Ziare.com

Retrospectiva 2008: Sa ii plangem pe Emil Palade si pe "Mama Africa"

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 18:08

   

Retrospectiva 2008: Sa ii plangem pe Emil Palade si pe "Mama Africa"
2008 a fost un an in care numeroase personalitati din politica, cinematografie, literatura, arte, sport, religie si stiinta au trecut in lumea celor drepti.

France Presse prezinta lista cu personalitatile care au murit anul acesta, printre care Suharto, Bronislaw Geremek, Paul Newman, Miriam Makeba sau Aleksandr Soljenitin.

Politica

Haji Mohamed Suharto, 86 ani, fost presedinte indonezian, a murit la 27 ianuarie. "Parintele dezvoltarii Indoneziei" era acuzat ca a fost cel mai corupt lider din lume.

Responsabil pentru o represiune anticomunista soldata cu 500.000-1.000.000 de morti (1965-1966), fostul dictator, alungat de la putere in 1998, a reusit sa scape de justitie

Georges Habache, 82 ani, fondatorul Frontului Popular de Eliberare a Palestinei a murit la 26 ianuarie

Alti oameni politici care au decedat sunt Raul Reyes, 59 ani, numarul doi al FARC - 1 martie, Manuel Marulanda, alias "Tirofijo", 79 ani, fondatorul FARC - 26 martie, Vo Van Kiet, 90 ani, fost premier vietnamez - 11 iunie, Bronislaw Geremek, 76 ani, personalitate a opozitiei anticomuniste poloneze si fost ministru de externe - 13 iulie, Fred Sinowatz, 79 ani, fost cancelar austriac - 11 august, Levy Mwanawasa, 59 ani, fost presedinte al Zimbabwe - 19 august, Hua Guofeng, 87 ani, fost numar unu al Partidului Comunist chinez si succesorul lui Mao Tze-tung la conducerea Chinei in 1976 - 20 august.

Cinematografie

Actorul australian Heath Ledger a murit la 22 ianuarie, la varsta de 28 ani. Au mai parasit aceasta lume si Richard Widmark, 93 ani, actor american - 26 martie si Dith Pran, 65 ani, cambodgian a carui poveste a inspirat filmul "Campurile mortii" - 30 martie.

La 31 martie a murit Jules Dassin, 96 ani, cineast american. Dassin a explorat toate genurile celei de a saptea arte. Victima a maccarthy-smului, a parasit tara in 1950 si s-a instalat in Grecia, unde a actionat impotriva dictaturii coloneilor. Autorul filmului "Niciodata duminica" era tatal cantaretului Joe Dassin, care a murit in 1980.

Charlton Heston, 84 ani, actor american a murit la 5 aprilie. A devenit celebru in filme ca "Ben Hur" - care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun actor in 1959 - si "Cele zece porunci". Militant antiavort, sustinator al dreptului la portarma, el a suferit de Alzheimer

A mai murit si Paul Newman, 83 ani, actor american, la 27 septembrie. Casatorit de 50 de ani cu actrita Joanne Woodward, era foarte apreciat pentru talentul sau actoricesc si activitatea umanitara. in afara de drepturile civice, dezarmarea nucleara si ajutarea copiilor bolnavi de cancer, el milita impotriva drogurilor si alcoolului in randul tinerilor.

Youssef Chahine, 82 ani, cineast egiptean a decedat la 27 iulie. Nascut in Alexandria cosmopolita, a produs o opera intimista si angajata politic. Avand Egiptul drept fundal, a transpus in opera ideile sale de stanga si antiislamiste. Opera sa i-a adus in 1997 premiul la Cannes, dupa Ursul de argint la Berlin

Muzica, dans

"Mama Africa", prima femeie de culoare care a primit un premieru Grammy, a murit la 10 noiembrie. Odata cu ea, au pasit in 2008 in lumea celor drepti si Ivan Rebroff, 76 ani, cantaret australian - 27 februarie, Isaac Hayes, 65 ani, legenda americana a muzicii soul - 10 august si Mauricio Kagel, 76 ani, compozitor germano-argentinian - 18 septembrie

Literatura, media, istorie

Arthur C. Clarke, 90 ani, scriitor britanic de SF, a murit la 19 martie. Au mai decedat si Aime Cesaire, 94 ani, scriitor originar din Martinica - 17 aprilie si Tchinghiz Aitmatov, 79 ani, scriitor kirghiz - 10 iunie.

Aleksandr Soljenitin, 89 ani, scriitor rus, a murit la 4 august. Scriitorul rus a vorbit despre sistemul concentrationist sovietic in "O zi din viata lui Ivan Denisovici", "Primul cerc" si "Arhipelagul Gulag".

Laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1970, i-a fost retrasa cetatenia sovietica in 1974 si a fost expulzat din URSS. A trait in Germania, Elvetia si in SUA, inainte de a reveni in Rusia in 1994, dupa caderea URSS.

Arte frumoase

Robert Rauschenberg, 82 ani, pictor, sculptor si compozitor american, a murit la 13 mai. Urmasul american al lui Marcel Duchamp a marcat, in anii '50, tranzitia de la expresionismul abstract la "pop-art". Este unul dintre cei mai bine cotati artisti pe piata artei contemporane

Yves Saint-Laurent, 71 ani, designer francez si-a luat si el ramas bun de la creatiile sale vestimentare.

Sport

Sir Edmund Hillary, 88 ani, alpinist neozeelandez, prima persoana care a cucerit varful Everest, a murit la 11 ianuarie.

Bobby Fischer, 64 de ani, campion american la sah, a murit la 18 ianuarie.

Religie

Aleksei al II-lea, patriarhul Moscovei si al tuturor rusilor, a murit la 5 decembrie.

Stiinta

George Emil Palade, in varsta de 95 de ani, om de stiinta de origine romana, care a primit premiul Nobel pentru medicina in 1974, a murit la 7 octombrie, in California.

Biologul si medicul american de origine romana George Emil Palade s-a nascut la Iasi in 19 noiembrie 1912.

Emil Palade a fost un deschizator de drumuri prin descoperirile sale in domeniul biologiei moleculare, iar in octombrie 1974, Academia Suedeza i-a conferit, alaturi de Albert Claude si Cristian de Duve, Premiul Nobel pentru Medicina, cea mai inalta distinctie stiintifica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1790 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor