Ziare.com

Ministerul Culturii nu a inceput restaurarea la Muzeul Enescu dintr-un motiv stupid

Luni, 21 August 2017, ora 22:04

   

Ministerul Culturii nu a inceput restaurarea la Muzeul Enescu dintr-un motiv stupid
Dupa ce timp de 7 ani nu s-a facut nimic, Guvernul promite ca se va misca ceva si pentru restaurarea Muzeului Enescu.

Palatul "Cantacuzino" - Muzeul National "George Enescu" va fi supus unui proces de consolidare, restaurare si amenajare, care va dura 24 de luni dupa semnarea contractului de executie a lucrarilor, anunta Ministerul Culturii. Asadar, mai dureaza.

Cladirea va fi supusa unui amplu proces de cercetare si analizare, revizuire, restaurare si refacere a tuturor componentelor si detaliilor arhitecturale, de la soclul cladirii pana la invelitoarea din tabla de zinc, la tamplaria din lemn sau metal a usilor si ferestrelor, la pardoseli si tencuieli.

Precizarea ministerului vine in urma unor informatii aparute in presa referitoare la starea de degradare a Palatului "Cantacuzino".

Dar de ce nu s-a facut nimic, desi de 7 ani s-au alocat niste bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si in martie s-a aprobat si o hotarare de guvern ca puna si Romania partea ei de fonduri? Aici apare stupizenia.

"In luna martie 2017, Guvernul Romaniei a aprobat, prin HG, indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii "Consolidare, restaurare si amenajare a Muzeului National 'George Enescu' - Palatul 'Cantacuzino'" si a anexei, ce compun ansamblul muzeal.

Conform procedurii, documentatia aferenta proiectului ar fi trebuit transmisa spre avizare Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale. Procesul de avizare a trenat pana in prezent intrucat, la nivelul ministerului, nu a existat acest consiliu.

Interpretari contradictorii ale regulamentelor in vigoare au blocat o lunga perioada infiintarea CTE dar, in aceasta luna, conducerea ministerului a luat toate masurile pentru ca aceasta structura administrativa sa se constituie in cel mai scurt timp posibil si astfel procedura de avizare sa fie deblocata", precizeaza MCIN.

Potrivit comunicatului de la minister, dupa obtinerea avizului, institutia va demara procedura de achizitie publica pentru atribuirea contractului de executie a lucrarilor, care se vor desfasura pe o perioada de 24 de luni dupa semnarea acestuia.

Valoarea investitiei este estimata la 45,41 milioane de lei, inclusiv TVA.

Finantarea proiectului se va realiza atat din imprumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, cat si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Imprumutul acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei se deruleaza conform HG nr. 191/ 2007 pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si BDCE, destinat finantarii Proiectului F/P 1562 (2006) privind reabilitarea monumentelor istorice din Romania, cu completarile ulterioare.

Palatul "Cantacuzino" a fost construit intre anii 1898 - 1900, dupa proiectul arhitectului I. D. Berindey, impreuna cu o serie de remarcabili colaboratori precum G. D. Mirea, Costin Petrescu, Arthur Verona, Nicolae Isidor Vermont pentru picturile monumentale, Frederick Stork si Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi si Casa "Krieger" din Paris pentru decoratia interioara, tapiserii, candelabre, lampi, vitralii etc.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Muzeul Enescu restaurare
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2826 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cum adica ca....

..."cel mai bun guvern pe care l-a avut Romania vreodata" guvern ulamisto-pesederast-kkrinist kkondus de vestitul dottore dedottorat copy lot tonta viorel viktorarsch a stat cu palm'n fund si nimica n-a fakkut dekkat a ars gazu' de pomana platit din biruri cu japca stranse de la romani?
si, de unde stim noi ca ce facu akku gobernu pesederast a lu' hagi tudose cand numitu' hagiu alta cheltuieli mari avu' si pe Enescu la coada calului nu-l va muta din nou??

 

"Merge si asa " e deviza MITICILOR

Stiu doar semna lista te platac salariilpor ori ridica plicul.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor