Peste 50 de personalitati academice si ale societatii civile sustin Muzeul Antipa, al carui teren Guvernul vrea sa-l dea Muzeului Holocaustului

Sambata, 06 Iulie 2019, ora 12:22
5052 citiri
Peste 50 de personalitati academice si ale societatii civile sustin Muzeul Antipa, al carui teren Guvernul vrea sa-l dea Muzeului Holocaustului
Foto: Facebook/ Muzeul Antipa

Mai mult de 50 de personalitati ale lumii academice si societatii civile semneaza o scrisoare adresata prim-ministrului Viorica Dancila si ministrului Culturii si Identitatii Nationale, Valer-Daniel Breaz, in care isi exprima sprijinul fata de Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" in controversa creata de posibila alocare a 45% din parcul sau pentru construirea altui muzeu.

Semnatarii scrisorii spun ca au luat act "cu surprindere de aparitia in spatiul public a unor informatii privind o posibila instrainare a unei suprafete de 5.300 de metri patrati din parcul muzeului in vederea realizarii unei alte constructii, respectiv a Muzeului National de Istorie a Evreilor si Holocaustului din Romania".

Iata ce transmit semnatarii scrisorii:

"Consideram ca orice discutie privind instrainarea unei parti din parcul Muzeului Antipa este complet neavenita in contextul nevoii imperioase de extindere si dezvoltare a Muzeului Antipa. Ne exprimam, totodata, sustinerea deplina pentru pozitia exprimata deja de conducerea institutiei potrivit careia pastrarea intacta a suprafatei de teren ce apartine muzeului este de o importanta majora, fiind garantul existentei si dezvoltarii Muzeului Antipa si unica sa posibilitate de extindere.

Dezvoltarea patrimoniului si diversificarea activitatilor muzeului din ultimii 100 de ani au amplificat nevoia de spatiu. Muzeul Antipa se confrunta cu o nevoie imperioasa de suplimentare a spatiului de depozitare pentru colectiile sale in continua crestere, de un spatiu adecvat pentru organizarea de expozitii temporare de anvergura, dar si de spatii noi de expunere. Toata aceasta dezvoltare nu poate fi sustinuta in lipsa posibilitatii de extindere a Muzeului.

Consideram ca, in situatia in care ar exista o solutie pentru realizarea unei constructii in curtea Muzeului Antipa, respectand restrictiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicata cu prioritate pentru extinderea Muzeului Antipa.

Sustinem pe deplin realizarea unui Muzeu de Istorie a Evreilor si al Holocaustului din Romania dar ne exprimam increderea ca Ministerul Culturii si Identitatii Nationale si Guvernul Romaniei vor gasi o modalitate de a oferi un spatiu potrivit acestei noii institutii culturale fara a pune in pericol integritatea Muzeului National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa', monument istoric de importanta nationala.

Subliniem faptul ca Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' este una dintre cele mai vechi si prestigioase institutii muzeale din Romania, decorat cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, fiind primul muzeu asumat si construit de Statul Roman in forma in care exista astazi.

Cu un patrimoniu de aproximativ 2 milioane de exemplare si un numar de vizitatori de 311.639 in anul 2018, Muzeul National de Istorie Naturala 'Grigore Antipa' este, de asemenea, unul dintre cele mai iubite si vizitate muzee din Bucuresti si din tara", se arata in scrisoare.

Scrisoarea este semnata de academicieni si membri corespondenti ai Academiei Romane, de profesori universitari, cercetatori si reprezentanti ai mai multor organizatii nonguvernamentale.

Amintim ca, pe 24 iunie, conducerea Muzeului Antipa a inaintat un raspuns catre Ministerul Culturii, prin care isi manifesta opozitia fata de ideea instrainarii a 45% din suprafata libera de constructii a institutiei.

Ulterior, au fost programate audieri in Parlament, pe tema intentiei Guvernului de a ceda terenul Muzeului Antipa pentru construirea Muzeului Holocaustului. La audieri urmau sa vina ministrul Culturii, Daniel Breaz, si managerul Muzeului Antipa, Luis Ovidiu Popa.

Audieril, care urmau sa aiba loc in aceasta saptamana, au fost amanate pentru ca ministrul Breaz nu s-a prezentat.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#academicieni societate civila sustinere Antipa, #scrisoare semnatari Muzeul Antipa, #teren Muzeul Antipa Muzeul Holocaustului , #Muzeul Antipa