Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Eroismul ostasilor romani: Turtucaia

Duminica, 25 Martie 2012, ora 23:26

   

Eroismul ostasilor romani: Turtucaia
Victoriile emblematice de la Marasti, Marasesti si Oituz au impletit pe veci in constiinta romaneasca aceea infatisare a ostasilor bravi si darzi care se ridica si se opun cu abnegatie unui dusman necrutator.

Impinsi in prapastie, au gasit in ei taria de a se agata cu ferocitate de ultima palma de pamant romanesc, faptele lor eroice statornicindu-se in mintea si inima oricarui roman.

Nu putine au fost elogiile primite de armata romana pentru victoriile de-a dreptul uimitoare din Triunghiul Mortii, iar memoria lor inca trezeste sentimente vii la aproape un secol de la infaptuirea lor.

Insa, nu putem uita nicicand ca in spatele acestei trepidatii, a acestei imagini romantice a acelor lupte s-a aflat sacrificiul de sine al nenumarati barbati, dar si femei, oameni care au imbratisat moartea pentru mai binele poporului.

Suntem obligati astfel sa ne asumam datoria comemorarii, dar si pastrarii in memorie a celor cazuti, in semn de multumire si gratitudine pentru jertfa facuta. Dovedim ignoranta cand valorificam mai mult un sacrificiu in dauna altuia, din simpul motiv ca intinam in acest fel amintirea altor mii care si-au nenorocit vietile in lupte pierdute, pastrate in tacere.

De aceasta din urma suntem vinovati, deoarece preferam sa ne retragem in momentele cu adevarat glorioase, cele care ne fac sa ne simtim bine ca suntem romani si sa intoarcem spatele, sa renegam atatia ostasi care si-au gasit sfarsitul invinsi.

Un punct de cotitura

Turtucaia a fost cumpana, a intors sortii impotriva Vechiului Regat in Primul Razboi Mondial, distrugand moralul populatiei si aruncand armata intr-o debandada pana in lunile de vara ale anului urmator. Peste 28.000 de soldati au fost luati prizonieri si inca aproape 8.000 au fost ucisi sau raniti, intr-una dintre cele mai mari infrangeri suferite de tara noastra.

Europa de Est, intre diplomatie si razboi

In urma interventiei romanesti impotriva Bulgariei in timpul celui De-al Doilea Razboi Balcanic din 1913, importantele orase Turtucaia si Silistra, impreuna cu intreaga regiune de sud a Dobrogei, au trecut in interiorul granitei noastre.

La scurt timp, incep si lucrarile de intarire, pozitia lor fiind foarte favorabila armatei romane in cazul reizbucnirii conflictului cu tara vecina.

Inca doi ani de la inceperea Primului Razboi Mondial, Romania a ramas neutra, acceptand abia in 1916 sa intre de partea Antantei, care promitea, printre altele, cedarea Transilvaniei pana la Tisa si a intregului Banat in caz de victorie aliata.

In acest rastimp, la sud de noi, bulgarii se aliasera cu Puterile Centrale inca din vara lui 1915 si deja participasera impreuna cu armatele germane si austro-ungare in luptele ce au sfaramat Serbia.

Intr-o incercare esuata a Antantei de a inlatura din presiunea Puterilor Centrale si sperand astfel in salvarea Serbiei, are loc deschiderea Frontului de la Salonic, campanie care a angajat o mare parte a trupelor bulgare pentru restul razboiului.

O alta componenta importanta, sub forma Armatei a 3-a sub comanda lui Stefan Toshev, era dislocata pe linia Dunarii, pentru a proteja frontiera de nord cu Vechiul Regat, ale carui negocieri cu Puterile Centrale nu aveau rezultatele scontate.

In conditiile apropierii tarii noastre, in schimb, din ce in ce mai accentuate cu Antanta, se creeaza de urgenta un grup de armate comandat de August von Mackensen, cu elemente ale Armatei a 3-a care cuprindea Divizia 4 Infanterie Preslav, Brigada 1 Infanterie si un detasament mixt germano-bulgar, care asteptau deschiderea ostilitatilor in orice moment.

