Ziare.com

Noaptea Muzeelor ar putea fi afectata de protestul angajatilor

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 11:52

   

Noaptea Muzeelor ar putea fi afectata de protestul angajatilor
Angajatii muzeelor nationale pregatesc un protest care ar putea afecta evenimentul Noaptea Muzeelor din 20 mai si propun deja un program al manifestarilor.

Muzeografii, restauratorii, cercetatorii vor avea pancarte de tipul "Muzeograf - #Exist -#NuMaiRezist" si vor merge in "plimbare" la Ministerul Culturii si Finantelor, la Parlament si la Guvern, potrivit mesajului transmis de Sindicatul Lucratorilor in MNIR.

"Dragi colegi nevazuti, neauziti, neimportanti si considerati cantitate neglijabila pentru Ministerul (ministrul Culturii), pregati-va si mobilizati-va pentru o primavara efervescenta si o vara incendiara! Si pentru o 'Zi a Muzeelor' si o 'Noapte a Muzeelor' de neuitat! Desfasurate sub deviza 'Lucrez intr-un Muzeu - #Exist - #NuMaiRezist!'", se arata in mesajul transmis angajatilor din muzee.

Sindicatul Lucratorilor din MNIR a propus si un programul de protest.

"Vom pregati pancarte pentru a fi printate peste tot in tara, machete de postere realizate din colaje cu salarizari din muzee de pe fluturasii din tara pentru a fi expuse pe calareti in zonele de acces a publicului, imprimeuri pentru tricouri (Muzeograf -#Exist -#NuMaiRezist, Conservator - #Exist-#NuMaiRezist, Restaurator - #Exist-#NuMaiRezist, Om al Muzeului -#Exist-#NuMaiRezist) ", mai transmit protestatarii.

De Ziua Muzeelor, protestatarii vor vizita, "ca la o plimbare, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor, Parlamentul, Guvernul, iar apoi ne vom opri in fata Muzeelor.

De Noaptea Muzeelor, fiecare la muzeele noastre, vom purta tricourile, ne vom plimba in tacere cu pancartele si vom organiza mici expozitii pe panouri tip calaret sau sandwich la coada de acces", subliniaza angajatii din muzeele nationale.

"Saptamana aceasta ne vom intalni cu cei din sindicatul MNIR, vom discuta metodologia de lucru, sa vedem pe cine ne putem baza pentur acest protest", a declarat Dragos Neamu pentru News.ro.

Zeci de institutii de cultura, scrisoare comuna catre Sorin Grindeanu

Revendicarile angajatilor din muzeele nationale sunt "regandirea pachetului salarial (asa cum a fost regandit si pentru anagajatii din artele spectacolului), deblocarea achizitiilor, care nu se mai fac din perioada Boc, si un alt punct important ar fi ca asociatiile tip Reteaua Nationala a Muzeelor sa fie consultate pentru orice problema care se refera la activitatea lor. Sa devina o obisnuinta. Este jenant sa o introducem in pachetul de revendicari", a mai explicat Dragos Neamu.

Peste 60 de institutii de cultura au transmis o scrisoare deschisa prim-ministrului Sorin Grindeanu prin care cer modificarea legislatiei privind protejarea patrimoniului cultural si eliminarea discrepantelor salariale din institutiile muzeale, dar si inceperea procedurilor pentru lansarea proiectelor dedicate Centenarului.

Intre semnatari se numara Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National Brukenthal, Muzeul National Peles, Muzeul National Cotroceni, Muzeul "Casa Muresenilor" si Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 933 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor