Razboaie si imperii, influentate de clima

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 09:47
4717 citiri
Razboaie si imperii, influentate de clima
Foto: incentives-matter.blogspot.com

Ultimele cercetari arata ca in trecut exista o legatura stransa intre schimbarea climei si razboaie. Imperiul Roman de Vest s-ar fi prabusit si din cauza schimbarilor climatice care au avut loc.

Inregistrarile climatice detaliate ale unei perioade de 2.500 de ani din Europa indica o legatura intre clima si marirea si decaderea imperiilor, informeaza revista New Scientist.

Fluctuatiile climatice au contribuit la asemenea evenimente majore, alaturi de schimbarile politice si invaziile barbarilor. Este ceea ce afirma elvetianul Ulf Buntgen, de la un institut federal de profil din Birmensdorf. El a condus studiul in cauza.

Cercetatorul a folosit 9.000 de mostre prelevate de la stejari si pini. El si colegii sai au putut, astfel, sa reconstituie modul in care au evoluat temperaturile si precipitatiile in Europa de vest in ultimii 2.500 de ani.

Intre anii 250 si 550, era noastra, clima s-a schimbat mult de la un deceniu la altul. Schimbarile au oscilat de la o clima uscata si rece la una calda si cu precipitatii.

Astfel de schimbari au avut cel mai mare impact asupra civilizatiei. Explicatia sta in faptul ca agricultura a fost, in primul rand, afectata, iar oamenii nu s-au putut adapta la timp.

Pana in anul 500, Imperiul Roman de vest se prabusise. La clima neprielnica s-a adaugat si migratia populatiei.

Perioada medievala s-a caracterizat prin conditii climatice stabile. Insa, o boala precum ciuma s-a putut raspandi atunci, beneficiind de umiditatea specifica acelei perioade.

Clima si razboaiele

Alte studii arata ca exista o legatura intre clima si razboaie. De exemplu, in China, perioadele in care vremea a fost neobisnuit de rece in ultimul mileniu coincid cu izbucnirea ulterioara a unor razboaie. Este vorba de nu mai putin de 12 din 15 razboaie.

Halvard Buhaug, de la un institut de cercetare a razboaielor, aflat la Oslo, sustine ca societatea moderna nu mai este atat de dependenta de clima. Efectele schimbarilor climatice pot fi atenuate acum cu ajutorul tehnologiei, sustine acesta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#razboaie clima incalzire globala, #razboaie clima Imperiul Roman, #schimbare clima China razboi , #istoria culturii si civilizatiei