La 17 august 1916, guvernul roman semneaza oficial conventia de alianta, iar la mai putin de doua saptamani este declarat razboi Austro-Ungariei, armata incepandu-si ofensiva printr-o serie de atacuri de-a lungul muntilor Carpati in Ardeal.

Drept raspuns, alaturi de Austro-Ungaria si Germania declara razboi Romaniei si abia cateva zile mai tarziu si Bulgaria, fapt ce a surescitat spiritele in cadrul Puterilor Centrale.

Planurile de campanie

Initial, Mackensen planuia sa atace simultan si Turtucaia si Silistra, dar la indemnurile generalului Toshev a optat pentru combinarea acestor forte si folosirea lor intr-un singur asalt naucitor.

De cealalta parte, apararea sudului Romaniei a revenit Armatei a 3-a (n.r. a nu se confunda cu cea bulgara) care se afla sub comanda generalului Mihail Aslan si avea trei mari obiective.

Respingerea oricaror atacuri date inspre Dobrogea, impiedicarea traversarii Dunarii de catre inamic si mentinerea oraselor Turtucaia si Silistra. Turtucaia, punctul nevralgic al defensivei romanesti de pe Dunare, era aparata de generalul Constantin Teodorescu cu Divizia 17 Infanterie.

Un poet pe campul de batalie

Conditia Diviziei 17 Infanterie era sub standarde, cuprinzand unitatile cele mai prost instruite si echipate.

Participant la acele lupte, George Toparceanu rememora in "Amintiri din luptele de la Turtucaia" ca "Infanteristii erau toti rezervisti sau militieni, unii concentrati inca de pe iarna, in cea mai mare parte oameni trecuti de patruzeci de ani... In ochii lor nu citeai dorul tineresc de acasa, ci numai grija mohorata si senina de nevasta si copilasi, parasiti fara sprijin, cine stie unde, in mijlocul unei gospodarii darapanate."

Tot acesta spune mai incolo "Erau mai ales tarani de prin judetele de camp ale Munteniei, cei mai oropsiti dintre toti. Ma uitam la ei cu strangere de inima. Nu se potriveau deloc cu imaginea ostasului roman, de acum si de pe vremuri, asa cum mi-o zugravise in suflet stralucitoarele defilari ale regimentelor gatite de parada".

Fortareata de pe Dunare

In timp ce generalul Aslan se mandrea ca "Turtucaia c'est notre Verdun" lucrarile continuau intr-un ritm atroce.

Iarasi Toparceanu ofera detalii "In ziua din urma, odata cu apropierea primejdiei, numarul lor fusese sporit cu vreo doua sute de turci de prin imprejurimi, care, sub paza soldatilor nostri, carau betonul framantat de o masina galagioasa si il turnau in doua imense gropi cilindrice, unde trebuia sa fie asezate tunurile. Dupa cate auzisem, lucrarea incepuse inca din martie, dar se taraganase pana acum, in zilele mobilizarii."

Existau trei sectoare principale, Staro Selo, Daidir si Antimovo, care se bazau pe un numar de redute intinse de-a lungul liniei principale de aparare. Linia intretaia sectoarele, iar capetele acesteia se ancorau pe o parte si de cealalta a Dunarii, formand un semicerc.

In fata liniei principale era una avansata, iar in spatele ei exista o linie de aparare secundara care cunoscuse doar lucrari superficiale. Redutele erau legate intre ele cu transee, dar o mare parte nu ofereau un adapost indestulator.

In cazul unei incercuiri, Turtucaia era izolata, neexistand un pod care sa o lege de malul stang al Dunarii, insa, pe fluviu, contraamiralul Nicolae Negrescu avea la dispozitie peste o duzina de monitoare, vedete si canoniere pentru foc de sprijin.

Piesele de artilerie concentrate in Turtucaia, spune Constantin Kiritescu, aminteau mai degraba de un muzeu in aer liber, fiind invechite, unele datand de pe vremea Razboiului de Independenta.

Nici numarul lor nu era prea mare, cele peste o suta de piese fiind de neajuns pentru acoperirea unui front de 30 de km.

Apropiindu-se ziua atacului au loc concentrari de trupe la frontiera. Era numai o problema de timp pana cand Batalia pentru Turtucaia incepea.

