Ziare.com

Muzeul Colectiilor de Arta va fi inaugurat luni

Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:23

   

Muzeul Colectiilor de Arta va fi inaugurat luni
Muzeul Colectiilor de Arta va fi inaugurat oficial luni, dupa un amplu proces de consolidare si renovare a cladirii si dupa restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal, 34 de colectii putand fi admirate de vizitatori pentru prima data dupa 1986.

Evenimentul va avea loc la ora 18:30, iar participarea se face exclusiv pe baza de invitatie.

Publicul va putea vizita muzeul incepand de marti, ora 11:00, programul fiind de sambata pana miercuri, intre orele 11:00 si 19:00 in perioada mai - septembrie si intre 10:00 si 18:00 in perioada octombrie - aprilie. Joia si vinerea muzeul este inchis.

Istoria muzeului

Muzeul Colectiilor de Arta este gazduit in cladirea fostului Palat Romanit. Edificiul, a carui constructie a inceput in jurul anului 1812, dupa incendiul devastator din 1802 care a transformat in cenusa cea mai mare parte din casele de lemn ale Capitalei, este unul dintre reperele importante ale inceputurilor arhitecturii moderne din Bucuresti.

Finalizat de vistiernicul Grigore Romanit (Romanet), al carui nume il poarta, palatul a fost supus de-a lungul timpului unor transformari masive, ramanand insa un martor al vietii politice, sociale si culturale a Capitalei.

Inaugurat in 1978 ca sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeul Colectiilor de Arta reuneste intr-un singur asezamant donatiile facute de-a lungul anilor de colectionari cu merite deosebite in pastrarea unui valoros patrimoniu artistic.

Din 1986 pana in 2009 muzeul a fost deschis partial pentru public, in diferite formule (corpurile B si C pana in 2002, corpul A in perioada 2003-2009), iar la inceputul anului 2009 a fost inchis, ca urmare a avansarii lucrarilor de consolidare si restaurare, finantate prin imprumutul oferit Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, in vederea reabilitarii monumentelor istorice reprezentative.

In prezent, in urma unei solide reconstructii si reamenajari, fostul Palat Romanit poate valorifica intr-o viziune moderna patrimoniul muzeal pe care il gazduieste. Colectiile prezentate, care ocupa integral cele trei corpuri ale cladirii, cuprind lucrari de arta romaneasca moderna, arta romaneasca populara, dar si lucrari de pictura, grafica, sculptura si arta decorativa de provenienta occidentala sau orientala.

Expunerea lor tine seama de specificul patrimoniului, urmarind redarea configuratiei originare a fiecarei colectii, intr-o prezentare coerenta atat sub raport cronologic, cat si sub raportul filiatiilor stilistice.

O conferinta de presa dedicata anuntarii evenimentului va avea loc, joi, de la ora 11.00, la sediul Muzeului Colectiilor de Arta (Calea Victoriei nr. 111), dupa conferinta reprezentantii presei urmand a beneficia de un tur ghidat al muzeului si vor putea filma/ fotografia aspecte generale ale colectiilor.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 454 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo !

Mult succes la public cit mai numeros.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor