Sa ne amintim: Tragedia vasului Struma

Sambata, 07 August 2010, ora 09:59
10158 citiri
Sa ne amintim: Tragedia vasului Struma

Pe 12 decembrie 1941, nava Struma parasea portul Constanta cu aproape opt sute de evrei romani la bord avand ca destinatie Palestina. Din cauza presiunilor britanice asupra guvernului turc, vasul este tinut in carantina timp de 10 saptamani in Istanbul. Dupa aceea este tractat in largul coastelor turcesti unde este torpilat de un submarin sovietic.

In contextul acelor ani, porturile romanesti reprezentau cea mai buna sansa pentru evreii europeni, fie ei germani, polonezi sau romani de a scapa de persecutiile impuse de Germania nazista.

Romania si-a pastrat o partiala independenta in privinta problemei evreiesti si a permis evacuarea unui numar foarte mare mare de evrei intre 1938 si 1944. Peste 65.000 reusisera sa se salveze majoritatea ajungand cu bine in Palestina. Nu este cazul pasagerilor ce s-au ambarcat pe Struma.

Vasul cu pricina fusese construit in 1867 in Marea Britanie si era intr-o conditie foarte proasta. Motorul, spre exemplu, era luat de la o epava scufundata de pe Dunare. In ciuda starii precare, diferitele organizatii sioniste care au organizat voiajul au inchiriat vaporul de la compania greceasca Singros.

Calatorii, majoritatea evrei din Moldova, Basarabia si Bucovina, au ajuns in Constanta cu trenul. Acestia au fost perchezitionati la sange si abia dupa trei zile in port au putut sa se urce la bord. Majoritatea erau intristati ca isi paraseau tara, dar credeau ca un nou viitor ii astepta in Palestina.

Prizonieri in Istanbul

Dupa o calatorie de patru zile in care au existat si niste probleme la motor, nava ajunge in sfarsit in Istanbul. Spre surprinderea pasagerilor, ei nu au fost lasati sa debarce.

Autoritatile britanice ce controlau Palestina s-au opus emigrari in masa a evreilor de teama unor revolte ale arabilor. Drept urmare au supus la mari presiuni guvernul turc de a nu permite navei Struma sa isi continue drumul sau ca pasagerii sa debarce. Din cauza aceasta, vaporul ramane in carantina timp de aproape doua luni.

Prin eforturile lui Dan Malioglu de la Serviciul Maritim Roman, a doi evrei din Istanbul, Rifat Karako si Simon Brod, dar si a Crucii Rosii, se reuseste aducerea la bord a unor provizii, in lipsa carora pasagerii cu siguranta ar fi murit. Cei trei mentionati mai sus poarta si negocieri cu autoritatile turcesti pentru eliberarea de sub carantina a navei sau posibilitatea ca pasagerii sa debarce, luand in considerare faptul ca Turcia era totusi un stat neutru.

Presiunea britanica era insa mult prea mare. Mai mult, lui Garabetenko, capitanul navei, ii fusese ordonat ca pana la 16 februarie sa paraseasca portul. Pentru ca negocierile cu alte state pentru primirea refugiatilor esueaza si ele, Garabetenko decide distrugerea motorului pentru a imobiliza nava in portul turcesc. Insa, la cateva zile dupa expirarea ultimatumului autoritatile portuare turcesti au actionat in forta.

Abandonati pe mare

In seara de 23 februarie 1942 i se taie ancora si un remorcher tracteaza nava inoperabila in afara portului. In acelasi timp, soldati turci bine inarmati se urca la bord. Pasagerii incearca sa se opuna actiunii turcesti, dar sunt in scurt timp potoliti sub amenintarea ca se va face uz de arma. Vasul a fost scos din stramtoarea Bosfor si dus la circa 10 kilometri de coasta. Soldatii parasesc Struma, se urca in remorcher si ii abandoneaza pe cei opt sute de evrei romani in larg.

Struma este torpilat

Ce este si mai sinistru este ca nava a fost tractata in acceasi zona in care vasul turcesc Cankaya fusese scufundat de submarinul sovietic SC-213 cu doar cateva ore inainte. Echipajul submarinului avea ordin sa supravegheze si sa distruga navele comerciale inamice sau neutre ce intrau in Marea Neagra cu scopul de a reduce fluxul de materiale ce se indrepta spre Germania.

Soarta vasului Struma este pecetluita in dimineata zilei de 24 februarie cand submarinul zareste nava. La ora 9:30 este lansata o torpila care loveste in plin, urmata de o explozie puternica. Nava se scufunda, iar in urma atacului toti pasagerii sunt ucisi, in afara tanarului bucurestean David Stoliar si a matelotului Ivanof Dikof. Un echipaj al pazei de coasta ajunge de abia dupa 24 de ore, gasindu-l in viata doar pe David Stoliar, Ivanof murind intre timp.

Din totalul de 769 de evrei la bord numai unul a reusit sa ajunga in cele din urma in Palestina.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#scufundare vas Struma, #scufundare vas evrei, #evrei Romania Turcia , #istoria culturii si civilizatiei