Bulgarii, dar si germanii, au adus pe campul de lupta 39 de batalioane, insumand 55.000 de oameni, cu 22 de baterii de artilerie si 56 de mitraliere, iar armata romana avea 19 batalioane, insumand 39.000 de oameni, cu 25 de baterii de artilerie si 66 de mitraliere.
Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16262 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
36 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Primul razboi mondial

E foarte util un articol ca acesta. In general, in istoria Romaniei nu prea se vorbeste despre infrangeri. Noi trebuie mereu sa fim cei mai, cei mai si cei mai! Adevarul este ca, pe ansamblu, Romania a pierdut primul razboi mondial, iar daca in vest luptele ar fi avut o alta intorsatura, soarta noastra ar fi fost alta. Am luat totusi loc la masa invingatorilor. Victoriile de la Marasesti, Marasti si Oituz nu am servit la nimic, in conditiile semnarii Pacii de la Bucuresti (Pacea rusinoasa). Romania ramasese singura tara de partea Antantei care mai lupta pe frontul de est.
In luptele de la Turtucaia se vede si cat de mult ne urau bulgarii (se pare ca preferau sa ucida militarii romani in loc sa ii ia prizonieri) din cauza anexarii Cadrilaterului cu 3 ani in urma. Ei si azi considera ca Dobrogea (toata nu doar cea de sud in care facea parte si Cadrilaterul) este teritoriul lor.
Atrocitatile fusesera semnalate inca dinainte de razboi (filmul O vara de neuitat al lui Pintilie vorbeste si despre asta) si ar fi putut continua in conditiile in care totusi Romania a pastrat Cadrilaterul pana in 1940 cand il cedeaza in urma Tratatului de la Craiova.
Ca un fapt divers: pe o esplanada din Varna este scris cu mozaic (chiar unde incepe locul de promenada pe faleza) ''Constuit de societatea anonima de Constructii la 1926 - Varna nefiind totusi parte din Romania acelor ani).

 
 

Hei!

iar nu ti-ai luat pastilele de te iei de cititori?!

Cea mai bine scrisa, este nuvela lui Gheorghe

Topirceanu, care a fost acolo.
Romania era pe atunci in razboi cu Austro-Ungaria, Germania si Bulgaria.

A mai fost o infrangere!

In al doilea razboi balcanic din 1913. Am suferit o infrangere cumplita intr-o ambuscada organizata de bulgari la Kozlodui. Nici despre asta nu se spune nimic in istorie.
Despre faptul ca am sau nu am habar de istorie, poate altcineva ar putea spune. Daca se pronunta domnia voastra nu stiu daca inseamna ceva. Mai ales cu vocabularul asta de...In rest, nimic nou sub soare! Vorba Omidutei: chestie de medicatie!

@Geo10

Cu ocazia acestui articol am citit despre batalie pe Wikipedia si am gasit un fragment al lui C. Argetoianu, reproduc doar o faramitura ;'Turtucaia inseamnă o dată mare in evoluția politică a țării noastre. (...) Cu Turtucaia a luat naștere la noi o mentalitate nouă și se poate zice că, odată cu dezastrul de la Turtucaia, s'a trezit și opinia noastră publică la conștiința datoriilor ei".

Da! Dar romanul se trezeste numai cand o ia peste bot.

Vorba tiganului: "da-mi Doamne mintea romanului cea de pe urma".
Cat despre bataliile inaintasilor nostrii, nu putem decat sa citim; nu avem dreptul moral sa comentam.
Intotdeauna am avut o clasa politica lacoma si avara.

