Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un important tezaur din perioada dacica, descoperit in judetul Mures de un cautator de comori

Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 15:19
8602 citiri
Un important tezaur din perioada dacica, descoperit in judetul Mures de un cautator de comori
Foto: Bogdan Danescu / Inquam Photos/Hepta.ro

Un tezaur dacic complex, continand peste 60 de piese din argint si trei obiecte din aur, a fost descoperit in comuna Ernei, din judetul Mures, specialistii fiind de parere ca dateaza de la jumatatea secolului I inainte de Hristos.

Importanta descoperire arheologica a fost prezentata vineri, intr-o conferinta de presa, de directorul Muzeului Judetean Mures, Soos Zoltan, care a precizat ca este vorba de cel mai important tezaur din perioada respectiva din colectia muzeului. Tezaurul a fost identificat in urma cu aproximativ zece zile de Harsany Zsolt, un regizor din Mures, care are ca pasiune, in timpul liber, cautarea de comori.

Directorul Muzeului Judetean Mures a spus ca piesele, de o valoare "inestimabila", au fost curatate si conservate, in faza primara, de un specialist, pentru a putea fi prezentate, intrucat sunt realizate dintr-un argint pur, de 98 la suta, sunt foarte fragile si este foarte important ca ele sa fie conservate.

Arheologul Daniel Cioata, de la Muzeul Judetean Mures, a explicat ca acest tezaur din argint, prin morfologia pieselor "se inscrie in cadrul tezaurelor apartinand civilizatiei dacice clasice" si a adaugat ca, dupa ce au fost analizate atent piesele, tezaurul a fost datat, cu aproximatie, "undeva pe la jumatatea secolului I inainte de Hristos".

Arheologul a mai spus ca este un tezaur complex, care contine peste 60 de piese de argint, la care se adauga alte trei obiecte din aur.

"Este vorba de un set de piese de podoaba, e un set complex, pentru ca el cuprinde aproape tipurile de obiecte cunoscute in perioada civilizatiei dacice - coliere, bratari, pandantive, lanturi, diferite verigi. Printre cele mai importante obiecte sunt cele trei coliere din bara de argint, doua dintre coliere sunt torsionate, iar al treilea este format dintr-o bara simpla. Este o caracteristica a acestor seturi de coliere, daca sunt trei gasite, doua dintre ele au aceeasi morfologie, in timp ce al treilea difera", a explicat arheologul Daniel Cioata.

Acesta a amintit ca au mai fost identificate o serie de bratari realizate din bara de argint, "destul de masive", sau din sarma de argint, doua seturi de fibule, dar si mai multe pandantive.

Din punct de vedere al metalului din care au fost confectionate, cele mai importante piese ale tezaurului sunt trei pandantive din aur, care au forma de amfora.

Arheologul a opinat ca tezaurul a apartinut unui nobil din randul societatii dacice, iar importanta sa este data si de faptul ca a fost gasit intr-o zona in care descoperirile de epoca dacica sunt destul de putine.

"Acum, prin complexitatea lui, prin faptul ca piesele sunt destul de masive, prin faptul ca lipsesc, de exemplu, cerceii, ne putem gandi, intr-o prima faza, ca a apartinut unui nobil, unui barbat, din randul societatii dacice, din acea perioada. Importanta tezaurului este data, din punct de vedere stiintific, pe langa complexitate, pe langa modul in care s-au pastrat piesele, este data si de faptul ca a aparut intr-o zona, in zona Muresului Superior, unde asezarile, fortificatiile, in general descoperirile de epoca dacica, sunt destul de putine", a punctat Daniel Cioata.

Prezent la conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean Mures, Peter Ferenc, a spus ca este un moment deosebit si ca este foarte important ca acest tezaur "sa ramana acasa" si sa fie expus la Targu Mures.

"Pentru noi, aceste descoperiri sunt foarte importante, deoarece cunostintele noastre despre trecutul acestui judet vor fi mult mai vaste, mult mai largi (...) Pentru noi, ca si Consiliu Judetean si ca Muzeu Judetean Mures, cel mai important este ca acest tezaur sa ramana acasa, deci sa fie expus la Targu Mures si pentru acest lucru, cum am facut si pana acum, il vom sprijini pe directorul muzeului, domnul Soos Zoltan, ca intr-adevar acest tezaur sa ramana in Targu Mures. (...)

Cred ca, daca aceste exponate vor fi expuse in Muzeul Judetean, avem posibilitatea sa avem chiar mai multi vizitatori, chiar sa atragem turisti din alte zone ale tarii, pentru ca este vorba de un tezaur care, dupa cum am inteles de la specialisti, dateaza de circa 2000 de ani, dar date mai concrete vom avea cand va fi expertizat in Bucuresti", a punctat presedintele CJ Mures.

Cel care a facut importanta descoperire, Harsany Zsolt, a dezvaluit faptul ca a fost extrem de emotionat atunci cand a gasit primele piese si cand s-a gandit ca ar putea fi vorba de un tezaur. El a precizat ca a luat imediat legatura cu directorul muzeului si ca a predat piesele autoritatilor chiar a doua zi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#tezaur dacic descoperit Mures , #istoria culturii si civilizatiei