O idila istorica: Napoleon si Maria Walewska, "sotia poloneza" (II)

Duminica, 20 Noiembrie 2011, ora 22:57
12118 citiri
O idila istorica: Napoleon si Maria Walewska, "sotia poloneza" (II)

Aminteam in articolul de ieri despre luna de miere, petrecuta la castelul Finckenstein de Napoleon Bonaparte si Maria Walewka.

Erau fascinati unul de celalat, chiar daca Maria n-a uitat ca a ajuns in bratele imparatului impinsa de cercurile elitei poloneze, interesata in reinfiintarea Poloniei, stearsa atunci de pe harta Europei, aminteste Pravda.

O idila istorica: Napoleon si Maria Walewska, "sotia poloneza" (I)

Uneori, harta se redeseneaza in alcov

Cum a pus ea problema si ce a discutat in taina cu cel in inima caruia patrunsese atat de adanc, nu stie nimeni, dar cert este ca in acel an 1907, Napoleon a infiintat Marele Ducat al Varsoviei, restaurand astfel patria vitregita a polonezilor.

In treacat fie spus, situatia Marelui Ducat n-avea sa dureze mult. La trei ani dupa nereusita campanie a lui Napoleon in Rusia, in 1815, soarta Poloniei a fost sa dispara din nou de pe harta, pana dupa Primul Razboi Mondial.

Deocamdata, incheindu-si luna de miere, Napoleon isi reia atributiile imperiale si continua drumul intrerupt de neasteptata idila, unica in istorie.

Maria il urmeaza la inceputul anului 1808. Soseste la Paris, unde se intalneste in taina cu iubitul ei - dar cum poate un imparat sa-si pastreze taiele vietii private?

Situatia devine impozibila, tinanad seama ca imparatui mai are si alte planuri. "Sotia poloneza" hotaraste sa paraseasca Parisul. Se instaleaza la Viena, intr-o casa confortabila dar nu luxoasa, in imediata apropiere a palatului imperial Schonbrunn.

"Sotia poloneza" nu mai are loc: a aparut sotia austriaca

De altfel, oricum aventura nu mai putea continua. Napoleon divortase in 1809 si s-a recasatorit in martie 1810 cu Maria-Luisa, arhiducesa de Austria, din motive care tin mai mult de interesele statului, decat de vreo idila, asemanatoare celei de odinioara.

La putin timp dupa casatoria cu arhiducesa austriaca, Napoleon afla ca, in ziua de 4 mai 1810 Maria Walewska a nascut un baiat care primeste numele de Alexandre-Florian-Joseph-Colonna Walewski. Este primul fiu al imparatului si aflarea vestii il facea fericit.

Faptul ca nu avea copii il preocupa foarte serios, mai ales sub aspectul sucesiunii la tron, iar fosta sa sotie, Josephine, care nascuse deja in prima casatorie, reusise sa-l convinga pe imparat ca sterilitatea ii apartinea lui si nu ei.

Copilul Mariei i-a dovedit ca el poate fi tata, lucru confirmat inca o data la 20 martie 1811, cand naste si Maria-Luisa, tot un fiu, cel care trebuia sa urmeze la succesiune, dar n-a fost sa fie.

"Un suflet la fel de frumos, ca si infatisarea"

Intre timp, prin decembrie 1810, doamna Walewsky se intorsese la Paris, impreuna cu fiul, pentru a-l prezenta tatalui sau natural. Napoleon nu poate ascunde secretul lui Polichinelle, Maria ramane cu copilul la Paris, instalata in elegantul hotel de pe buleverdul d'Anten, unde imparatul ii trimite in fiecare dimineata personalul pentru a primi dispozitiile.

Bonaparte i-a instituit o indemnizatie lunara de 10.000 franci si o loja la dispozitie in toate teatrele pariziene. Mai mult decat atat nu putea face pentru ea un barbat insurat cu o alta femeie.

Ne-a ramas o caracterizare, facuta chiar de imparat despre Walewska: "Este incantatoare, este un inger. N-as gresi daca as spune ca are un suflet la fel de frumos ca si infatisarea".

In memoriile sale despre Napoleon, Madame de Kielmannsegge o caracteriza astfel: "Nu era inalta, dar talia era bine proportionata, parul blond, tenul curat, surasul deosebit de agreabil si un timbru in glas care o facea placuta de la primul cuvant; modesta si nepretentioasa, rezervata in gesturi si simpla in toalete, avea toate calitatile sa fie atragatoare, ca femeie".

In primul exil al imparatului, pe insula Elba, Walewska a fost una din putinele persoane care au dorit si au reusit sa-i faca o vizita, intre 1 si 3 septembrie 1814, insotita de sora si de fratele ei.

Sic transit gloria mundi

In continuare, destinul celor doi indragostiti de la Finckenstein a urmat drumuri pe cat de diferite, pe atat de triste.

Maria Walewska, ramasa vaduva in acelasi an 1814, s-a recasatorit in 1816, cu un var indeparat al lui Napoleon Bonaparte, insa, la numai un an de la aceasta casatorie, n-a reusit sa supravietuiasca in timp ce nastea.

Napoleon, asa cum se stie, a incercat o noua aventura militara, cunoscuta in istoria prin sintagma "cele o suta de zile", dar, dupa spectaculoasa infrangere de la Waterloo, s-a predat Angliei, care l-a exilat definitiv pe insula Sfanta Elena.

Acolo isi va gasi sfarsitul, in 1821, la numai 51 de ani, aproape singur, dupa ce intreg continentul fusese la picioarele lui.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#poveste dragoste Napoleon, #Maria Walewska sotia poloneza, #Napoleon iubire Polonia , #istoria culturii si civilizatiei