Domnu geo 10

nu spune nimeni ca uriti pe Romani ! Vorbiti doar nedrept de inaintasii nostri Romani ! Ceea ce vedeti astazi nu trebuie amestecat cu atunci ,si nici o infringere pe cimpul de batalie nu trebuie sa atraga dupa sine " scormonirea" dupa murdaria din istoria nimanui nu numai a noastra ," cele bune sa se adune ,cele rele sa se spele ! ".Vedeti si dumneavoastra ce aberatii "de parere" aveti !Este destul de evident ,ce mai !

si ungurii,

nu numai bulgurii,"considera",ca teritorii Romanesti le apartin ,ba chiar si rusii "considera" ceva.Observ abnegatia calauzitore a maretelor povete pe care cu darnicie le oferiti,citez : "noi trebuie sa fim cei mai " (buni),ce ne ramine de facut ? decit sa fim pe viitor cei mai rusinati ,Nu ?. Apoi :" adevarul este ca pe ansamblu (?!?),Romania a pierdut...bla ,bla,...Am luat totusi loc la masa invingatorilor..." . Domnu Geo 10, sinteti un far calauzitor...bla,bla ,..si etc.

NU, Bulinelli, Geo nu este decat ...

o Slugă oarecum Academică a Liftelor ...
Din Seria "Noi suntem de Vină" Semnul In_Delebil al Slugilor Liftelor ...

Mai mult de atat, Apelantii la Pastile sunt Sub_Gradati de Serviciu ... :)):)):))

Slugi de Slugi de Lifte ... :)):)):))

Si TOŢI, To'arăsi, sunt Irefutabil de Ne ... :)):)):))_Dez_Bătuti LA_Vreme si In_Destul ... :)):)):))

Din "Lipsă de Penurie" li se trege Plezneala ...

Cocalari Cat_Cuprinde ...

Adică Alde Omiduouta care se joacă avec ... Boulloutza Singur(ă ...:)):)):)), in Tură,

adică pe Banii Statului Roman, Sanki, ei sunt Com_Batanti Secreti pe frontul IT ... :)):)):))

Ne injură Tot_Feluu',

To'arăsi,

de Lifte si Slugi D'Ale LOR pe acest Forum si Alde Labbarians se iau de Alde Gabierul, care se mai opun Căzăturilor ...

In Satisfactia Grasă de Djeg Moral al Notacks de Serviciu ... :)):)):))

Iată o Altă Pildă de Cockalar Behavior ...

Au sărit Garduu' Cazărmii cand s-a predat Istoria Romanilor si
ori se dau cu Liftele,
ori nu stiu NImic, dar STIU să injure Cel_Mai_Chinuit Popor European ...

De Unde stiu Io că sunt Sub_Gradati Incheierori de Pluton, Mici SI la Stat, SI la Minte ?

Pheyyyiii, Semnuu' In_Delebil este, pe langă

- Ochii _Care_Bat_Cuie ...

- Mentalitatea Cockalară care miroase urat, chiar cand respectă aparent Limbajul Formal ...

De Pildă Alde Geo respectă aparent Limbajul Formal ...

Dar se cufureste pre Sine cu Materiile Dreaqquului,
Pline de Ură la Adresa Romanilor ...

Care erup pe Totate, Toarăsi Orifitiile, inclusiv Cele Microscopice, Porii adică...

Spre Rusinea celor care il intovărăsesc, precum Ne_Ganditii in Răutate Prrostească sau Prrostie Verde_Rea ...

Dar, Semnul In_Delebil, de Electie, este Apelul la Pastile,

atunci cand Prrostia Omidutzească nu le dă Voie sa inteleagă ...

Omidoutza fiind Jurnalistă are :

- Pregătire Culturală Precară, dar plină de Ifose de Mama Omida Analitică ...

- dublă Sub_Ordonare, adică atunci cand este depăsită (Des ! ) in Carte,

apelează la Matraca Verbală a Insinuării de Psihoză ...

Mostenirea Sovietică a Străbunilor din Securitatea Boborului... :)):)):))

Acuu' au preluat-o SI Occidentalii ... :)):)):))

Cand vă spui Io că Toti, To'arăsii Lucrători cu Diplomă de Phishiatrie, Psihologie sunt ... :)):)):))

Ie-te Colea, Omidoutza are SI Tastatură Dedicată pe Forum, de IN_Drumare ... :)):)):))

pe langă Reportofonuu' din Buzunaruu' Halatului Alb ... :)):)):))
NU mai am Vreme să ii disec pe Totti, To'arăsi ...

Nici Acuu' nu prea aveam, da' trebuie să la mai dai peste Boticuu' Ne_Spălat, in schimb dat cu Ruj de Buze ... :)):)):)) indiferent de Sexuu' din CI ...

