Muzeul satului din Sibiu deschide pentru public case sasesti din Cisnadioara, Seica Mica si Hamba

Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 17:25
6767 citiri
Muzeul satului din Sibiu deschide pentru public case sasesti din Cisnadioara, Seica Mica si Hamba
Foto: Casa din Cisnadioara / C.N.M. ASTRA

Muzeul ASTRA din Sibiu anunta deschiderea a trei noi case sasesti disponibile spre vizitare, casele sasesti din Cisnadioara, Seica Mica si Hamba.

Vernisajul este marcat printr-o serie de evenimente la care comunitatile locale sunt invitate sa participe alaturi de vizitatorii muzeului. Acestia din urma vor putea cunoaste mai bine cele trei localitati prin intermediul monumentelor detinute de muzeu, al modului de organizare al interiorului lor si prin povestile reprezentantilor comunitatilor amintite.

Tot cu acest prilej, vor fi organizate demonstratii culinare cu preparate sasesti si romanesti, iar vizitatorii vor fi invitati sa ia parte la ateliere mestesugaresti de tamplarie, de pictat mobilier si de impletit paie, sustinute de mesteri populari. Buna dispozitie va fi asigurata de ansambluri folclorice sasesti de muzica si dans.

Evenimentele sunt strans legate de Zilele Europene ale Patrimoniului si sunt parte integranta a proiectului Ziua Patrimoniului European. Traditii diferite, valori comune.

Casele din Hamba - stanga si Seica Mica - dreapta

Duminica, 24 Septembrie 2017, incepand cu ora 12:00, are loc si vernisajul Gospodariei de agricultor din Almas, judetul Arad. Reprezentanti ai comunitatii vor anima gospodaria si ii vor imbia pe vizitatori cu bucate alese, precum: placinte almasene, "cocorei" (gogosi), cozonaci, "mniere de prune" - un magiun preparat din roadele locului, care individualizeaza traditiile pomicole si ale preparatelor din fructe specifice zonei. Totodata, almasenii vor reconstitui o traditie veche, aceea a incondeierii oualor.

De asemenea, producatori hunedoreni, participanti ai Caravanei Produs in Hunedoara, vin la Targul de tara cu dulceturi si siropuri (Casa Maria), produse apicole (Gabriela Smuczer), produse din carne - inclusiv carnatul de sacaramb, produs traditional atestat (Casa Turcanu), placinte padurenesti - Poienita Voinii (Munteanu Aurelia).

In cadrul acestui eveniment, organizat de catre Asociatia producatorilor de produse traditionale si ecologice Hunedoara, cu sprijinul Consiliului judetean Hunedoara, se vor prepara virsli (produs traditional in curs de atestare) si tocana cu mamaliga, specifica judetului Hunedoara.

Vizitatorii muzeului vor putea, totodata, asista si participa la ateliere de morarit organizate la moara cu ciutura din Svinita, judetul Mehedinti, aflata in cadrul muzeului.

Actiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finantarea Consiliului Judetean Sibiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#muzeul satului sibiu, #case sasesti sibiu , #muzee