Patrimoniul inestimabil de la Muzeul Literaturii, in pericol. Muzeul se inchide

Vineri, 13 Iunie 2014, ora 21:57
5116 citiri
Patrimoniul inestimabil de la Muzeul Literaturii, in pericol. Muzeul se inchide
Foto: Facebook / ARCEN

Tezaurul din Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR) va fi mutat la Casa Presei, a decis primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cu foarte putin timp inainte ca muzeul sa fie evacuat, iar patrimoniul scos in strada pentru ca imobilul a fost retrocedat de peste 10 ani.

"Primaria Municipiului Bucuresti se ocupa deja de igienizarea si pregatirea spatiului si are in responsabilitate si intretinerea lui ulterioara, astfel incat valorile inestimabile ale Muzeului National al Literaturii Romane sa fie pastrate in conditii optime si de maxima siguranta. In perioada imediat urmatoare, vor fi facute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat functionarii Muzeului National al Literaturii Romane, pentru expunerea tezaurului literar, pe masura prestigiului institutiei de cultura", se arata intr-un comunicat remis presei de Primaria Capitalei, informeaza Mediafax.

La randul sau, directorul muzeului, Ioan Cristescu, a anuntat ca duminica nu se va mai pune sigiliu pe cladire, desi aceea era data prevazuta pentru evacuare, insa "intr-o perioada scurta de timp va trebui sa eliberam spatiul".

"Exista niste proceduri care trebuie respectate si conform legislatiei muzeale, mutarea se va desfasura cu tot ce inseamna securitate, conditii de transport, de depozitare. Mutarea va dura aproximativ doua luni de zile", a precizat Ioan Cristescu.

Obiectele de patrimoniu de la MNLR sunt evaluate la peste 1 miliard de euro, dar valoarea lor istorica si culturala este inestimabila. Muzeul risca sa i se puna sigiliu pe porti chiar duminica, 15 iunie, ziua in care comemoram incetarea din viata a poetului nostru national, Mihai Eminescu.

Proteste si reactii vehemente: "Un act de barbarie"

Muzeului National al Literaturii Romane se afla in administrarea municipalitatii bucurestene si are actualul sediu din anul 1971. Imobilul a fost retrocedat in 2002, iar proprietarul a cerut evacuarea lui. De atunci, edilii bucuresteni nu au fost in stare sa gaseasca o solutie. La data de 30 mai, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a respins suplimentarea bugetului institutiei cu 2,55 milioane de lei, pentru a se putea face macar eliberarea cladirii.

In ultimele zile au avut loc mai multe actiuni de protest si manifestari de sustinere a MNLR. In data de 4 iunie, circa 50 de persoane au protestat in fata Primariei Capitalei. Directorul Cristescu a declarat atunci ca a fost intrerupta alimentarea cu apa in cladire si ca proprietarul "nu are de gand sa vanda", ci cel mult sa ii mai rabde cateva luni, cu conditia ca primaria sa plateasca un milion de euro, pentru ultimii trei ani.

Dupa patru zile, circa 15 persoane, angajati si tineri, s-au adunat din nou, pentru a trage un semnal de alarma, la fel si pe 8 iunie.

Cea mai ampla manifestare a avut loc pe 10 iunie, cand peste 60 de persoane au organizat evenimentul "Recviem pentru Muzeu", organizat de Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) in fata Muzeului Literaturii Romane, unde membrii ARCEN au citit fragmente din Emil Cioran si Mircea Eliade (foto).

Un semn de solidaritate a venit din partea Muzeul National al Taranului Roman, al carui manager, Virgil Nitulescu, a spus ca va pune la dispozitie cateva spatii de depozitare, pentru a proteja patrimoniul MNLR.

Solutia finala gasita de primarie este criticata de ARCEN, care spune ca mutarea tezaurului inseamna "inchiderea muzeului".

"Mentionam faptul ca spatiul de la Casa Presei nu este igienizat si prezinta risc seismic ridicat. Decizia PMB este inacceptabila. Muzeul National al Literaturii Romane detine peste 300.000 de piese organizate in 300 colectii (sec. XV-XX), cuprinzand manuscrise ale scriitorilor romani, precum Mihai Eminescu, Ion Creanga, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu si multi altii. De asemenea muzeul detine manuscrise valoroase ale unor scriitori straini: M. Proust, Th. Mann, Paul Valery, G. Papini, G. Ungaretti etc.", se arata intr-un comunicat remis presei.

Unul dintre participantii la actiunile de protest si solidarizare care au avut loc in ultimele zile este Victor Potra, nepotul profesorului George Potra, istoricul Bucurestilor. El a catalogat drept "uimitoare" lipsa de reactie "a celorlalte institutii ale statului, a societatii civile, a mass-media, a personalitatilor culturale romanesti".

"Unde e reactia Guvernului Romaniei sau/si a Ministerului Culturii?! Nu vorbim aici de niste saci de cartofi, ci de o mostenire culturala de prim rang, zestrea literaturii si limbii noastre. In orice stat european, de fapt in orice tara civilizata, punerea in pericol a unei parti esentiale a patrimoniului cultural national ar fi tratata ca o problema strategica urgenta, de cea mai mare importanta", a scris pe blog Victor Potra.

Si Teodor Baconschi si-a exprimat indignarea fata de aceasta situatie. "Primaria Capitalei nu a reusit nici sa rascumpere, nici sa inchirieze cladirea, pentru a salva fondul inestimabil de manuscrise pe care il gazduieste. Dupa cutremurul din 1977, am donat MLR o buna parte dintre manuscrisele tatalui meu, poetul, eseistul si prozatorul A.E. Baconsky. Se pregateste un act de barbarie si nimeni nu gaseste o solutie", a comentat pe Facebook Teodor Baconschi.

C.B.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Muzeul Literaturii evacuat, #patrimoniu Muzeul Literaturii romane , #muzee