Va multumesc

As vrea sa fac o simpla precizare: nu sunt nici farul calauzitor, nici istoricul de serviciu, nici altceva. Nu urasc pe nimeni, nu urasc pe romani, nu am nimic cu ei. Sunt si eu unul din ei pana la urma.
Mi-am spus si eu o parere. Nu i-am impus-o nimanui, nu am jignit pe nimeni. Am vrut doar sa precizez asta.
Nu inteleg de ce o parere trebuie sa declanseze un atac personal. Eu am subliniat ca articolul e binevenit pentru ca noi prea am fost invatatati ca istoria noastra e plina de fapte glorioase si pline de curaj. Iar ceea ce vedem azi in jurul nostru este cu totul altceva.
Cu respect, va multumesc!

Asta inseamna istorie?

Cum adica, istoria este selectiva, ne amintim de ce a fost frumos iar ce nu ne-a reusit stergem cu buretele? Asta imi aduce aminte de metoda comunista de a scrie istoria, sper sa nu ne mai intoarcem la faza aia. Nu va mai imbatati cu apa rece, armata noastra a fost mereu condusa de incapabili si inarmata foarte prost, taranul roman era carne de tun pe front si nu prea conta in ochii strategilor conducatori de osti. Ca dovada, la Marasesti au invins doar datorita sacrificiului trupei ce a atacat in izmene si i-au dovedit pe nemti in lupta corp la corp...

Da,

O gresala a armatei romane care a dus la un macel.

 

Mai greseste si Armata Romana!

Ce? Tu n'ai gresit niciodata clatitele?

Armata....

nu a gresit. Greseala a fost a conducatorilor politici. Armata nu prea a avut timp sa lupte. Si nici cu ce. Luptatori erau oameni concentrati. Familiile lor erau muritoare de foame. Nu aveau nimic asigurat. Daca era ranit sau omorat familiile ramanea fara nici un sprijin. Oamenii isi doreau numai sa scape. Nu era razboiul lor. Tot politicienii se implicau si dezorganizau asigurarea pentru lupta. Fiecare politician cu interesele lui. Militarii erau purtati pe drum in loc sa fie lasati sa-si faca treaba. Si azi e la fel. Politicienii nu stiu nimic dar se implica si decid in toate. nu ii intereseaza rezultatul si partea de ciolan. si la urma arata cu degetul spre altii.

greseala armatei romane

cand ma gandesc la ce se intampla in ziua de azi la miniterul apararii nationale, ma ia groaza. Daca un "izmenar" precum Oprea a ajuns sa conduca minsterul, ce pretentii putem avea de la armata romana intr-un razboi? ()ce-i drept acum suntem in nato si ne conduc altii, dar parca si noi prea exageram cu incompetentii in posturi de ministrii

Antan tan tan ta...

Are o mare vina in ceea ce priveste dezastrul de la Turtucaia.
Una din conditiile intrarii Romaniei in razboi era inceperea unei ofensive a antan tan tan tei la Salonic!.
N-au miscat un degetzel!.
Romanii stiau ca altfel vor fi prinsi intr-un cleste.Fara "griji" la sud,la Salonic,Bulgarii si Nemtzii s-au ocupat pe indelete de Turtucaia.
Si asta este istorie ADEVARATA,pe care ar trebui s-o stie tot Romanul.
Prea multe fapte uita istoria prelucrata,cosmetizata,interpretata...
P.S.Cati Romani stiu ca in timp ce ostasii nostri mureau la Marasesti,ceva mai la sud,pe Siret,ostasii "aliati" rusi revolutionari paraseau frontul si mai rau,si-au vandut armamentul(si cel greu)inamicilor.Noroc ca aia n-au mai avut forta unui atac,dar si-au putut impune pacea aia rusinoasa de la Bucuresti.
Istoria este una singura.Suntem hraniti cu "interpretari".

 

Asa este!

Aveti dreptate. Istoria Romaniei a fost interpretate si rasinterpretata. La Tutucaia poate a fost o gresala de tactica, dar, intra-adevar, romanii au fost in fapt tradati de aliati.

