"Numitorul comun: Moartea", la Muzeul Taranului Roman

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 13:26
4830 citiri
"Numitorul comun: Moartea", la Muzeul Taranului Roman

Muzeul National al Taranului Roman gazduieste, vineri, la ora 15, in Sala Foaier, vernisajul expozitiei "Numitorul comun: Moartea".

Vernisajul va fi urmat de proiectia filmului "Patru feluri de a muri", un documentar in regia lui Nicolae Margineanu despre crimele fostului regim comunist. Expozitia va fi deschisa pentru public in perioada 21 octombrie - 6 noiembrie 2011, conform unui comunicat remis marti Ziare.com.

Expozitia a fost realizata de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR) si de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, beneficiind si de colaborarea Institutului pentru Libera Initiativa si a muzeelor de istorie din Turda si Aiud.

Vernisajul prezinta o serie de actiuni de cautare si deshumare a unor opozanti ai regimului comunist, care au fost executati de Securitate, fara judecata, in perioada anilor 1948 - 1952. Aceste actiuni au avut loc in urma cercetarilor de teren si pe baza unor solicitari venite din partea rudelor si urmasilor celor ucisi, fiind desfasurate in perioada anilor 2007 - 2010.

Cazurile prezentate in cadrul expozitiei cuprind un numar de 22 de persoane executate, toate prin impuscare, 21 dintre acestea fiind descoperite si apoi deshumate prin metode arheologice pe teritoriul mai multor localitati din tara. In aceste localitati, cei ucisi au fost ingropati fie in gropi individuale, fie in gropi comune.

Unul din cazurile prezentate abordeaza problematica unei persoane ucise in satul Musca, com. Lupsa, jud. Alba, al carui mormant a fost cautat in mai multe randuri, insa acesta nu a fost gasit.

In cazul vernisajului vor fi prezentate obiecte descoperite asupra celor ucisi, fotografii de familie, fotografii provenite din arhiva fostei Securitati sau facute in timpul actiunilor arheologice de deshumare, imagini video de la deshumari si interviuri cu rude si urmasi sau cu anumite persoane care i-au cunoscut pe cei executati.

Expozitia se adreseaza in primul rand tineretului, elevilor si studentilor, dar si tuturor celor care au cunoscut sau nu in mod direct perioada comunista, insa stiu prea putin sau deloc despre atrocitatile si victimele directe ale Securitatii la inceputurile regimului comunist in Romania.

Expozitia "Numitorul comun: Moartea" a fost prezentata pana in prezent in numeroase orase din tara si din strainatate.

F.N.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#expozitie Muzeul Taranului Roman, #expozitie numitorul comun moartea , #muzee
Comentarii
Poza Val
Val
rank 5
Foarte interesant ! Bravo organizatorilor !