Zile memorabile ce au zguduit lumea - partea I (Galerie foto)

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:49
4770 citiri
Zile memorabile ce au zguduit lumea - partea I (Galerie foto)
Foto: Top Tenz

Istoria secolul al XX-lea a fost plina de evenimente care au schimbat lumea. Omenirea a trait cu sufletul la gura, in special cand s-au petrecut intamplari dezastruoase, precum atacul de la Pearl Harbor, asasinarea presedintelui american John F. Kennedy sau a liderului de culoare Martin Luther King Jr.

De la tragedie la triumf, secolul al XX-lea a oferit o bogatie de amintiri atemporale, care au ajutat la configurarea viitorului lumii, potrivit Top Tenz.

Va prezentam mai jos mai multe zile memorabile, care au zguduit omenirea in ultimul secol.

Pearl Harbor

In cuvantarea presedintelui american, Franklin D. Roosevelt, data de 7 decembrie 1941 va ramane "o zi a infamiei". 70 de ani mai tarziu, aceste cuvinte sunt la fel de adevarate, ca si atunci cand au fost rostite.

Armatele lui Adolf Hitler au cucerit aproape toata Europa, iar fortele militare ale Japoniei au facut acelasi lucru in Asia si in Pacific. Intr-o duminica dimineata, avioanele japoneze au lovit baza aeriana de la Pearl Harbor, care era la acea data fortareata flotei americane din Pacific.

Atacul a durat mai putin de doua ore si a dus la scufundarea a 8 nave, avarierea a altor 13 si distrugerea unui mare numar de avioane. America a fost in stare de soc si imediat, in ziua urmatoare, pe 8 decembrie 1941, a declarat razboi Japoniei.

Asasinarea lui John F. Kennedy

Familia Kennedy a fost mentionata ca "familia regala a Americii", datorita specialei afinitati a acestor figuri legendare, care au ramas in inimile multor americani. Niciunul din aceasta familie nu a fost mai iubit decat John F. Kennedy.

El a fost ales in functia de presedinte al SUA in anul 1960. Sub conducerea sa America s-a implicat in razboiul din Vietnam si a avut loc criza rachetelor din Cuba.

Dar mandatul sau de presedinte se va termina tragic in timpul unei calatorii facute la Dallas, Texas. Pe 22 noiembrie 1963, John F. Kennedy a fost impuscat cu mai multe focuri de arma.

Asasinul a fost considerat Lee Harvey Osvald, care a fost arestat si ulterior ucis in timp ce se afla in arest. Teoriile conspiratiilor abunda insa cu privire la acest asasinat.

Asasinarea lui Martin Luther King

Miscarea pentru drepturile civile din Statele Unite a definit o intreaga generatie de americani. In lupta pentru egalitate, activitatea lui Martin Luther King Jr. s-a ridicat deasupra tuturor.

Eforturile neobosite ale lui King au fost legendare. Insa viata lui s-a sfarsit tragic intr-un hotel din Memphis, Tennessee. Asasinul, James Earl Ray, a fost condamnat la 99 de ani de inchisoare.

Dupa moartea lui King, americanii au iesit in strada in peste 100 de orase din intreaga tara. Astazi, America onoreaza activitatea lui King printr-o zi nationala.

Aselenizarea

Cand modulul Eagle a aterizat pe Luna in 1969, intreaga natiune americana a sarbatorit. Ideea unei calatorii in spatiu a captivat imaginatia fiecarui copil de pretutindeni.

Posibilitatea unei explorari a spatiului a devenit reala dupa lansarea primului satelit Sputnik de catre Uniunea Sovietica in 1957. Din acel moment a inceput o adevarata cursa intre Statele Unite si URSS.

In 1960, presedintele Kennedy a anuntat ca America va ajunge pe Luna intr-un deceniu. Astfel visul american s-a indeplinit pe 20 iulie 1969, cand Neil Armstrong a pasit pe suprafata Lunii.

"Acesta este un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire" sunt cuvintele primului astronaut ce a calcat pe satelitul Pamantului.

Citeste maine pe Ziare.com partea a doua a documentarului "Zile memorabile ce au zguduit lumea"

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#zile memorabile secolul XX, #catastrofe secolul XX, #evenimentele secolului XX , #istoria culturii si civilizatiei
Comentarii