Werner von Braun, geniul nazist care i-a trimis pe americani pe Luna

Duminica, 25 Martie 2012, ora 23:59
8405 citiri
Werner von Braun, geniul nazist care i-a trimis pe americani pe Luna

Tanjea dupa un zbor pana la Luna, iar pentru acest vis era pregatit sa faca orice compromis. Chiar si un pact cu diavolul. Werner von Braun a creat arma-minune pentru nazisti, racheta V2, iar dupa razboi a lucrat pentru SUA.

Pe 23 martie, s-au implinit 100 de ani de la nasterea genialului constructor. Werner iubea rachetele, spatiul, stiinta si tehnologia. Inca din copilarie era pasionat de astronomie, iar parintii au incurajat entuziasmul sau.

"In 1925, la varsta de 13 ani, parintii mi-au daruit un mic telescop. Imi petreceam nopti intregi privind Luna si stelele", avea sa declare ulterior adultul Werner von Braun, preluat peste timp de Deutsche Welle.

Inca din copilarie, von Braun visa doar la un singur lucru: sa construiasca rachete si sa cucereasca spatiul. Tot ceea ce era legat de Luna si Marte il entuziasmau. Avea planuri ambitioase si visuri marete legate de satelitul natural al Pamantului, cu mult inainte ca americanii sa trimita primul om pe Luna. Mai mult decat atat, von Braun avea discursuri care priveau probleme concrete:

"Trebuie sa construim instalatii pe Luna, unde astronautii sa-si poata schimba costumele speciale. Ne sunt necesare si vehicule adaptate la caracteristicile suprafetei selenare, cu care astronautii sa faca explorari in zona", spunea el in perioada interbelica.

La acea vreme, tot ceea ce spunea Werner suna a science-fiction, dar pentru el totul era logica pur stiintifica. Chiar si in vremea cand invata ingineria mecanica, el incearca sa construiasca rachete. Banii insa erau marele obstacol in calea infaptuirii marelui sau vis. Regimul nazist ii permite sa-si indeplineasca visul, printr-un pact miselesc, dupa cum l-au numit multi. Von Braun a fost creatorul celebrei rachete V2, arma de la care Hitler astepta minuni.

In activitatea sa de constructie a rachetelor pentru nazisti, von Braun se folosea de munca prizonierilor de razboi, fiind avansat si in grad, pana la sturmbannfuhrer. Imediat dupa terminarea razboiului, in 1945, von Braun face parte din grupul celor aproximativ 100 specialisti nazisti, pe care SUA ii duce dincolo de Ocean. Insusi von Braun a fost surprins de generozitatea americanilor fata de el, in ciuda trecutului sau nazist.

Acest fapt nu a surprins foarte mult, americanii avand planuri mari cu specialistii lui Hitler. Americanii stiau ce ingineri si cercetatori aveau la dispozitie acum. Werner von Braun nu le insala asteptarile. El a fost un factor major, daca nu chiar decisiv, in dezvoltarea tehnicii militare americane de lupta in domeniul rachetelor de razboi, precum si in competitia spatiala cu URSS.

Von Braun a fost promovat pana la functia de consilier tehnic, in cadrul programului de constructie a rachetelor americane. A promovat cu succes conceptele sale despre stapanirea spatiului, a publicat numeroase articole pe aceasta tema, a aparut la televizor alaturi de Walt Disney, fiind cunoscut de intreaga America.

Americanul von Braun

Devine cetatean american, salvandu-si, intr-un fel, reputatia patata de colaborarea cu nazistii. Dupa ce sovieticii au lansat primul satelit artificial, von Braun raspunde provocarii cu satelitii din seria Explorer. In 1961 el primeste comanda demult visata: primul om care va ajunge pe Luna trebuie sa fie american. Tocmai racheta construita de el, Saturn, lanseaza pe orbita capsula Apollo 11, pe traseul catre Luna.

Numai ca, dupa misiunile Apollo, guvernul american a redus bugetul NASA si, la inceputul anilor '70, dupa cateva controverse interne, Werner von Braun paraseste Agentia Spatiala Nord-Americana. Peste cativa ani, se imbolnaveste de cancer la rinichi si moare la varsta de 65 de ani, in anul 1977.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Werner von Braun, #nazisti racheta Hitler, #Werner von Braun nazisti, #americani Luna , #istoria culturii si civilizatiei