Previziuni medievale despre Apocalipsa care au uimit lumea

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 09:40
11901 citiri
Previziuni medievale despre Apocalipsa care au uimit lumea
Foto: endoftheworld2012

Daca in zilele noastre am avut parte de previziuni despre sfarsitul lumii cu ocazia venirii anului 2000, asa-zisa problema Y2K sau cu prilejul terminarii calendarului mayas, si in epoca medievala au existat numeroase scenarii care preziceau sfarsitul omenirii.

Dintre aceste previziuni, celebre sunt profetiile lui Cristofor Columb sau ale lui Pierre d'Ailly, informeaza Listverse.

Alinierea planetelor din 1524

Fenomenele astronomice i-au determinat pe oameni sa prezica posibile evenimente pamantesti. In 1524, toate cele cinci planete cunoscute s-au aliniat la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie. Aceasta conjunctie a starnit predictii ale Apocalipsei din China pana in Anglia.

Chinezii au avut intr-adevar parte de niste vremuri grele: in timp ce pe tron se afla un imparat de numai 14 ani, mongolii au pradat tara, iar ce-a mai ramas in picioare a fost distrus de o serie de cutremure puternice.

Ioachim de Fiore

Ioachim s-a nascut in curtea regilor nomazi din Sicilia, in anul 1135. Intr-un pelerinaj in Tara Sfanta, el a suferit o transformare spirituala, avand o viziune care i-a dat o intelegere fara precedent a Cartii Apocalipsei.

Astfel, potrivit lui Ioachim, istoria ar consta in trei epoci, reflectand Sfanta Treime. Vechiul Testament a fost timpul Tatalui, Noul Testament al Fiului, iar a treia, care trebuia sa vina, era a Sfantului Duh.

El credea ca traieste sfarsitul celei de-a treia epoci, iar Antihristul va veni pentru a-i pune capat.

Cartea profetiilor lui Columb

Aproape de sfarsitul vietii sale, Cristofor Columb s-a intors in Spania si a incercat sa obtina de la regele Ferdinand fonduri pentru o ultima expeditie la Ierusalim. Pentru a-si sustine cererea, el a scris "Cartea profetiilor", care spune ca eliberarea Tarii Sfinte va declansa Apocalipsa, iar Mesia va reveni pe Pamant.

Una dintre aceste profetii spunea ca ultimul imparat din lume, un conducator spaniol, ar asigura eliberarea Tarii Sfinte.

Michael Servetus

Teologul spaniol Michael Servetus a devenit duhovnic personal al lui Charles al V-lea, in anul 1530. El a scris, printre altele, lucrarea "Restaurarea crestinismului", in 1553, care l-a adus in atentia autoritatilor bisericesti.

In aceasta, el afirma ca oamenii atinsi de har pot birui pacatul inaltandu-se ca niste fiinte divine. El a descris diavolul ca fiind o parte a lui Dumnezeu si ca toti Papii au fost si sunt sub controlul Satanei.

El a mai prezis ca arhangelul Mihail se va intoarce pe Pamant pentru a pune capat acestei nebunii, impreuna cu intreaga lume, in anul 1585.

Doar trei exemplare din lucrarea sa au fost gasite, toate celelalte fiind distruse. Servetus a fost executat in anul in care si-a publicat lucrarea.

Grupul Taboritilor

Taboritii au fost membrii unei comunitati religioase considerate eretice de catre Biserica Catolica. In anul 1414, liderul gruparii, Jan Hus de la Praga, a fost de acord sa participe la Consiliul de la Constanta (Bodensee, cel mai mare lac al Alpilor - n.red.) al bisericii.

Dar, odata sosit la Constanta, el a fost arestat si ulterior a fost ars pe rug ca eretic. Hus si adeptii sai, taboritii, au declarat ca noul Papa este Antihristul si au prezis sfarsitul lumii.

Pierre d'Ailly

El a fost un astrolog nascut in Franta in anul 1350. Pierre d'Ailly s-a folosit de astrologie si a prezis evenimentele viitoare, bazandu-se pe miscarea planetara. El a scris propriul sau tratat cu privire la evenimentele din intrega lume, centrate in jurul miscarii planetelor Saturn si Jupiter.

Prin calculele sale, d'Ailly a prezis ca Antihristul va veni pe Pamant in jurul anului 1789. El a prezentat concluziile sale Papei, chiar daca mai multi oameni de stiinta au negat posibilitatea predictiei corecte cu privire la sfarsitul lumii. Profetia sa a fost una importanta, ea influentand viitorii sustinatori ai acestor teorii, inclusiv pe Cristofor Columb.

Beatus din Liebana

Beatus a fost un calugar spaniol nascut in jurul anului 730, in timpul ocupatiei islamice din sudul Spaniei. El a scris o lucrare in 12 volume referitoare la Cartea Apocalipsei si la scrierile profetului Daniel. In aceasta, el a prezis ca lumea se va sfarsi in anul 800.

Istoria a dovedit ca toti acesti prezicatori ai Apocalipsei s-au inselat.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#previziuni medievale sfarsitul lumii, #previziuni medievale Apocalipsa, #profetii medievale sfarsitul lumii , #istoria culturii si civilizatiei