the 14th century. A game played with a bat and a ball was very popular amongst French Monks in the 1330's. In the same period, a poem by William Pagula mentioned a game named Stoolball, originally played by milkmaids, who used milking stools as wickets. Germans enjoyed a game named Schlagball (teams were made by 12 players), that is still played in the Kiel area, that hosts a couple of tournaments a year.

  There is little evidence that Baseball derives from Rounders. Actually, a game that is an evolution of Rounders (in which you use posts and not bases and can happen that a hitter runs without hitting the ball first) was played in America in the 19th century and was called Town Ball.

  http://www.ibaf.org/en/page/the-origins-of-baseball/1d4801fb-6d5e-42c9-9ca6-37e5b85396b8

   

  Baseball memory lab

  http://mlb.mlb.com/memorylab/chronology/index.jsp?sub_section=xenoball

   

  Romanian post claim to baseball

  http://news.google.com/newspapers?nid=1314&dat=19900326&id=of1waaaaibaj&sjid=p_adaaaaibaj&pg=5948,3867242

   

  Where was baseball invented?

  http://wiki.answers.com/Q/Where_was_baseball_invented

   

  @ Grob,

  Detractorii antiromani fac spume si in fata evidentei. Is in coma dupa atatea link-uri. Nu degeaba scrisul lor e mic mic mic mic micmicmic......

  Ii asteptam pe urmatorii care vor zice ca oina nu-i a noastra pentru ca a fost inventata de omul de Neanderthal pe cand arunca cu piatra in mamuti si-apoi o lua la fuga..

  Eu nu cunosc regulile jocului de baseball sau oina

  Prin Baragan, prin anii '50 era un joc ce se numea Hui, pe care-l jucau si baietii si barbatii. Doua echipe una la bataie,una in camp, se lovea cu un bat o minge facuta din lemn. Cat timp mingea era neprinsa de echipa adversa se alerga pe "cai"(doua bete de-a lungul terenului la distanta de aprox 30 m. Daca era prinsa si il lovea pe respectivul intre cei doi tarusi, se inversau rolurile. Si mai erau niste reguli...

   

  hahahahahahha,,,la fel si cu mine prin anii '60 erau plin

  de filme cu cowboy si noi calaream pe cozi de matura,,,,in Ameica in ani '50 adunau peste 100,000 pe stadioanele de baseball ,,chind voi va jucati cu putza in praf,,,,acum vreti sa silabisiti "de mo cr a tie,,,,in sec 21,,,,,hahahahahaha

  Nu ai inteles nimic!

  Eu am vrut sa subliniez ca acest joc se mostenea dintr-un trecut, din cate mi-a spus tata il jucau si bunicii, pe terenuri neamenajate special, loturi eliberate de culturi, toamna si primavara, inainte de arat. Nu stiu in ce masura se aseamaana cu oina sau baseballul.

  @Titanu

  Pai cam asa-i baseball-ul!

  Cunosc jocul si regulile

  asa cum le-am inavat de la tatal meu cand eram copil. Tata juca acest joc intre cele 2 razboie , cand era copil la randul sau. A invata jocul de oina de la bunicu meu care la randu sau il stia de la strabunicu . Deci , stiu ca acest joc se juca cu siguranta intre 1810-1820 intr-un sat de razesi moldoveni.Cu cat timp inainte se practica acest joc in satul nostru , nu pot sa spun ca nu stiu , dar cred cu tarie este mult mai vechi decat oricare al joc asemanator practicat in america de nord acum .
  Iar faftul ca abia am inceput sa silabisim de-mo-cra-ti-e , nu are nici o legatura cu vechimea si originea jocului de oina

   

  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor