Mii de obiecte de muzeu, inclusiv monede din aur si argint, disparute dupa Revolutie

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 23:16
5965 citiri
Mii de obiecte de muzeu, inclusiv monede din aur si argint, disparute dupa Revolutie
Foto: roportal.ro

Mii de bunuri, intre care monede din metale pretioase, au disparut, dupa Revolutie, din muzeele satesti aflate pe raza judetului Prahova, autoritatile neputand sa estimeze care este valoarea acestora.

Conform unui raport al Directiei Judetene pentru Cultura Prahova prezentat joi, in sedinta Colegiului Prefectural, dupa caderea comunismului multe dintre muzeele satesti au fost sparte si pradate, un inventar al bunurilor efectuat in 1999 aratand ca peste 2.000 de piese au disparut.

Potrivit sursei citate, in anul 1974 s-a cerut primarilor comunelor din judet infiintarea de muzee satesti in fiecare localitate, iar pana in 1989 au fost create 97 de muzee scolare si colturi muzeistice in care erau expuse 7.910 bunuri.

"Dupa caderea regimului comunist, interesul pentru aceste muzee scolare a scazut, multe dintre ele fiind sparte si sustrase monedele de metal pretios (de exemplu muzeele scolare din Ciorani, Poienarii Apostoli, Provita, Muzeul Liceului din Slanic, Scoala generala nr. 3 din Baicoi, Scoala generala din Bertea, Scoala generala nr. 2 din Breaza, Muzeul Scolii din Poienarii Rali, Scoala din Potigrafu, Scoala generala din Starchiojd). Si la Sangeru muzeul satesc a fost pradat, iar acoperisul salii de expozitie s-a prabusit, ploaia a udat unele piese", se arata in raportul citat.

In anul 1999, specialistii prahoveni au verificat situatia acestor muzee, constatand ca 2.451 dintre cele 7.190 de bunuri inregistrate disparusera.

Bunurile muzeale au disparut in totalitate din 27 de scoli si din Casa elevilor din Mizil, iar 31 de scoli isi pierdusera o parte din bunurile muzeale.

Directorul Directiei Judetene pentru Cultura Prahova, profesorul Constantin Stere, a declarat ca o parte dintre miile de bunuri ce nu s-au mai regasit in muzee au fost luate inapoi de cei care le donasera, fiind vorba, printre altele, despre monede gasite de localnici, razboaie de tesut, masini de tors, fusuri, covoare vechi sau carti, iar o parte s-au furat, insa nu poate estima valoarea acestora.

"Cand eu am venit in zona aceasta, ca eu am lucrat la Mures pana in anii '93, '94, am fost la cateva puncte din acestea ca sa verificam daca mai sunt si am fost la Mizil, de exemplu, care a disparut complet si era un muzeu destul de consistent. Profesorul care avusese grija si care a fost un fel de muzeograf decedase.

Am intrebat unde sunt (bunurile - n.r.) si au aratat toti cu degetul spre mort. Acolo era vorba despre cateva sute de piese despre care nimeni nu a mai putut spune nimic. (...) In '90 a fost o nebunie generala, toata lumea credea ca are dreptul sa faca orice si autoritatea statului nu mai exista. Ca atare, fiecare s-a dus si si-a luat ce a vrut si de unde a vrut", a explicat Constantin Stere.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#monede vechi muzee, #disparitie monede muzee, #bunuri muzeale disparute , #muzee