Nu am fost tradati de aliati care pierdeau

milioane de tineri pe frontul de pe Marna si de la Verdun.
Nu am fost tradati nici la tratatul de pace.

@Chiaburu

Tradare este un termen dur.Armata Britanica avea deja un corp expeditionar la Salonic.Promisesera ca vor incepe ofensiva.N-au facut-o.Nu si-au respectat promisiunea.
Intrarea Romaniei in razboi le-a usurat mult situatia pe frontul de vest,atragand multe unitati germane in Transilvania.Asa au reusit sa treaca prin defileul Jiului.Unul din bunicii mei a murit acolo,la Targu Carbunesti.
Cat de corecti au fost aliatii in promisiunea lor?.In schimb aliatii i-au blamat pe Romani pentru pacea rusinoasa de la Bucuresti.Romania ramasese singura in est.Nemtii intrasera deja in Ucraina.

Romanii au fost intotdeauna moneda de schimb

Prima magarie din istorie care imi vine in minte e patarania in urma careia Mihai Viteazul si-a pierdut capul-la propriu.
Da' si noi le-am tras-o nemtilor in al II-lea Mondial de ne doare si acuma c...ru dupa "recunostinta" de care am avut parte de la emgleji si amerloci.

Poate aude si domnu geo 10,

de postarea dumneavoastra si va deveni un istoric de neinlocuit .

Tovarase KPK, dupa razboi multi viteji se arata

.

Folclor soldatesc

O Sarai ,Sarai, Sarai,
Noi ne batem si tu stai !
Francezii au cerut ca Romania sa intre in razboi si sa declanseze o puternica campanie in Balcani. Din motive politice intemeiate, guvernul Btratianu a sustinut ca luptele principale sa aiba ca obiectiv strategic Ardelul. Se deschidea astfel un front cu o deschidere mai mare decat cel din Franta. Strict militar ar fi fost mai corecta o aparare a trecatorilor montane si un atac care sa scoata Bulgaria din razboi dar privind peste aproape un secol Bratianu a avut dreptate. Nu sunt deloc de acord cu cei care afirma ca luptele de la Marasti ,Marasesti si Oituz nu au fost importante. Regalistilor le reamintesc ca in acea perioada grea pt Romania printul Carol a DEZERTAT si a fugit cu amanta la Odesa.

@neuron

Din comentariul tau pricepem c'ai fi republican mon cher.
Pai draga republicanule Carol s-a RETRAS la Odessa si din alte considerente.
Vezi ca si ceaska al tau s-a retras la Tragoviste cu savanta... pana l-au "tras" baietzii.
Conducatorii niciodata nu dezerteaza... se retrag!
:))

Toate armatele au suferit infrangeri

Nu exista armata care sa nu fi avut infrangeri. Armata romana s-a luptat intotdeauna cu eroism. Din pacate tehnologia era invechita, dusmanul era numeros si s-au facut greseli. Intrebarea este daca chiar la distanta de aproape 100 de ani s-au tras concluzii.

 

Dragi colegi de forum

De ce sariti asa pe Geo?Participarea noastra la al doilea razboi balcanic este cea mai mare greseala a istoriei noastre.Nu o spun eu,o spune Neagu Djuvara.Atunci am pierdut un prieten,Bulgaria,poate singurul vecin prieten.In alta ordine de idei,noiam primit in 1878 Dobrogea(Constanta si Tulcea) nu pentru ca era dreptul nostru istoric,ci pentru ca asa au vrut marile puteri:o Bulgarie prea aproape de Rusia,nu era pe placul Austro Ungariei,care imperiu austro ungar era interesat de o iesire la Marea Neagra.Si asa,am dat trei judete din sudul Basarabiei pentru a primi Dobrogea.

 

Dinule , mai citeste

In Balcani numarul romanilor era de ordinul milioanelor dar erau foarte raspanditi. Cadrilaterul, in care romanii erau minoritari urma sa compenseze alte teritorii romanesti si sa primeasca refugiati romani din intreaga zona balcanica. Dobrogea de nord era locuita de stramosii nostrii pe vremea cand bulgarii locuiau intre Volga si Urali. Drept multumire ca i-am ajutat in razboiul cu turcii din 77-78 rusii s-au facut stapani pe Basarabia dar au acceptat sa lase Romaniei Dobrogea. Situatia a convenit si altor puteri in vremea in care gurile Dunarii si stramtorile erau obiective strategice care nu trebuiau sa intre in stapanirea imperiului rus.

