Noaptea muzeelor 2013: Cozi de sute de persoane in centrul Bucurestiului

Sambata, 18 Mai 2013, ora 23:55
2804 citiri
Noaptea muzeelor 2013: Cozi de sute de persoane in centrul Bucurestiului

Noaptea Muzeelor i-a atras in numar mare si in acest an pe bucuresteni, care sambata seara au invadat centrul Capitalei, formand cozi pentru a vizita expozitiile si a participa la evenimentele pregatite de institutii ca Antipa, Muzeul National de Arta al Romaniei si Biblioteca Centrala Universitara.

Vedeta Noptii Muzeelor in Bucuresti pare a fi si in acest an Antipa. Cateva sute de persoane au format o coada imensa din fata Muzeului Antipa inspre soseaua Kiseleff si pana in strada Monetariei, sperand sa reuseasca sa intre in cladirea care gazduieste expozitia "The Human Body". Biletele pentru aceasta expozitie, in aceasta noapte, sunt reduse la 20 de lei, pentru toate categoriile de cumparatori.

Si Muzeul National de Geologie pare sa fi intrat definitiv in gratiile bucurestenilor pasionati de Noaptea Muzeelor. Astfel, la editia din acest an, la fel ca la cele din anii trecuti, oamenii au format o coada mare in fata institutiei pentru a vizita expozitiile permanente ale institutiei. Pe langa aceasta, vizitatorii sunt intampinati cu expozitia temporara de sculptura in piatra "Mari Adormite- pietre, fosile, arta". Mircea Tocaci, artist plastic, alaturi de Muzeul National de Geologie, propune astfel o incursiune in depozitele marine de varsta cretacica de pe Valea Teleajenului.

Nici Muzeul Taranului Roman (MTR) nu i-a lasat indiferenti pe bucuresteni, care au invadat curtea institutiei muzeale. De asemenea, pana la caderea serii, la MTR au putut fi vizitate gratuit si expozitia permanenta si expozitiile temporare, tema Zilei Internationale a Muzeelor fiind la aceasta institutie, in acest an, "Muzeele (memorie + creativitate) = progres social".

Pe langa Piata Victoriei, un alt punct intens circulat sambata seara este si Piata Revolutiei, unde mii de oameni asteapta la cozi sa viziteze Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR). Anul acesta, MNAR a inaugurat pentru public somptuoasele spatii recent restaurate din corpul central al institutiei: Sufrageria regala, Sala Tronului si Scara Voievozilor, care au fost doar partial accesibile vizitatorilor inainte de renovare. Astfel, pana la ora 04.30, publicul este invitat sa viziteze expozitia "Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal", care isi propune sa reconstituie momente din istoria familiei regale (in anexa Salii Tronului) si a Palatului Regal (in anexa Sufrageriei Regale).

Peste drum de MNAR, Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" si-a deschis portile publicului larg pentru bucuresteni, care stau de asemenea la coada pentru a vizita institutia. Biblioteca a promis ca in aceasta noapte "se va dezvalui iubitorilor de cultura si de frumos prin tururile ghidate si expozitia de carte veche organizata in Corpul Boema".

Atmosfera de mister este completata de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, si elevii Scolii de Muzica si Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzica Earth, Wind and Drums completeaza programul noptii si imbina standarde de jazz precum Looni's Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, incercand sa reinvie atmosfera anilor '60.

Noaptea Muzeelor, sarbatoarea institutiilor muzeale, este organizata si in acest an, in noaptea de sambata spre duminica, in peste 100 de institutii din Bucuresti si din tara, care si-au deschis portile vizitatorilor cu expozitii si evenimente speciale, la care sunt asteptati zeci de mii de oameni. Acestea se alatura celor peste 3.000 de muzee care participa la Noaptea Muzeelor in Europa.

Noaptea Muzeelor este un eveniment initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a noua editie. Noaptea Muzeelor are loc in fiecare an sambata, in jurul datei de 18 mai - Ziua Internationala a Muzeelor, sarbatoare instituita de International Council of Museums.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#noapte muzee 2013, #cozi noapte muzee 2013, #cozi Antipa , #muzee