Noi amenintari cu proteste: Directorul Muzeului Taranului, gata sa scoata oamenii in strada

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 16:39
2369 citiri
Noi amenintari cu proteste: Directorul Muzeului Taranului, gata sa scoata oamenii in strada
Foto: Wikipedia.org

Directorul Muzeului Taranului Roman, Virgil Nitulescu, a declarat luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca daca hotararea de guvern privind comasarea MTR cu Muzeul Satului va fi reluata, personalul acestei institutii va reactiona fata de o asemenea decizie ajungand chiar la proteste de strada.

Virgil Nitulescu declara saptamana trecuta, marti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, ca o eventuala unificare a institutiei pe care o conduce cu Muzeul Satului ar elimina din viata publica a Capitalei "un loc de cultura ce are o semnificatie aparte".

Scrisoarea deschisa a fost trimisa in contextul in care in aceeasi zi, dupa ce liberalul Gigel Stirbu a depus juramantul de investitura in functia de ministru al Culturii, presedintele Traian Basescu l-a sfatuit pe acesta, in particular, sa nu comaseze Muzeul Taranului cu Muzeul Satului.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anuntat miercuri seara ca Muzeul Antipa nu va trece in subordinea Ministerului Mediului, desi un asemenea demers ar fi permis accesarea de fonduri europene.

"Muzeul Antipa este cel mai de succes muzeu in acest moment din Bucuresti, din Romania ca numar de vizitatori, ca programe desfasurate, ca venituri si are nevoie de o extindere. Alaturi (...) este Muzeul Taranului Roman, fostul muzeu al Partidului Comunist Roman (...) care ar avea niste spatii disponibile. A venit cineva cu aceasta idee. Am lasat-o balta, ca daca a ajuns sa se politizeze", a afirmat primul-ministru, intr-o emisiune la Romania TV.

"Multumesc domnului prim-ministru ca a ales sa faca un pas inapoi pentru moment. Sper ca acest 'pentru moment ' va fi pentru totdeauna", a declarat directorul MTR in cadrul conferintei de luni.

Nitulescu a spus ca nu isi doreste sub nicio forma sa se ajunga la proteste de strada. De asemenea, directorul MTR a afirmat ca el si colegii sai, directorul Muzeului Antipa si directoarea Muzeului Satului, au fost asigurati de noul ministru al Culturii, Gigel Stirbu, ca nu va semna hotararea de guvern privind comasarea.

Directorul MTR a declarat ca de la anuntarea eventualei hotarari de guvern privind comasarea, institutia pe care o conduce a fost sustinuta de aproximativ 600 de persoane, printre care fosti ministri ai culturii precum Theodor Paleologu si Puiu Hasotti, dar si de Adrian Cioroianu, Catalin Predoiu si Traian Basescu.

Intrebat cat de aproape a fost Muzeul Taranului Roman de o comasare, Nitulescu a raspuns: "Ne-a trecut glontul pe la ureche".

Ce planuri sunt la Muzeul Taranului Roman

Lucrarile de consolidare in valoare de aproximativ 6 milioane de euro pentru cladirea Muzeului Taranului Roman (MTR) vor incepe in septembrie anul viitor si vor dura doi ani, a anuntat directorul institutiei, Virgil Nitulescu, luni, intr-o conferinta de presa.

Suma alocata provine dintr-un fond de 250 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, obtinut in 2005, fond din care au fost finantate lucrarile de reabilitare pentru mai multe imobile, precum cladirea Teatrului National Bucuresti sau cladirea Operei Nationale Bucuresti.

Printre obiectivele lucrarilor ce vor demara in toamna se numara reamenajarea salii "Horia Bernea" si crearea unui nou spatiu de expozitii permanente in una din mansardele Muzeului Taranului Roman.

Nitulescu a subliniat ca expozitia permanenta a muzeului nu va fi inchisa total in timpul lucrarilor.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Muzeul Taranului Roman consolidare cladire, #MTR lucrari consolidare septembrie, #Director MTR Nitulescu consolidare , #muzee