Aici ai zis-o bine

N-avea rost impunsatura aia de mai sus cu regalistii...

Cam aici e adevărul ...!

Istoria ne-a perpelit si ne-a rostogolit mereu intre presupusi prieteni si dusmanii lacomi de a inainta spre Europa...
Chestia e că am rezistat războaielor armate!Vom rezista si acestora economice,cu strategii diabolice?
Uneori mi se pare că chiar le dăm ajutor "prietenilor",
să ne cucerească inimile si averea tării!

Gresesti

In 1877-1878,Basarabia,mai putin cele 3 judete din sud(Ismail,Bolgrad si Cetatea Alba)erau incorporate in Imperiul Tarist.Cat despre romanii si mai ales aromanii raspanditi in Balcani,problema este la fel de valabila si acum.Am luat Cadrilaterul si am colonizat acolo aromanii,strabunii lui Becali.Am cedat in 1940 Cadrilaterul si am facut schimb de populatie cu Bulgaria.Pentru colonizarea aromanilor in Cadrilater,statul roman a facut eforturi importante in anii 1913-1940;au fost improprietariti de statul roman,Iar azi,platim prostia intrarii in razboiul contra Bulagriei;citeste legea 9/1998 si ai sa vezi cate beneficii au aromanii:terenuri intra si extra vilane,pensii in plus,scutiri de orice soi de impozit,transport urban,inerurban si cfr gratuit,telefonie fixa gratuita.Tie chiar iti convine sa platesti pentru greseala guvernului Titu Maiorescu?

Domnule Dinu,

Poate il inviti pe domnul Geo10 ,la un studiu pe teme istorice ,si va duceti la citeva conferinte pe tema data,va "aciuati",pe linga vreun profesor si mai puneti mina si pe ceva carti si studii,are sa va aduca mai putine ponoase .Interpretarea istoriei nu se poate face fara discutii si studii ,internetul ajuta, dar prea putin din pacate,cu informatie bruta si atit .

 

 

.......

Si pareai om normal ! Esti cumva dintre aia 52 de la M.A.I. ?

Eroi au fost,eroi sunt inca...

Si-or fi in neamul romanesc.Am fost,suntem si vom fi mereu un popor de sine statator care ne-am aparat doar tara si pamantul.Toti cei ce au venit asupra noastra aveau gand de cotropire,incepand cu romanii,continuand cu hunii,tatarii,turcii,austro-ungarii,nemtii si rusii.De aceea pana astazi ne-am pastrat autonomie teritoriala desi ne-au stirbit o parte din pamantul romanesc rusii cum ar fi nordul Bucovinei si Basarabia.Pacat ca felul in care ne comportam astazi ca popor nu ne aduce deloc onoare ci mai degraba rusine.S-a murit pentru acest pamant romanesc si au fost jertfe mari,si sa nu uitam ca daca nu am fi avut acel popor roman viteaz dintotdeauna astazi am fi vorbit turceste,nemteste sau ruseste.Am dat lumii valori si nume mari insa cine mai tine cont de asta?Niciodata nu va muri in constiinta noastra aceste amintiri si poate ca va da Dumnezeu sa se nasca inca romani care sa fie buni istorici si patrioti,pentru ca doar asta ne mai pastreaza astazi numele de roman.Avem "vecini si prieteni" cum ar fi Rusia si Ungaria care mereu ne sapa si ne-ar manca de vii,insa nu se va intampla asta atata vreme cat vom avea constiinta si nu vom vinde acest pamant romanesc platit cu sange de eroi.

 

Pagini de istorie...

Cu ajutorul forumistilor,care au uitat un timp-si
bine ati făcut!-de "eroii"zilelor noastre,politicieni-conducători,care chiar ar dezerta de la obligatii,in
fata banilor!Asta e arma sigură care controlează caractere...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor