Planul secret al lui Hitler de a sfarama economia britanica (II) - Documentar

Marti, 03 Aprilie 2012, ora 08:59
8906 citiri
Planul secret al lui Hitler de a sfarama economia britanica (II) - Documentar
Foto: amazon.com

Lagarul de concentrare din Sachsenhausen a dobandit notorietate la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dupa ce s-a descoperit ca aici au murit peste 35.000 de oameni, in marea lor parte prizonieri de razboi si detinuti politici.

Un fapt mai putin cunoscut este ca intre gardurile de sarma ghimpata ale lagarului s-a desfasurat cea mai mare operatiune de falsificare valutara din istorie.

Din 1943 pana in 1945 presele de la Sachsenhausen au creat aproape noua milioane de bancnote cu o valoare de aproape 135 de milioane de lire sterline. Cunoastem aceasta cifra datorita efortului unuia dintre detinuti, Oskar Stein, care fusese insarcinat cu inregistrarea.

Pe ascuns, el a mai facut un registru unde a tinut o numaratoare exacta a bancnotelor, pe care l-a dezvaluit dupa eliberarea din lagar.

Bancnotele contrafacute de muncitorii din Sachsenhausen au ajuns sa fie atat de bine realizate incat pareau iesite din insasi imprimeria Bancii Angliei. Maiorul Kruger deja incepuse sa se declare cel mai mare falsificator din istorie, ceea ce nu este cu totul departe de adevar.

Se dorea o asemenea autenticitate a falsurilor incat s-a creat o linie speciala unde manunchiuri de bani erau prinse cu ace de siguranta, deoarece in acest fel isi tineau britanicii lirele sau erau mototolite pentru a da impresia ca fusesera folosite.

Bancnotele intra in circulatie

Era evident faptul ca Luftwaffe nu putea sa puna la dispozitie avioanele necesare pentru finalizarea operatiunii in acest punct al razboiului, asa ca s-a apelat la alte metode.

Planul secret al lui Hitler de a sfarama economia britanica (I) - Documentar

Maiorul Paul Schwend a construit o retea de spalare a banilor si a introdus bancnotele in circulatie, mai ales ca lira sterlina era o valuta internationala.

Se cumparau de la materii prime la armament de la tari aflate sub influenta, cumparau cu falsurile alte valute straine sau plateau spionii cu aceste bancnote, acestia nebanuind nimic.

Un spion tras pe sfoara

Elyesa Bazna, valetul ambasadorului britanic la Ankara, care a reusit sa faca rost de informatii privind invazia Aliatilor ce urma sa vina in iunie 1944, a fost rasplatit cu 300.000 de lire false.

La sfarsitul razboiului, a fost uimit sa vada cum banii sai au fost respinsi. A incercat sa dea in judecata Guvernul Germaniei de Vest pentru aceasta inselatorie, dar nu a castigat procesul.

Dolarul american pica victima preselor din Sachsenhausen

Din septembrie 1944, maiorul Kruger a informat muncitorii ca vor trece la falsificarea dolarilor. Avraham Sonnenfeld, al carui bunic avea o editura in Transilvania, ajunsese la Auschwitz de curand cand a avut norocul sa fie ales sa mearga la Sachsenhausen.

El a ajuns tocmai in momentul in care se facea trecerea la dolar. El aminteste de binecunoscutul Salomon Smolianoff, un evreu rus care a fost adus special de Kruger.

Inainte de razboi, fusese un falsificator cautat in toata Europa, iar aptitudinile sale ar fi servit continuarii cu succes a operatiunii.

Somolianoff se imprietenise cu slovacul Adolf Burger, care dupa razboi isi va publica memoriile, scotand din nemeritatul con de umbra intregul plan.

Cu toti oamenii adusi de maior, pana in aprilie 1945, numai doua sute de bancnote au fost realizate din cauza lipsei de materiale, dar la fel ca precedentele, erau fara cusur.

Incheierea operatiunii Bernhard

Apropierea Aliatilor de lagarul Sachsenhausen l-a obligat pe Kruger sa dezasambleze intreaga fabrica cu toate masinariile ei si sa le transporte la un alt lagar, cel din Mauthausen, alaturi de muncitorii sai.

Rezervele de bani falsi au fost puse in cutii inchise ermetic si aruncate in lacul Toplitz din Austria, alaturi de alte documente sensibile.

Pe intreg drumul catre Mauthausen, tensiunea plutea in aer, niciunul dintre muncitori necunoscand ceea ce ii asteapta. Insa ofiterii stiau. Au primit instructiuni de la cel mai inalt nivel ca toti muncitorii implicati sa fie ucisi.

Muncitorii insala moartea din nou

Sansa lor a fost ca ofiterii SS care ii aveau in grija decid sa ii transporte la Ebensee, iar acolo sa aiba loc crimele.

Aveau la dispozitie doar un camion si trebuiau sa faca trei drumuri, numai ca la ultimul, camionul s-a defectat dupa ce a fost sabotat de sofer.

Totusi, gardienii i-au obligat sa mearga pe jos pana la Ebensee, fara a sti ca acolo evreii sa rasculasera si izgonisera garnizoana.

Fiind luati prin suprindere de aceste evenimente, gardienii acestor ultimi detinutilor dau si ei bir cu fugitii.

Sonnenfeld, care facea parte din acest grup, povesteste cum evreii din Ebensee au refuzat sa ii primeasca pentru ca aratau prea bine si nu le dadeau crezare ca sunt si ei tot evrei. Dupa doar doua zile lagarul este eliberat de Aliati.

Procesul maiorului Kruger

La sfarsitul razboiului, maiorul Bernhard Kruger a fost interogat pentru a oferi detalii asupra operatiunii pe care atatia ani a condus-o, iar apoi este predat autoritatilor germane pentru a fi judecat.

Achitarea i-a fost adusa de marturiile fostilor sai muncitori, care spun ca el le-ar fi salvat viata. Nota discordanta o face Adolf Burger care l-a acuzat ca ar fi ucis un numar de oameni cu sange rece.

Banca Angliei, data jos de pe piedestal

Operatiunea Bernhard a produs circa a sasea parte din toata valuta britanica aflata in circulatie in lume si depasea rezerva Bancii Angliei.

Conducerea acestei institutii a trebuit sa recunoasca dupa conflict ca o parte importanta a bancnotelor sale a fost contrafacuta si a fost nevoita sa introduca noi elemente de securitate.

Aceasta a fost nevoita ca dupa razboi sa declare toate bancnotele de 5 si 10 lire nule pentru ca aproape jumatate din ele proveneau, de fapt, din lagarul Sachsenhausen.

Expertii britanici au putut depista falsurile numai datorita unor defecte intentionate, bancnotele de la Sachsenhausen fiind repartizate de maiorul Kruger in patru categorii in functie de calitatea lor.

Prima categorie cuprindea cele mai bune duplicate, dar care necesitau mai mult timp si munca, a doua categorie era formata din cele care aveau defecte putin vizibile, iar bancnotele celei de-a treia erau usor recogniscibile la o privire atenta.

Actualizat la valoarea de astazi, banii contrafacuti de muncitorii evrei se ridica la peste patru miliarde de euro, iar masina de razboi germana si-a atribuit circa patru sute de milioane de euro.

In final, aceasta poveste extraordinara, dar putin cunoscuta a celui de-al Doilea Razboi Mondial arata inca o data pana unde au putut sa mearga nazistii in incercarea lor de dominatie absoluta a continentului european.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Germani falsificare lire sterline, #Hitler plan falsificare valuta, #razboi mondial bani falsi , #istoria culturii si civilizatiei